iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

1990. Η ''χρυσή''
δεκαετία διασκέδασης
στη Νέα Μάκρη


Ήταν μια ''χρυσή'' δεκαετία διασκέδασης για τη Νέα Μάκρη αυτή του 1990!

Εκπληκτικά μαγαζιά στα οποία γινόταν πανδαιμόνιο κεφιού κάθε βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα έπρεπε να έχεις μέσο ή να είσαι διάσημος για μπεις. Χάντρες, Πρόβα, Επίκουρος, Κακός Λύκος (αργότερα Tangoo) πρόσφεραν αξέχαστες νύχτες στους θαμώνες τους από την περιοχή, αλλά και όλη την Αττική όταν πλέον έγινε γνωστό ότι η Νέα Μάκρη είναι στέκι γλεντζέδων. Και από το πρωί για καφέ, κοκτέιλ και μπάνιο το Καράβι στον Σχοινιά, το Πρόβα καφέ, το Πόρτο Χάντρες.

Τον δρόμο της ''καραμπινάτης'' διασκέδασης με μπουζούκια άνοιξε το καλοκαίρι του 1991 ο δαιμόνιος επιχειρηματίας Δημήτρης Γιακουμέλος, ο οποίος μαζί με τη συζυγό του Φεβρωνία ''ανίχνευσαν'' μιά ''παρθένα'' περιοχή. Έστησαν σε χρόνο ρεκόρ τη ''Ρεβάνς'' ένα κέντρο διασκέδασης που έγραψε ανεξίτηλη ιστορία στη νύχτα και δύο καλοκαίρια αργότερα μετονομάστηκε σε "Χάντρες" κι...εκτοξεύθηκε σαν πύραυλος! 

''Άλλαζαν δύο...βάρδιες πελατών κάθε νύχτα, ειδικά το Σαββατόβραδο" μας εξιστορεί ο κ. Γιακουμέλος. "Η πρώτη φουρνιά που ερχόταν νωρίς στις...12 για να φύγει κατά τις 2.30 με 3 και να συνεχίσει στα κλαμπ της περιοχής και φυσικά το αντίστροφο, οι πελάτες που ερχόταν κατά τις 3 στις ''Χάντρες" μετά τα κλαμπ". Η περιοχή δεν είχε live ελληνική μουσική και μάλιστα λαικά τραγούδια, οπότε οι ''Χάντρες'' κάλυψαν το κενό κι έγινε πανζουρλισμός! Το κεντρικό μέρος του λαικού προγράμματος κρατούσε ο ίδιος ο επιχειρηματίας, ο οποίος ήταν και ένας εξαιρετικός τραγουδιστής. Ήταν η εποχή που οι γυναίκες ανέβαιναν στα τραπέζια, ενώ τα λουλούδια έπεφταν "βροχή". Ο κ. Γιακουμέλος θυμάται ένα επικό βράδυ που τέλειωσαν τα λουλούδια και τηλεφώνησε στον φίλο του Αργύρη Παπαργυρόπουλο στα "Αστέρια" για να του στείλει μερικές σακούλες με ταξί!

Οι ''Χάντρες" αναβάθμισαν την περιοχή και τόνωσαν την ανάπτυξη. Γιατί ''τροφοδοτούσαν" και τα κλαμπ της περιοχής και τα ξενυχτάδικα για φαγητό αλλά και τις ταβέρνες προηγουμένως. Αν προσθέσουμε και τα βενζινάδικα, τα περίπτερα και όλη την "αλυσίδα" τροφοδοσίας τότε μιλάμε για μία "δεξαμενή" πελατών σε όλη τη Νέα Μάκρη, αλλά και τον Μαραθώνα από τα πρωινά μαγαζιά.

''Ψυχή" στις Χάντρες ο αείμνηστος μετρ Γιώργος Παπαδόπουλος, μυθική μορφή της νυκτερινής διασκέδασης. Πάντα ευγενικός και εξυπηρετικός με τους πελάτες "είχε ένα καλό τραπέζι" όπως τους έλεγε. Ο Δημήτρης Γιακουμέλος και η συζυγός του Φεβρωνία ευεργέτησαν εκείνη τη δεκαετία την περιοχή με τα μαγαζιά τους καθώς έκαναν Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Μάτι και Μαραθώνα "μαγνήτη" διασκέδασης.

Παράλληλα ποιός θα ξεχάσει τον θρυλικό Επίκουρο στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης με τον ανεπανάληπτο μπάρμαν Λευτέρη Παλαιό, το Hoo Hoo στο Κόκκινο Λιμανάκι με τον ''διαστημικό" μπάρμαν Τάκη Κοσμαδάκη, την Πρόβα με τον σούπερμαν μπάρμπαν Γιάννη Βουζοπλή, τον Κακό Λύκο ή Tangoo, το La Costa.

Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής θα θυμούνται το μεγάλο μποτιλιάρισμα ένα Σαββατόβραδο του Ιουλίου του 1996 όταν η παραλιακή οδός Ποσειδώνος φράκαρε και σχηματίστηκε ουρά χιλιομέτρων από το Μάτι έως τη Νέα Μάκρη με επίκεντρο την Πρόβα.

Ήταν... ηρωικές εποχές που κανείς δεν θα ξεχάσει!

Για την ιστορία οι ''Χάντρες"  έκλεισαν το 1998, ενώ τα υπόλοιπα μαγαζιά άλλο νωρίτερα άλλο αργότερα πέρασαν κι αυτά στο μουσείο του παρελθόντος...