iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ο Στέφανος Ξενάκης
για τον εθισμό
στα social media


Σβήστε τα εικονίδια των social από το κινητό σας. Μην καταργήσετε τον λογαριασμό σας εάν δεν είναι αυτό που θέλετε. Σβήστε τα όμως από το κινητό σας. Αφήστε τα στο tablet ή στο laptop σπίτι. Μην κουβαλάτε τον εθισμό μαζί σας.
Παρατηρώ ανθρώπους στα φανάρια να είναι στο κινητό τους και να τσεκάρουν τα like (το έκανα κι εγώ), παρατηρώ ανθρώπους να είναι στο τραπέζι και να τους μιλάνε οι άνθρωποί τους και να είναι απορροφημένοι στα social ή στο κινητό τους. Παρατηρώ ανθρώπους να είναι με τα παιδιά τους και να τσεκάρουν το feed τους. Είναι αδιανόητο μαζί και καταστροφικό όλο αυτό, απλά το έχουμε συνηθίσει και το θεωρούμε φυσιολογικό.
Οι εφαρμογές αυτές είναι άκρως εθιστικές γιατί εκκρίνουν ακατάσχετα ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή που τόσο ανάγκη έχουμε για να νιώσουμε καλύτερα, αλλά που στην ουσία μας καθιστά όλο και πιο εθισμένους.
Είναι τώρα δύο μήνες που έχω βγάλει τα social από το κινητό μου κι έχει αλλάξει προς το καλύτερο όλη μου η ζωή. Κινδυνεύω λιγότερο στο δρόμο, έχω περισσότερη ηρεμία, περισσότερη σύνδεση με τους ανθρώπους μου και σίγουρα περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Πρόσφατα έλαβα ένα μήνυμα από μία ιντερνετική φίλη που προ καιρού είχε ακούσει τη συμβουλή μου:
«Έβγαλα τις εφαρμογές του Instagram και του TikTok από το κινητό μου κι ο χρόνος στην οθόνη του κινητού μου μειώθηκε κατά 77%. Ξανά ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία, να γράφω ημερολόγιο και να κάνω ψυχοθεραπεία και η ζωή μου έχει μεταμορφωθεί».
Τολμήστε το. Δεν θα είναι εύκολο, ειδικά στην αρχή. Όμως θα απογειώσει τη ζωή σας. Και συχνά δεν έχω τη ζωή που θέλω, γιατί απλά αρνούμαι να ξεβολευτώ.
Ο Στέφανος Ξενάκης είναι συγγραφέας