iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Ο Πέτρος Σαντ
για τα ιδιωτικά
πανεπιστήμια


Βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 2024. Στην πατρίδα του Πυθαγόρα, του Σωκράτη, του Πλάτωνα, της Σαπφούς, του Καποδίστρια, του Μάνου Χατζηδάκη, του Τσαρούχη, του Ελύτη, του Καβάφη και εκατοντάδων, για να μην πω χιλιάδων προσωπικοτήτων των επιστημών και της τέχνης.

Βρισκόμαστε στη χώρα που γέννησε το φως και το μεταλαμπάδευσε σε όλο τον Δυτικό Πολιτισμό ο οποίος το κράτησε αναμμένο για να μας το επιστρέψει μετά από τα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας ως μία σκυταλοδρομία πολιτισμικής Ολυμπιάδας. Ζαρωμένοι γέροι σήμερα μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς και άλλα 200 φαγομάρας, δυσκολευόμαστε τόσο να πιάσουμε την αναμμένη δάδα όσο και να τρέξουμε μπροστά. Τι μας φταίει? Μα φυσικά ο κακός μας εαυτός.

Αυτός που έμαθε στο ραχάτι, το ωχ αδερφέ, το μπαχτσίσι, το βόλεμα, το τσιφλίκι, το βιλαέτι. Αυτός που δεν «γουστάρει» την αλλαγή, την πρόοδο και τελικά την αξιοκρατία για να μην αναγκαστεί να δουλέψει σκληρά για να βελτιωθεί. Σήμερα γίνεται μία προσπάθεια να ιδρυθούν στην χώρα μας Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Στη χώρα που γέννησε τον δυτικό πολιτισμό. Και αντί να δούμε το γεγονός αυτό ως ευκαιρία κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να συνεχιστεί η υποβάθμιση της παιδείας παραμένοντας προσκολλημένοι σε ένα μονοπωλιακό κατεστημένο υποβαθμισμένων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ με μικρές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Χωρίς διασύνδεση με την αγορά εργασίας, χωρίς δεσμούς με την πραγματική έρευνα και εφαρμογή, χωρίς σύγχρονα συγγράμματα, χωρίς σοβαρά μεταπτυχιακά. Γιατί τα παιδιά μας μεταναστεύουν για να σπουδάσουν στο εξωτερικό δεν αναρωτήθηκε κανείς. Γιατί τα παιδιά μας τελειώνοντας το πτυχίο τους στην Ελλάδα εγκαταλείπουν την χώρα για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό δεν αναρωτήθηκε κανείς. Γιατί αμέσως μετά το μεταπτυχιακό τους σε ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αμέσως βρίσκουν εργασία πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν και περνάνε τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους ευτυχισμένοι παρά το γεγονός ότι είναι μακριά από την πατρίδα τους πάλι δεν αναρωτήθηκε κανείς. Γιατί τα Δημόσια Πανεπιστήμια στην Ελλάδα σε μεγάλο τους ποσοστό είναι υποβαθμισμένα.

Είναι υποβαθμισμένα γιατί βρίθουν από κομματικά «τραπεζάκια» από την νοοτροπία του τσιφλικιού κάποιων μεγαλοκαθηγητών που καπηλεύονται τα κονδύλια για τα «ερευνητικά προγράμματα» γιατί δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με την αγορά δεδομένου ότι η αγορά είναι ιδιωτική και βρίσκεται έτη φωτός μπροστά. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα έχουν χορηγούς, θα προσφέρουν ένα σαφώς καλύτερο περιβάλλον από αυτό της αφισοκόλλησης και των συνθημάτων στους τοίχους, δεν θα έχουν καταλήψεις από τις μειονότητες των κομματικών συστημάτων της μειοψηφίας, θα έχουν συναγωνισμό μεταξύ τους οπότε θα βελτιώνονται συνεχώς, θα αναβαθμίσουν τα ερευνητικά προγράμματα διότι θα είναι πιο σύγχρονα και πιο οργανωμένα, θα έχουν διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή αγορά και αυτομάτως μέσα στα πρώτα χρόνια θα φανεί η ένδεια τον Δημοσίων «Ιδρυμάτων» ολοένα και περισσότεροι φοιτητές θα ακολουθούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και στο τέλος τα κομματικά τραπεζάκια, αυτό το κακο-οργωμένο χωράφι μέτριων κομματικών στελεχών που προορίζονται για τις συνδικαλιστικές καρέκλες του Δημοσίου και των Υπουργείων θα σταματήσει να παράγει «φυντάνια» οπότε,

Ω!, ως εκ θαύματος θα αρχίσει να αναβιώνει στην χώρα τι? Ο εχθρός πλήθους κομματικών και πολιτικών στελεχών. Η αξιοκρατία. Να γιατί η παιδεία είναι θεμέλιος λίθος ευημερίας. Να γιατί έχουν δαιμονοποιηθεί τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Ο Πέτρος Σαντ  είναι Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

ΜΒΑ, IPMA®-C.

Υποψήφιος Διδάκτωρ Project Management.