iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Ο Γιώργος Κώτσηρας
για τη βοήθεια
στους πυροπαθείς


Πέρασαν δυόμισι μήνες από τη μεγάλη τραγωδία που βιώσαμε στο Μάτι, το Νέο Βουτζά και το Κόκκινο Λιμανάκι και η οποία άφησε πίσω της δεκάδες θύματα, διέλυσε οικογένειες, κατέστρεψε χωρίς έλεος και άφησε το ψυχικό αποτύπωμα της σε όλη την κοινωνία, η οποία με θλίψη προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς μετά την ημέρα που δεν θα ξεχάσει κανείς.

Η αξιοπρέπεια των κατοίκων μνημειώδης. Ο τρόπος αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης τραγωδία συγκλονιστικός. Συνεχής προσπάθεια να σταθούν στα πόδια τους και αγωνία για το μέλλον. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, επίσης, μνημειώδης. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ψάχνουν τρόπο να βοηθήσουν. Με κάθε τρόπο... Η αγωνία, όμως, αρχίζει και αναμειγνύεται με τη δυσπιστία έναντι πάντων. Οι άνθρωποι που βίωσαν την απόλυτη απουσία οποιασδήποτε θεσμικής προστασίας έναντι της φυσικής καταστροφής και είδαν φίλους και συγγενείς να καίγονται δεν πιστεύουν κανέναν και τίποτα. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, πολλά. «Ποιός θα διαχειριστεί τα χρήματα αυτά;» είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που θέτουν οι πληγέντες, αλλά και όσοι ενδιαφέρθηκαν και ενδιαφέρονται να βοηθήσουν. Η αξιοπιστία και η διαφάνεια είναι τα ζητούμενα. Για τη διαχείριση των χρημάτων, η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα ειδικού λογαριασμοί στην Τράπεζα της Ελλάδας. Μέσω του λογαριασμού θα γίνεται η χρηματοδότηση των δράσεων για την ανακατασκευή και την αποζημίωση των κατοικιών που καταστράφηκαν, καθώς και την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν και των υποδομών τους. Όργανο διαχείρισης του λογαριασμού είναι τριμελής επιτροπή με την συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο έλεγχος θα γίνεται ετησίως από ορκωτούς λογιστές που θα τοποθετεί ο υπουργός Οικονομικών, οι οποίοι θα καταθέτουν το πόρισμα στο ελεγκτικό συνέδριο. Θεωρώ σκόπιμο για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών να υπάρξει προσθήκη στην επιτροπή διαχείρισης και εκπροσώπου της δικαστικής αρχής (ίσως και σε ανώτατο επίπεδο).

Η παρουσία ενός εκπροσώπου της δικαστικής αρχής θα προσδώσει ένα επιπλέον ειδικό βάρος στη διαδικασία διαχείρισης, αλλά θα αποτελέσει και δικλείδα περαιτέρω αξιοπιστίας στο σύνολο της διαδικασίας. Είμαστε ενώπιον της διαχείρισης της επόμενης πολύ δύσκολης ημέρας και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται πλήρως ασφαλείς και απαγκιστρωμένοι από οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας, πολλώ μάλλον από οποιαδήποτε υποψία ατασθαλιών ή αδικιών στην κατεύθυνση της βοήθειας. Επίσης, η ενημέρωση θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να είναι κατ’ ελάχιστον τριμηνιαία. Ο χρόνος τρέχει, οι ανάγκες πολλές και η κοινωνία οφείλει να γνωρίζει εγκαίρως πως αξιοποιούνται τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί. Επίσης, θεωρώ ότι ο νομικός κόσμος πρέπει να σταθεί δίπλα στους πυρόπληκτους. Ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει προβεί σε αρκετές ενέργειες στήριξης (λ.χ. δημιουργία ειδικού λογαριασμού, δωρεά μηχανήματος στο ΚΑΤ, αποστολή εκπροσώπων του στα σημεία υποβολής των αιτήσεων για να βοηθήσουν τους πολίτες). Υπέβαλα την πρόταση να προβλεφθεί ένα ειδικό κονδύλι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να απαλλαγούν από τα νομικά έξοδα και, κυρίως, από τα πάσης φύσεως τέλη υπέρ του Δημοσίου (ένα επιμέρους πρόγραμμα legalaid,δηλαδή) οι πληγέντες που θα ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων και, ευελπιστώ, ότι η Πολιτεία θα ανταποκριθεί και θα βοηθήσει εμπράκτως τους πληγέντες.

Τα φώτα της δημοσιότητας θα σβήσουν και οι κάτοικοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Έναν χειμώνα που θα στοιχειώνουν οι χαρούμενες στιγμές που χάθηκαν,τα παιδικά γέλια που δεν θα ξανακουστούν και ένα τεράστιο «γιατί;». Πρέπει όλοι να είμαστε δίπλα τους. Μαζί τους στην πράξη. Πρέπει οι περιοχές να ξαναζωντανέψουν. Το οφείλουμε στη συνείδησή μας και σε αυτούς τους ανθρώπους που τόσο άδικα χάθηκαν.

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''