iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Ο Γιώργος Κώτσηρας
για την αναστροφή της
υπογεννητικότητας


Γράφει ο Γιώργος Κώτσηρας

Η χώρα μας, δυστυχώς, γερνάει. Η οικονομική κρίση της τελευταίας οκταετίας επιδείνωσε την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση με αποτέλεσμα όλες οι προβλέψεις για τις προσεχείς δεκαετίες να είναι σοκαριστικές. Ο πληθυσμός μας θα μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που το μέλλον της πατρίδας θα επηρεαστεί σημαντικά.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα οφείλει να ασχοληθεί ενεργά και στρατηγικά με το συγκεκριμένο θέμα. Να το αναδείξει, να ενδιαφερθεί, να δώσει κίνητρα. Δυστυχώς, η παρούσα Κυβέρνηση όχι μόνον δεν πράττει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά, αντιθέτως, έχει με νομοθετικές παρεμβάσεις φορολογικής φύσεως αφαιμάξει την ελληνική οικογένεια περιορίζοντας σημαντικά τα (ούτως ή άλλως λίγα) οφέλη των τριτέκνων και πολυτέκνων. Η φυγή πολλών Ελλήνων σε παραγωγική ηλικία στο εξωτερικό έχει προσθέσει άλλο ένα μεγάλο εμπόδιο. Όσοι  δε νέοι έχουν παραμείνει στην χώρα έχουν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ανεργία, τους μισθούς των 300 ευρώ που νομιμοποιεί στην πράξη η Κυβέρνηση παρά τα φρικώδη ψεύδη της προεκλογικά για αυξήσεις του κατώτατου μισθού, την υψηλή φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, την έλλειψη κινήτρων για να ξεκινήσει κάποιος μια μικρή επένδυση και άλλα πολλά καθημερινά εμπόδια.

Το να επενδύσει η Πολιτεία στη νέα γενιά δεν είναι θέμα «τύπου». Είναι βαθύ θέμα ουσίας και επιβίωσης της πατρίδας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθούν και άλλες γενιές από την κρίση. Το να επενδύσει η Πολιτεία στην Ελληνική οικογένεια δεν ενέχει στοιχεία συντηρητισμού. Η οικογένεια και η στήριξή της είναι ουσιώδης παράμετρος για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα και την πραγματική πρόοδο της κοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί και η ιδιαίτερη φύση της ελληνικής οικογένειας ήταν και παραμένουν εκ των βασικών συστατικών για την ανθεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας στην κρίση.

Η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Χρειάζεται, όμως, να υπάρξουν προτεραιότητες. Και μια από αυτές πρέπει να είναι η στήριξη της Ελληνικής οικογένειας και η έμπρακτη κινητροδότηση των νέων ανθρώπων να μείνουν στην χώρα και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους. Η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και της μείωσης του πληθυσμού πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο. Και αυτό απαιτεί ηγεσίες που προτεραιότητά τους δεν είναι ψευτο-προοδευτικοί κοινωνικοί πειραματισμοί, αλλά η έμπρακτη προστασία των κοινωνικών σημείων αναφοράς που κράτησαν την πατρίδα ζωντανή σε όλες τις δύσκολες περιόδους.

Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι  δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Αν.Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων, πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Αττικής.