iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

O Θανάσης Λυρτσογιάννης
για το κλίμα προς
τις ευρωεκλογές


Είναι κοινό μυστικό στους παρεπιδημούντες την πολιτική Ιερουσαλήμ πως το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν υποστεί μεγάλη φθορά.

Το γνωρίζει και το πανελλήνιο χάρη στις δημοσκοπήσεις  οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις. Εξάλλου, δεν είναι μία ή δύο οι εταιρείες που έχουν καταγράψει το φαινόμενο, αλλά όλες χωρίς καμία εξαίρεση και μόνο με μικρές διαφορές στα ποσοστά, τέτοιες που βρίσκονται εντός του στατιστικού λάθους.

ΠΗΓΗ eretikos.gr

Η τραγωδία στα Τέμπη και ο αγώνας των συγγενών των θυμάτων που συγκέντρωσαν 1,4 εκατομμύρια υπογραφές, ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, η ακρίβεια που επιμένει και δοκιμάζει πολύ σκληρά τις αντοχές των μεσαίων και ευάλωτων οικογενειών, η εγκληματικότητα που φουντώνει και προκαλεί ρήγματα στην ασφάλεια των πολιτών και οι υποκλοπές είναι μονάχα οι πέντε από τις αιτίες που ροκανίζουν τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος και μουτζουρώνουν το προφίλ του ικανού μάνατζερ που με τόσο κόπο και θυσίες φιλοτέχνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τώρα τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν μπορούσαν να το φανταστούν. Εξάλλου, δεν το επέτρεπε και η αλαζονεία του 41%, η οποία παρά την πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών κατά 8% περίπου, δεν λέει να υποχωρήσει.

Ωστόσο ο φόβος της αποτυχίας στις ευρωεκλογές οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αλλαγή στρατηγικής και κυρίως αποκαθήλωση του στόχου. Σε συνέντευξη ο ίδιος τοποθέτησε τον πήχη στο ποσοστό που είχε πετύχει το κόμμα του στην αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση του 2019. Και μόνο αυτή η στοχοθέτηση συνιστά ομολογία της φθοράς (θα μπορούσε κανείς να μιλήσει ακόμα και για κατάρρευση),  ενδεχομένως και ήττας, λέξη απαγορευμένη, αφού παραδέχεται πως  από το αλαζονικό 41% βρέθηκε στο ταπεινό 33% (33,12% ήταν η επίδοση του 2019), χωρίς όμως η ταπεινότητα να περάσει και στις πράξεις και δηλώσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης.

Και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει πάρει τον προεκλογικό αγώνα επ΄ ώμου, αγωνίζεται λυσσαλέα να πετύχει αυτό το ποσοστό, γιατί διαφορετικά θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Προς το παρόν φαίνεται να πετυχαίνει το στόχο του 33%. Αυτό προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν τον Απρίλιο από 7 δημοσκοπικές εταιρείες. Οι τρεις βρήκαν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας ελαφρώς πάνω από το 33%, ενώ άλλες τρεις την εντόπισαν κάτω από αυτό το ποσοστό και μία τη βρήκε ακριβώς στο 33%, που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και το κόμμα του κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.

Χρονικά η αρχή έγινε από την Pulse στις 3 Απριλίου που στην εκτίμηση ψήφου (όλες οι δημοσκοπήσεις αναφέρονται στην εκτίμηση ψήφου) βρήκε πως το κυβερνών κόμμα  να παίρνει ακριβώς 33%. Την επόμενη μέρα η MRB του Δημήτρη Μαύρου, εντόπισε τη Νέα Δημοκρατία κάτω από τον πήχη. Το 31,3% που βρήκε ήταν κυριολεκτικά μία ψυχρολουσία για το Μέγαρο Μαξίμου και ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου.

Ακολούθησε η Alco στις 8 Απριλίου η οποία έδωσε ένα εύρος εκτιμήσεων . Ανέφερε πως κινείται μεταξύ 29% και 33%, που σημαίνει κάτω από τον πήχη που έθεσε ύστερα από 15 μέρες περίπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δέκα μέρες αργότερα η Metron Analysis εντόπισε δημοσκοπικά τη Νέα Δημοκρατία στο 32,3%, χαμηλότερο μεν από το όριο που έθεσε ο πρωθυπουργός, αλλά λίγο μεγαλύτερο από την προηγούμενη δημοσκόπησή της.

Ακολουθούν οι τρεις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το ποσοστό της Ν.Δ. πάνω από το 33%. Στις 24 Απριλίου η Opinion Poll έδωσε 33,2%. Στη συνέχεια και μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία έθεσε το όριο κάτω από το οποίο δεν πρέπει να πέσει το κόμμα του, η GPO στις 27 Απριλίου δημοσίευσε τη έρευνά της και βρήκε τη Νέα Δημοκρατία στο 33,6%, το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις εταιρείες. Την επομένη η Marc πήρε τη σκυτάλη  και βρήκε το κυβερνών κόμμα στο 33,4%. Ωστόσο παρότι το ποσοστό ήταν πάνω από τον πήχη, δεν πρέπει να καθησύχασε το Μαξίμου, αλλά μάλλον προκάλεσε ρίγη ανατριχίλας, αφού σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας υποχώρησε κατά 1,6% από το 35%.

 

Απομένουν 33 ''διαβολομέρες'' για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα κρίνουν πολλά χωρίς να αποκλείουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία βρεθεί κάτω από 33% και πολύ περισσότερο αν το ποσοστό της έχει μπροστά το 2.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πραγματικά ο απρόβλεπτος πολιτικός, ο οποίος εκπλήσσει ακόμα και συνεργάτες του στο κόμμα με τις ενέργειές του. Η πιο εμβληματική ήταν ως τώρα οι επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου, μία απρόβλεπτη κίνηση, που κανένας άλλος πολιτικός, απ΄ όσους γνωρίζουμε θα μπορούσε να σκεφτεί και προπαντός να υλοποιήσει. Ομως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  άνοιξε πανιά και στις επόμενες δημοσκοπήσεις περιμένουμε να δούμε αν φύσηξε έστω και λίγο ούριος άνεμος.

 

Ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μία ιδιαίτερη τηλεοπτική προτίμηση. Τον έλκουν οι εκπομπές λαίφ στάιλ και τα πρωινάδικα. Οχι πως περιφρονεί τις πολιτικές εκπομπές  και τα δελτία ειδήσεων των καναλιών.

Φαίνεται να πιστεύει και όχι άδικα ασφαλώς, πως το κοινό των λάιφ στάιλ εκπομπών μπορεί να το γοητεύσει και να το προσελκύσει με την προσωπική του ακτινοβολία, χωρίς να χρειάζεται να κάμει βαριές πολιτικές κουβέντες για να πείσει.

Είναι ένα από τα δύο κοινά, οι γυναίκες, στις  οποίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει πως μπορεί να κερδίσει και να τις προσελκύσει. Και είναι γεγονός πως έχει γοητεύσει τους παρουσιαστές και τις παρουσιάστριες των εκπομπών. Κι΄ αυτό είναι ένας κερδισμένος πόντος.

Το δεύτερο κοινό με το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί και έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας είναι οι νέοι, τους οποίους προσεγγίζει με την υπερδραστηριοποίηση στα σόσιαλ μίντια.

Αν η στρατηγική του είναι πετυχημένη θα φανεί το βράδυ στις 9 Ιουνίου.