iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ο Γιώργος Κώτσηρας
για την αλλαγή
του Συντάγματος


Τόσο η δικαιοσύνη όσο και ο χώρος και το περιβάλλον εντός του οποίου απονέμεται, αποτελούν σύνθετες έννοιες, αλλά και πολιτικοκοινωνικά ζητούμενα σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες.

Οι προκλήσεις των καιρών έχουν διττά χαρακτηριστικά: Αφενός εξασφάλιση των συνθηκών εκείνων, προκειμένου να απονέμεται με ομαλό τρόπο η δικαιοσύνη και, κατ’επέκταση, να εμπεδώνεται και να ενισχύεται ο θεσμικός σεβασμός των πολιτών, οι οποίοι προσβλέπουν στην προσφυγή στη δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, τα οποία τελούν πλέον εντός ενός πολύ σύνθετου πολιτικο-οικονομικού περιβάλλοντος. Αφετέρου, η δικαιοσύνη οφείλει να αποτελεί παράγοντα εξασφάλισης της ομαλότητας και του οικονομικού βίου της χώρας, εξασφαλίζοντας με την ταχύτητα που οφείλει να την διέπει αλλά και με τον έγκαιρο χαρακτήρα της απονομής της και τη δυνατότητα εξασφάλισης συνθηκών ανάπτυξης για την πατρίδα μας. Είναι γεγονός ότι το σταθερό νομικό περιβάλλον μπορεί να επιφέρει, πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας δικαίου των πολιτών, και οικονομικά οφέλη μέσω της δημιουργίας ασφελέστερου επενδυτικού κλίματος. H αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών δεδομένων αποτελεί κατά προφανή τρόπο σημαίνοντα παράγοντα για την ομαλή και ταχεία απονομή της. Οι περαιτέρω πρωτοβουλίες πραγματικής κωδικοποίησης της νομοθεσίας ανά νομικό τομέα θα αποτελέσει παράγοντα ασφάλειας δικαίου και αξιοπιστίας για την χώρα έναντι των ενδιαφερόμενων τρίτων.

Επειδή δε πολλά εκ των θεσμικών ζητημάτων για τη λειτουργία της δικαιοσύνης διέρχονται μέσα από Συνταγματικές διατάξεις, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία, δυστυχώς, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν φαίνεται να εκκινεί με ομαλό και συναινετικό τρόπο, μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για μια ώριμη, συμπαγή και εθνική συζήτηση, προκειμένου η δικαιοσύνη να αποτελεί «φάρο» εμπιστοσύνης για τους πολίτες και περιβάλλον ομαλότητας και προόδου για τους λειτουργούς, συλλειτουργούς και εξασφαλίζοντες την απονομή της.

Ο Γιώργος Κώτησρας είναι δικηγόρος, Δρ Νομικής Σχολής Αθηνών και Αν. Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''