iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Οι 10 γηραιότεροι
ποδοσφαιριστές
όλων των εποχών


Τι κι αν είχαν πατήσει τα 40 τους χρόνια και έμπαιναν στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους;

Τι κι αν άλλοι ποδοσφαιριστές στην ηλικία τους έχουν από καιρό κρεμάσει τα παπούτσια τους;  Αυτοί εξακολουθούσαν να προπονούνται κάθε μέρα και να χύνουν τον ιδρώτα τους σε κάθε παιχνίδι.

Σερ Στάνλει Μάθιους

Έπαιξε 29 ολόκληρες σεζόν στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας, αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Μπλάκπουλ και της Στόουκ. Ξεκίνησε την καριέρα του στη δεύτερη το 1931 και κρέμασε τα παπούτσια του στην ίδια ομάδα το 1965, έχοντας κλείσει τα 50 του χρόνια. Φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας 54 φορές ενώ έχει χειροτονηθεί Ιππότης από τη Βασίλισσα της Αγγλίας και έχει κατακτήσει ένα FA Cup με τη Μπλάκπουλ.

Ντίνο Τζοφ

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών. Ο Ιταλός πορτιέρο φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο 112 φορές, με αποκορύφωμα τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας το 1982 όπου οι Ατζούρι κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο με τον ίδιο να έχει το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Έπαιξε 11 χρόνια στη Γιουβέντους και σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 41 ετών το 1983.

Ροζέ Μιλά

Έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων όταν στα 42 του χρόνια πέτυχε γκολ απέναντι στη Ρωσία στο Μουντιάλ του 1994. Ο Καμερουνέζος είχε καταπλήξει τους ποδοσφαιρόφιλος όλου του κόσμου στο Μουντιάλ του 1990 όταν  σε ηλικία 38 ετών σκόραρε 4 φορές. Ο θρυλικός επιθετικός έπαιξε στα γήπεδα της χώρας του, της Γαλλίας αλλά και της Ινδονησίας, όπου και έβαλε τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα το 1996 σε ηλικία 44 ετών.

Γκόρντον Στράχαν

Είναι ένας από τους καλύτερους Σκοτσέζους όλων των εποχών. Τα τελευταία τρία χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας βρισκόταν στην Κόβεντρι εκτελώντας παράλληλα χρέη βοηθού προπονητή και αναλαμβάνοντας εν συνεχεία και την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1997 σε ηλικία 40 χρόνων. Δεν έφυγε ποτέ από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου αγωνίστηκε με Νταντί, Αμπερντίν, Μάντσεστερ Γιιουνάιτεντ, Λιντς και Κόβεντρι.

Πίτερ Σίλτον

Έχει φορέσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας περισσότερες φορές από κάθε άλλο, μετρώντας 125 συμμετοχές με τα "λιοντάρια". Τελευταία φορά που φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο ήταν 40 ετών. Ο Άγγλος γκολκίπερ έχει 1.005 συμμετοχές στις τρεις πρώτες κατηγορίες της Αγγλίας, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα τη δεκαετία του 1970 με Λέστερ και Νότιγχαμ Φόρεστ. Έβαλε τέλος σε μια πλούσια ποδοσφαιρική καριέρα το 1997 σε ηλικία 47 χρόνων.

Αλεσσάντρο Κοστακούρτα

Ήταν από τους βασικού λόγους που η Μίλαν είχε τόσο σφιχτή άμυνα τη δεκαετία του 1990 και τη δεκαετία του 2000. Ο Ιταλός αμυντικός βοήθησε τους "ροσονέρι" στην κατάκτηση 7 τίτλων στη Serie A και 5 Κυπέλλων Πρωταθλητριών- Champions League. Ο Κοστακούρτα κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2007 σε ηλικία 41 ετών, συμπληρώνοντας 21 χρόνια στο "Σαν Σίρο".

Τέντι Σέρινγχαμ

Οι περισσότεροι τον θυμούνται για το γκολ της ισοφάρισης που πέτυχε με τη φανέλα της Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ απένατι στη Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Champions League το 1999 και για τα 15 τέρματα που πέτυχε 2 χρόνια αργότερα στην Premier League σε ηλικία 35 ετών. Ο Άγγλος επιθετικός ωστόσο έχει κι άλλα σπουδαία επιτεύγματα, όπως την κατάκτηση του χρυσού παπουτσιού της Premier League τη σεζόν 1992-93,  στην 24χρονη καριέρα του που τελείωσε το 2008 όταν ο Τέντι ήταν 42 ετών.

Πάολο Μαλντίνι

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράστη το 2009 έχοντας συμπληρώσει 41 χρόνια ζωής. Είναι αναμφισβήτητα από τους καλύτερος αμυντικούς στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Έπαιξε 25 χρόνια επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όλα με τη φανέλα της Μίλαν, κέρδισε 7 τίτλους Serie A καθώς και 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών- Champions League και είδε τους Ροσονέρι να αποφασίζουν την απόσυρση της  φανέλα του με το νο 3.

Χαβιέρ Ζανέτι

Θα μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου ως ένας από τους πιο πιστούς στρατηγούς που είχε ποτέ η Ίντερ. Ήρθε από την Αργεντινή στην Ευρώπη το 1995 για λογαριασμό της Ίντερ, με τη φανέλα της οποίας σταμάτησε την καριέρα του το 2014 σε ηλικία 40 ετών. Με τους "Νερατζούρι" έπαιξε 858 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, κατέκτησε 5 τίτλους Serie A και 1 Champions League. Κατέχει επίσης το ρεκόρ συμμετοχών με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής, μετρώντας 143 εμφανίσεις.

Ράιαν Γκιγκς

Είναι μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ουαλός μέσος πέρασε όλη την καριέρα του στο "Ολντ Τράφορντ", έπαιξε 963 φορές σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα των "μπέμπηδων" και αποτέλεσε το βασικότερο κρίκο της μεγάλης Μάντσεστερ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Κατέκτησε 13 τίτλους Premier League και 2 Champions League. Το 2012 έπαιξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη φανέλα της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2014 έκλεισε την καριέρα του σε ηλικία 40 χρόνων.