iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Το ποδοσφαιρικό
θαύμα στην Ουρουγουάη
του Όσκαρ Ταμπάρες


Το 2006 ο Όσκαρ Ταμπάρες γίνεται προπονητής της Ουρουγουάης και πηγαίνει στα γραφεία της ομοσπονδίας με έναν μεγάλο φάκελο.
Η "Διαδικασία" δεν ήταν απλά ένα πλάνο για το πώς θα προκρινόταν η εθνική στο επόμενο Μουντιάλ. Ήταν μια ολοκληρωτική αναδιοργάνωση του ποδοσφαίρου της χώρας.
Πολλά χρόνια μετά, σε μια συνέντευξη του θα πει: "Στην Ουρουγουάη κάθε χρόνο περίπου 70.000 παιδιά παίζουν μπάλα σε ομάδα. Από αυτά καριέρα θα κάνει μόνο το 0,06%, γι' αυτό δεν πρέπει να προετοιμάζουμε μόνο ποδοσφαιριστές αλλά και ανθρώπους. Tο ποδόσφαιρο δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο αλλά είναι ένα ιδανικό μέσο για να πετύχεις στόχους που ξεπερνάνε το παιχνίδι, όπως το να γίνεις σωστός άνθρωπος. Η μαγική λέξη στο χώρο μας είναι σεβασμός. Σεβασμός προς όλους όσους κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Αυτούς που πλένουν τις φανέλες, που κόβουν το χόρτο, που κουβαλάνε τα νερά."
Η εθνική ομάδα κάτω των 20 της Ουρουγουάης προκρίθηκε στα ημιτελικά του Μουντιάλ U20. Αυτή είναι η τρίτη φορά στα πέντε τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα που φτάνει στα ημιτελικά!
Η Ουρουγουάη έχει πληθυσμό 3,4 εκατομμύρια κατοίκους. Και η Ελλάδα 10.000.000...