iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Ο Μπουφόν στα 43 του
σήκωσε το κύπελο
Ιταλίας με τη Γιούβε


Ακόμη και στη διάρκεια μιας σχεδόν καταστροφικής χρονιάς η Γιουβέντους κατόρθωσε να προσθέσει ακόμη μια κούπα στη συλλογή της.

Οι Μπιανκονέρι που έχασαν το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από εννέα σερί κατακτήσεις και που κινδυνεύουν ακόμη και με απώλεια του εισιτηρίου για το Champions League, κυριάρχησαν της Αταλάντα με 2-1 και κατέκτησαν το Coppa Italia για 14η φορά στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου στην 20ή παρουσία της σε τελικό Κυπέλλου.

Η πολυνίκης του θεσμού Γιούβε σήκωσε το πέμπτο Κύπελλο τα τελευταία επτά χρόνια υπενθυμίζοντας στους αμφισβητίες της ότι όσο φορμαρισμένοι κι αν είναι οι αντίπαλοί της (όπως συνέβη με την Αταλάντα που πετούσε φωτιές το τελευταίο διάστημα) διαθέτει μια πολύ βαριά φανέλα. Για την ομάδα του Μπέργκαμο, που έχει να κατακτήσει Κύπελλο από το 1963, χάθηκε ακόμη μια ευκαιρία για τίτλο μετά τις αποτυχημένες απόπειρες του 1987, του 1996 και του 2019.

 

Ο τελικός διεξήχθη στο Mapei Stadium στη Ρέτζιο Εμίλια παρουσία 4.300 φιλάθλων (το μεγαλύτερο κοινό που έχει συγκεντρωθεί σε event στην Ιταλία την εποχή της πανδημίας), οι οποίοι είτε ήταν εμβολιασμένοι είτε παρουσίασαν αρνητικά self test. Ο Κουλουσέφσκι άνοιξε το σκορ για τη Γιουβέντους στο 31' με εξαιρετικό πλασέ, ο Μαλινόφσκι απάντησε στο 41' με έναν... κεραυνό αλλά την τελευταία λέξη την είπε ο Κιέζα, ο οποίος στο 73' διαμόρφωσε το τελικό 2-1. 

Βασικός για τη Γιουβέντους έπαιξε ο εμβληματικός Μπουφόν στην 685ή παρουσία του με την ομάδα του Τορίνο. Ο 43χρονος αρχηγός των Μπιανκονέρι πανηγύρισε τον τελευταίο του τίτλο (30ός σε συλλογικό επίπεδο) με την ομάδα της καρδιάς του καθώς προ ημερών ανακοίνωσε ότι αποχωρεί στο τέλος της σεζόν. Την ίδια ώρα ο αειθαλής 36άρης Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγύρισε τον 34ο τίτλο στη μυθική καριέρα του. Μάλιστα, αυτό ήταν το πρώτο του Κύπελλο Ιταλίας και πλέον έχει στη συλλογή του κάθε διαθέσιμο τίτλο με τη φανέλα των Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης!

 

Αταλάντα (Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι): Γκολίνι, Τολόι (77’ Τζιμσίτι), Ρομέρο, Παλομίνο, Χάτεμπουρ (77’ Ίλισιτς), Ντε Ρόον, Φρόιλερ, Γκόσενς (83’ Μίραντσουκ), Πεσίνα (68’ Πάσαλιτς), Μαλινόφσκι (68’ Μουριέλ), Ζαπάτα

Γιουβέντους (Αντρέα Πίρλο): Μπουφόν, Κουαδράδο, Ντε Λιχτ, Κιελίνι, Ντανίλο, ΜακΚένι, Μπεντανκούρ, Ραμπιό, Κιέζα (73’ Ντιμπάλα), Κουλουσέφσκι (83’ Μπονούτσι), Κριστιάνο Ρονάλντο