iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Βάσω Κόλλια:
Η ανατολική Αττική
''μοχλός'' ανάπτυξης


Ταυτόχρονα, με το πολύ επίκαιρο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που καλείται η παγκόσμια κοινότητα να διαχειριστεί, έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σχετικά με την επάρκεια αγαθών.

ΑΡΘΡΟ στην εφημερίδα Πρωτοσέλιδο

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει εντοπιστεί ευθύς εξ’ αρχής του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και είχε επισημανθεί πως όλα  θα κριθούν από την διάρκεια του πολέμου. Εφόσον, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήδη διανύει τον έκτο μήνα πολεμικών επιχειρήσεων και  οι ειδικοί προβλέπουν την μακρά συνέχιση του, πυκνώνουν οι φωνές που προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, εάν δεν αποκατασταθούν σύντομα οι ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και ομαλοποιηθεί η εφοδιαστική αλυσίδα.

Περισσότερο από μια δεκαετία αφότου ο κόσμος εξήλθε από την παγκόσμια επισιτιστική κρίση του 2008 -που παρομοίως προκλήθηκε από έναν συνδυασμό αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου, ξηρασίας και εμπορικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από πανικόβλητες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας- οι ειδικοί στην επισιτιστική ασφάλεια προτρέπουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επανεξετάσουν τι και πώς το παράγουμε. Η πιο ηχηρή και μάλιστα με επίσημο τρόπο προειδοποίηση ήρθε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος από την έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη περιέγραψε με «μελανά γράμματα» την επόμενη ημέρα κυρίως για τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, ενώ υπογράμμισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες. Το σύστημα εφοδιασμού λειτουργεί κατά τέτοιο τρόπο όπου περισσότερες από 22 χώρες εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τουλάχιστον του ενός  τρίτου του σιταριού τους. Σε ορισμένες χώρες όπως ο Λίβανος και η Αίγυπτος, το ποσοστό αυτό είναι 80%, ενώ η Ερυθραία πέρυσι προμηθεύτηκε όλο το σιτάρι της από την Ρωσία και την Ουκρανία. Συνεπώς, όταν ξεσπά μια κρίση, αυτό το πλαίσιο αφήνει τις φτωχότερες χώρες έκθετες, καθώς οι μεγάλοι έμποροι προσπαθούν να πουλήσουν τα όποια αποθέματα τροφίμων παραμένουν στον μεγαλύτερο πλειοδότη -που συχνά τείνει να μην είναι χώρες που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα, όπως ο Λίβανος και η Σομαλία.

Το πρόβλημα θα γίνει σοβαρότερο -και ειδικά για τις βόρειες χώρες - εάν αρχίσουν να αποθεματοποιούν εμπορεύματα οι βασικοί παραγωγοί δημητριακών και άλλων βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως η Ινδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ προκειμένου να διασφαλίσουν την επάρκεια για τους πληθυσμούς τους. 

Το ζήτημα απασχολεί έντονα την χώρα μας, παρότι όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο. Οι αρμόδιες κρατικές αρχές παρακολουθούν στενά τον εφοδιασμό της χώρας και τα επίπεδα επάρκειας, ενώ σε εγρήγορση βρίσκεται και ο επιχειρηματικός κόσμος. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την πρώτη στιγμή είναι  καθησυχαστικός και ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα επισιτιστικής κρίσης στη χώρα. Και έχει δίκιο. Η Ελλάδα έχει επάρκεια και τα όποια μικροπροβλήματα στην τροφοδοσία αποκαθίστανται άμεσα. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποσυνδεθεί το επισιτιστικό πρόβλημα με το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των τιμών σε όλα τα αγαθά που καλείται ο καταναλωτής να επωμιστεί στον μηνιαίο προϋπολογισμό  του.

Ίσως, όμως είναι καιρός πλέον να δούμε σοβαρά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος όχι μόνο θα προσθέσει στο ετήσιο ΑΕΠ αλλά θα αποτελέσει και διέξοδο πολλών νέων ανθρώπων στο πρόβλημα της απασχόλησης

Είναι καιρός να δούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως χώρα και να επενδύσουμε οικονομικό και ανθρώπινο κεφάλαιο σε αυτά! 

Τα χαρακτηριστικά της περιφέρειας της Ανατολικής Αττικής μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η ΒΑΣΩ ΚΟΛΛΙΑ είναι Α' επιλαχούσα βουλευτής Νέας Δημοκρατίας ανατολικής Αττικής