iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Ο Γιώργος Πανόπουλος
για τη συντριβή
του Αλέξη Τσίπρα


Σε άρθρο του στο fb ο ψηφιακός δημιουργός Γιώργος Χ. Πανόπουλος σημειώνει με τίτλο ''η διαφορά είναι σοκαριστική. Η Μαύρη Κυριακή (όλης) της Αριστεράς''.
Έχεις τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Σκάνδαλα, διαφθορά, αλαζονεία, φτώχεια, ανικανότητα, αποποίηση κάθε ευθύνης, διαβρωμένοι θεσμοί, αυταρχισμός και τσαμπουκάς και χάνεις με διαφορά 21 μονάδες μπαίνοντας πιθανόν στα Ρεκόρ Γκίνες ως η αντιπολίτευση που βοήθησε την κυβέρνηση να αυξήσει το ποσοστό της από τις προηγούμενες εκλογές. Δεν κάνεις τίποτα επιμένοντας στην παλιακιά θεωρία του «ώριμου φρούτου» που θα πέσει- πέφτει τελικά και σε πλακώνει. Χωρίς πειστικό πρόγραμμα, κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο, χωρίς ιδέες, θέλεις να κυβερνήσεις γιατί έτσι, επειδή είσαι νέος και αριστερός. Δεν έβλεπες τα σημάδια της επικείμενης καταστροφής μέχρι που η καμπάνα της Παναγίας των Παρισίων σού έσπασε το τύμπανο.
Οι αριστεροί έχουν μάθει ελάχιστα πράγματα από τα τραύματα των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Ξανά και ξανά μιλάνε για «προσαρμογή στα νέα δεδομένα» αλλά ποτέ για επαναξιολόγηση, ή επανεξέταση, ή αυτοκριτική χωρίς ναι μεν αλλά. Η αριστερά ανακατεύει το βασικό πακέτο των ιδεών, της πολιτικής και των επιδιώξεών της- ξανά και ξανά χωρίς να αναρωτιέται αν η πολιτική της είναι σωστή, αν κάνει γκελ στην κοινωνία, αν είναι κατάλληλη, αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της εποχής.
Όταν η αριστερά κατεβαίνει στους δρόμους εναντίον της κυβέρνησης υπερασπίζοντας δικαιώματα και κατακτήσεις ή επιδιώκοντας βελτιώσεις και προβάλλοντας δίκαια και σημαντικά αιτήματα κινητοποιώντας τους εργαζόμενους τα καταφέρνει εξαιρετικά. Από την άλλη όταν πρόκειται για το κράτος πρόνοιας τα πράγματα είναι αποθαρρυντικά- η πρακτική της αριστερής κυβέρνησης για μια κοινωνία επιδομάτων δημιουργεί καθήλωση. Η ουδέτερη θρησκευτικά Αριστερά αντιμετωπίζει το παρελθόν της με θρησκευτική λατρεία κι αυτές οι εμμονές την εγκλωβίζουν σε ένα γκέτο που στενεύει όσο κι αν προσπαθεί κάθε τόσο να «προσαρμοστεί».
Ενώ ο νεοφιλελευθερισμός προσαρμόζεται και εξελίσσεται με ταχύτητες ιού και σαρώνει η αριστερά παγκοσμίως έχει πρόβλημα ταυτότητας. Ο νεοφιλελευθερισμός κατάφερε να δημιουργήσει πολίτες απαθείς, αδιάφορους, «όλοι ίδιοι είναι», ατομιστές: κατάφερε να κάνει τους πολίτες να απέχουν όλο και περισσότερο (40%+ και αυτή τη φορά).
Η ταμπέλα αριστερά δεν αρκεί χωρίς μια επώδυνη προσπάθεια να βρει ιδέες και προτάσεις που ανταποκρίνονται στον 21ο αιώνα πείθοντας ότι διαθέτει μια σοβαρή εναλλακτική. Αλλιώς θα σέρνεται πίσω από την κάθε «δεξιά» γκρινιάζοντας, θυμώνοντας, κατηγορώντας όσους δεν την ψηφίζουν και πιστεύοντας ότι αδικείται.
Υ.Γ. Ο κύριος Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία της διαδοχής, να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος και να δώσει το πράσινο φως στις εξελίξεις που θα το ανανεώσουν ώστε να είναι έτοιμο στις επόμενες εκλογές.
Και κάτι τελευταίο. Οι καιροί αλλάζουν ραγδαία. Οι ξαφνικές αλλαγές είναι η νέα πραγματικότητα. Οπότε ναι: «ο λαός θα σώσει τον λαό»- μην το ξεχνάμε.