iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Μαρσέλο Μπιέλσα
Ο ''τρελός''
προπονητής


Από το 2009, το γήπεδο των «λεπρών» έχει μετονομαστεί σε «Μαρσέλο Μπιέλσα», σε μια ένδειξη τιμής προς τον νυν προπονητή της Λιντς για όσα πρόσφερε στον αργεντίνικο σύλλογο, σε μια πολύ πιο ουσιώδη προσφορά κι όχι τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο και τίτλους.

Άλλωστε, ο Μαρσέλο Μπιέλσα είναι ο άνθρωπος που στην καριέρα του μέχρι και αυτή τη στιγμή έχει κατακτήσει μόλις τρεις τίτλους στην πατρίδα του κι ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2004, όντας προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας που εκπροσώπησε τη χώρα του στους Αγώνες της Αθήνας.

Τι δουλειά μπορεί να έχει, λοιπόν, ένας τεχνικός όπως ο Μπιέλσα σε αυτό το ποδόσφαιρο της πίεσης, του τοπ επιπέδου ανταγωνισμού και της παντελούς έλλειψης υπομονής από τα μεγάλα αφεντικά που αλλάζουν τους ανθρώπους στην άκρη του πάγκου σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Γιατί να βγάλει ο «el loco» περί τα 3 εκατ.ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό για να χρηματοδοτήσει τις νέες προπονητικές εγκαταστάσεις της Νιούελς Ολντ Μπόις και γιατί η ομάδα αυτή έδωσε τ' όνομά του στο γήπεδό της;

Από την ηλικία των 25 ετών, κατάλαβε ότι ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής δεν θα μπορούσε να καταφέρει τίποτα και ο τρόπος που διάβαζε το παιχνίδι και μπορούσε να το αναλύσει, τον έσπρωξε στην προπονητική. Ανέλαβε αρχικά την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, τσεκάροντας 3.000 ποδοσφαιριστές για να καταλήξει σε ένα ρόστερ 20 ατόμων (!), για να φτάσει στην πρώτη ομάδα της Νιούελς, το 1990 και... να τα αλλάξει όλα.

Πριν φτάσει στο ανδρικό τμήμα των «λεπρών», δούλεψε στις ακαδημίες της Νιούελς κι εκεί, χώρισε έναν χάρτη της Αργεντινής σε 70 κομμάτια και επισκέφθηκε καθένα από αυτά για να παρακολουθήσει ταλέντα και νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την ομάδα του. Διένυσε 5.000 μίλια με το αυτοκίνητό του, ένα Fiat 147, γιατί... φοβόταν τα αεροπλάνα!

Μεγαλώνοντας, αποφάσισε να στηρίξει και ν' ακολουθήσει τη Νιούελς, πολύ απλά για να... πάει κόντρα στον πατέρα του, ο οποίος υποστήριζε την άλλη μεγάλη ομάδα της πόλης, τη Ροζάριο Σεντράλ. Ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής σε μια οικογένεια που είχε δικηγόρους και πολιτικούς. Ήθελε να κάνει τη διαφορά. Ο αδερφός του, Ράφαελ, υπηρέτησε την Αργεντινή ως Υπουργός Εξωτερικών, επι Κυβερνήσεως Νέστορ Κίρχνερ. Η αδερφή του, Μαρία Ευγενία, έγινε αρχιτέκτονας και έφτασε μέχρι και το πόστο της Αναπληρώτριας Προέδρου της Σάντα Φε.

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα δεν ήταν τέτοιο παιδί. Αγάπησε το ποδόσφαιρο και έφυγε από το πατρικό του μόλις στην ηλικία των 15 ετών για να μείνει στις υποδομές της Νιούελς Ολντ Μπόις. Κι ας εκδιώχθηκε από εκεί μόλις τη δεύτερη μέρα γιατί αρνήθηκε να βγάλει εκτός εγκαταστάσεων του συλλόγου τη μοτοσυκλέτα με την οποία κυκλοφορούσε.

Όταν το 1997 πήγε να περάσει από συνέντευξη στη Βελέζ Σάρσφιλντ, πήρε μαζί του... 51 κασέτες με βίντεο και στιγμιότυπα κατάλληλα κομμένα ώστε να δείξει πόσο καλύτερη μπορούσε να κάνει την ομάδα και πάνω σε ποια κομμάτι του παιχνιδιού ήθελε να δουλέψει. Ήθελε κι ερώτημα; Πήρε τη δουλειά αφού έγινε απόλυτα πειστικός.

Ο Μπιέλσα, είναι ο άνθρωπος που κάποτε τον ρώτησαν για τα σχέδιά του μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και αυτό που είχε ν' απαντήσει ήταν πως θα φρόντισε κάθε μέρα να κάνει δυο ώρες γυμναστική και άλλες 14 ώρες θα παρακολουθούσε ποδοσφαιρικά βίντεο. «Είμαι ένας μαθητής του ποδοσφαίρου. Βλέπω βίντεο, διαβάζω, αναλύω» ήταν το μότο του και κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Μεγάλο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας και το μυαλό του, έπαιξε ο παππούς του, ο οποίος λέγεται πως είχε 30.000 βιβλία στο σπίτι του και κάπως έτσι έμαθε ο νυν κόουτς της Λιντς να μελετάει εις βάθος και να «ρουφάει» πληροφορίες, ιστορίες και να γεμίζει τον πνευματικό του κόσμο. Όσο περίεργο κι όσο... απάνθρωπο κι αν μπορούσε να φανεί σε κάποιον, ο Μαρσέλο Μπιέλσα ανέπνεε για το ποδόσφαιρο και είχε αποδεχθεί πως η ζωή του θα τριγυρνούσε γύρω από τη μπάλα και το άθλημα, σε όποιον πάγκο κι αν βρισκόταν κατά καιρούς.

Κάτι το οποίο έχει παραδεχθεί πως ήταν πολύ άσχημο καθώς τον έβαλε σε σκέψεις για το αν τελικά το ποδόσφαιρο είναι τόσο σημαντικό όσο η ανθρώπινη ζωή, συνέβη έπειτα από πολύ βαριά ήττα με σκορ 6-0 από τη Σάντα Φε. Η περιγραφή του, κάνει τον καθένα ν' αναρωτηθεί τι διάολο συμβαίνει στο μυαλό του Μαρσέλο Μπιέλσα, αλλά έτσι είναι αυτός ο άνθρωπος και δεν τον άλλαξε ούτε η μεγάλη και σοβαρή περιπέτεια υγείας της κόρης του...

ΠΗΓH gazetta.gr