iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ο Αργύρης Κωστάκης
για τον Οσκαρικό
Γκάρυ Όλντμαν


Γράφει ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Ήταν Νοέμβριος του 1994 όταν καθηλώθηκα στην καρέκλα του σινεμά. Παρακολουθώντας (το θυμάμαι ακόμα, ήταν στο καμένο από τον όχλο "Αττικόν") την ταινιάρα "Λεόν" του Λυκ Μπεσόν με τον Ζαν Ρενό και το πιτσιρίκι τότε Ναταλί Πόρτμαν. Όταν εμφανίστηκε στην οθόνη ο Γκάρυ Όλντμαν έμεινα άφωνος. Στο ρόλο του διεφθαρμένου και ναρκομανούς διοικητή του Τμήματος της Δίωξης ναρκωτικών. "Αυτός ο τύπος κάποτε θα κερδίσει μια θέση στο πάνθεο της 7ης Τέχνης" είπα μέσα μου. Τον είδα έκτοτε σε πολλές ταινίες. Καλές και κακές. Κι εκεί που είχα απογοητευτεί ότι "εγώ ο… μάγκας σινεφίλ έπεσα έξω στις προβλέψεις μου" έρχεται ο Όλντμαν και "καταπίνει" τη μεγάλη οθόνη υποδυόμενος τον Γουίνστον Τσόρτσιλ.

Χριστέ μου! Τι αριστουργηματικό παίξιμο ήταν αυτό. Τι έκανε ο άνθρωπος! Φυσικά δεν θα γράψω τίποτα. Όσοι έχουν δει την "πιο σκοτεινή ώρα" του πολύ καλού σκηνοθέτη Τζο Ράιτ ξέρουν. Κι όσοι ελάχιστοι - φαντάζομαι - δεν την έχουν δει να τρέξουν είτε στα θερινά είτε στο dvd club της γειτονιάς τους. Ο Οσκαρικός δίκαια Γκάρυ Όλντμαν στον ρόλο της καριέρας του. "Δίνει ρέστα"!
Ο Γκάρυ Όλντμαν θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος στις καρδιές μας. Εκτός από την υπεράνθρωπη υποκριτική του μαεστρία και για δύο ατάκες. Όταν τον παροτρύνει η συζυγός του (επίσης εξαιρετική στο ρόλο της Κρίστον Σκοτ Τόμας) "να είσαι ο εαυτός σου", εκείνος ρωτάει "ποιός απ όλους;". Και όταν μιλάει στη γραμματέα του (επίσης καταπληκτική στο ρόλο της Λίλι Τζέιμς) συμβουλεύοντάς την "όταν φεύγει η νιότη, μακάρι να την αναπληρώνει η σοφία".

Επίλογος - παράκληση. Τρέξτε να δείτε αν δεν έχετε δει ακόμη την "πιο σκοτεινή ώρα" ή και ξαναδείτε την σε κάποιο θερινό σινεμαδάκι ή σε dvd. Θα με θυμηθείτε.

Και μία πρόβλεψη. Ο 60χρονος Βρετανός ηθοποιός είναι νεότατος για να μείνει με μόνο ένα χρυσό αγαλματίδιο στην καριέρα του...


Απαλλαγμένο από ιούς. www.avast.com