iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Ο Γιώργος Πανόπουλος
για τον μετάνθρωπο
και τα φαντάσματα


Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται ραγδαία. Το ChatGPT εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης -που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις-και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο 2022 (με 96εκ.επισκέπτες ήδη τον μήνα) είναι η μεταgoogle πραγματικότητα που θα σαρώσει τα πάντα.
Ανήκουμε στους τελευταίους ανθρώπινους ανθρώπους- ο μετα/άνθρωπος είναι ο επόμενος σταθμός μας.
Μέσα σ' αυτή την τρομακτική αλλαγή που συντελείται με ταράζει η προφητεία του Γκέοργκ Κρίστοφ Λίχτενμπεργκ, (μεγάλος Γερμανός πρωτοπόρος επιστήμονας και πρώτος καθηγητής της έδρας Φυσικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, του οποίου η σκέψη επηρέασε δημιουργούς όπως ο Καντ, ο Νίτσε, ο Σοπενxάουερ, ο Βάγκνερ, ο Τολστόι) που αναφέρει ο Ιταλός φιλόσοφος Τζόρτζιο Αγκάμπεν στο βιβλίο του Πού βρισκόμαστε;
Μια προφητεία του Λιχτεμπεργκ (1742 –1799)
«Ο κόσμος μας θα γίνει σε τέτοιο βαθμό πολιτισμένος, ώστε θα είναι γελοίο να πιστεύεις στον Θεό, όπως σήμερα είναι γελοίο να πιστεύεις στα φαντάσματα. Έπειτα, μετά από κάμποσο καιρό, ο κόσμος θα γίνει ακόμη πιο πολιτισμένος. Και θα συνεχίσει να κινείται ολοένα και πιο βιαστικά σε μια διαδικασία που θα τον φέρει στην ύψιστη κορυφή του πολιτισμού. Αγγίζοντας το απόγειο, για μια ακόμη φορά η κρίση των ειδικών θα αντιστραφεί και η γνώση θα φτάσει στην ακραία μεταμόρφωσή της. Τότε –και αυτό θα είναι πραγματικά το τέλος– θα πιστεύουμε μονάχα στα φαντάσματα»
ΠΗΓΗ fb
Ο Γιώργος Πανόπουλος είναι ψηφιακός δημιουργός