iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Η ''ακτινογραφία''
του 35ου Μαραθώνιου
Δρόμου της Αθήνας


Πάνω από 51.000 άνθρωποι θα ξεχυθούν την Κυριακή στη Μαραθώνια διαδρομή και στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχοντας στην πιο μαζική αθλητική διοργάνωση της χώρας. Είναι ρεκόρ.

Το ίδιο και ο αριθμός των εθελοντών, οι οποίοι εφέτος έφτασαν τους 3.200 (600 περισσότεροι από πέρυσι). Το τρίτο στοίχημα του 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου είναι, οι θεατές που θα υποδεχθούν τους «πρωταθλητές της θέλησης» στο Καλλιμάρμαρο να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Στην αφετηρία των 42.195 μέτρων θα βρίσκονται, στις 9 το πρωί, 18.500 δρομείς – χίλιοι περισσότεροι απ’ όσους έτρεξαν τον περασμένο Νοέμβριο. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το όριο των αθλητών που μπορεί να φιλοξενήσει ο αγώνας με τις σημερινές του υποδομές. Από 9.500 θα πάρουν μέρος στους πρωϊνούς αγώνες των πέντε και δέκα χιλιομέτρων (οι θέσεις συμπληρώθηκαν την πρώτη, κιόλας, μέρα των εγγραφών). Αλλοι 6.500 άνθρωποι θα τρέξουν στο απογευματινό «πεντάρι», 6.000 θα είναι τα παιδιά στον ειδικό αγώνα των 1.200 μέτρων, ενώ στον δρόμο των Special Olympics oι αθλητές -με τους συνοδούς τους- θα ξεπεράσουν τους χίλιους.

Οι ξένοι δρομείς θα είναι περίπου 10.000 και, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα τρέξουν στην Αυθεντική Διαδρομή. Ηρθαν στην Αθήνα από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο της Γης: από την Παταγονία, τις Μπαχάμες, την Ινδία, την Ισλανδία, την Τζαμάικα, τη Μαδαγασκάρη, την Τανζανία, τη Σαμόα, το Πουέρτο Ρίκο… Οι περισσότεροι, όμως, προέρχονται από την Ευρώπη: τη Βρετανία (1.054), την Ιταλία (1.000), τη Γαλλία (815), τη Γερμανία (741). Επίσης, από τις ΗΠΑ (834). Οι πιο πολλοί είναι ερασιτέχνες των δρόμων μεγάλων αποστάσεων. Ρομαντικοί, που λαχταρούν ένα προσκύνημα στη «Μέκκα του Μαραθωνίου» και κάνουν οικονομίες όλο το χρόνο γι’ αυτό το ταξίδι. Για να τρέξουν στα χνάρια του πρώτου Ολυμπιονίκη μαραθωνοδρόμου, Σπύρου Λούη.