iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Θα ξαναμπεί στην
εκλογική ''αρένα''
ο Σπύρος Λιβαθινός;


Οκτώ μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές στο δήμο Μαραθώνα και η προεκλογική περίοδος θυμίζει ''τοπίο στην ομίχλη''.
Κατά κοινή ομολογία η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται δυσαρεστημένη, μη ικανοποιημένη, προβληματισμένη, αγανακτισμένη - βάλτε όποια λέξη θέλετε. Σε καμία περίπτωση πάντως ο δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας και η ομάδα διοίκησης δεν φάνηκαν αντάξιοι της εμπιστοσύνης των πολιτών, που ήλπιζαν σε μια αναγέννηση της περιοχής μετά το ολέθριο πέρασμα του Ηλία Ψηνάκη. Και αν ο κ. Ψηνάκης ήταν ένας κοσμικός μάνατζερ και αδαής όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, οι πολίτες ''ακούμπησαν'' στον έμπειρο αυτοδιοικητικό κ. Τσίρκα, ο οποίος κρίνεται ως κατώτερος των περιστάσεων.
Τώρα όμως ο Μαραθώνας βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς και το αντίπαλο δέος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρος Λιβαθινός ''κρατάει κλειστά τα χαρτιά του''. Ο επικεφαλής της ''Συμμαχίας'' είναι κοινό μυστικό πως έχει απογοητευθεί, είναι πικραμένος και μόνο με ένα ''θαύμα'' θα διεκδικήσει ξανά το δημαρχιακό αξίωμα στις κάλπες. Ρεαλιστικά αν το δούμε, ο κ. Λιβαθινός είναι απόλυτα ευτυχισμένος έχοντας την ευλογία της υγείας, ζώντας αρμονικά με την οικογενειά του, βρίσκεται στο απόγειο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και απολαμβάνει την αγάπη και την αναγνώριση και ως άνθρωπος για το ήθος και την καθημερινή έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη του, αλλά και ως αθλητής που τίμησε την Ελλάδα με τον Παναθηναικό και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.
Συνεπώς - υποθέτουμε - δεν βλέπει το λόγο να ξαναμπεί σε αυτή την ''κινούμενη άμμο'', όπου αντιλαμβανόμαστε δημοσιογραφικά δεν του αρμόζει ως χαρακτήρας. Με τις προδοσίες, τις ίντριγκες, τους διαδρομιστές και το βαρύ κλίμα με όλους όσοι βυσσοδομούν, προτάσσοντας το προσωπικό συμφέρον και προβολή.
Ο κ. Λιβαθινός αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά για μόνο έναν και πεντακάθαρο λόγο. Να βοηθήσει και θεσμικά τον τόπο που κατοικεί και νοιάζεται γι αυτόν. Να επιστρατεύσει τις υψηλές γνωριμίες του για να ανοίξουν πόρτες που θα πήγαιναν μπροστά τον Μαραθώνα. Να ''κλέψει'' πολύτιμο χρόνο από την οικογένεια, τα παιδιά του, τη συζυγό του, τα αδέλφια του, τους φίλους του, τη δουλειά του (δεν είναι αργόσχολος και από ''τζάκι'') τις ώρες προσωπικής ευχαρίστησης για να αφοσιωθεί στα δημαρχιακά του καθήκοντα.
Η κοινωνία του Μαραθώνα δεν το αντιλήφθηκε αυτό στις εκλογές του 2019 και προτίμησε ''μία απ τα ίδια''. Τώρα μάλλον είναι αργά που το μετάνιωσε. Όσες πιέσεις κι αν δέχεται ο κ. Λιβαθινός, ο χρόνος προσπέρασε τις εξελίξεις. Γι αυτό παραπάνω κάναμε λόγο για ''θαύμα''. Δεν είμαστε ''προφήτες'', αλλά γράφοντας με αφετηρία την κοινή λογική και τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Λιβαθινός το πιθανότερο είναι να αποσυρθεί στο τέλος της θητείας του.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι πως ο κ. Λιβαθινός τίμησε, τιμά και θα τιμά το 45% των πολιτών - δηλαδή τους μισούς δημότες - που τον ψήφισαν. Δεν τα παράτησε. Δεν τους πρόσβαλε αγνοώντας τους. Γιατί είναι ευπρεπής και καλλιεργημένος. Αλλά συνέχισε υπό αντίξοες συνθήκες (χωρίς καν συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου εκ του σύνεγγυς) να ασκεί αξιοπρεπή και με επιχειρήματα αντιπολίτευση. Όμως ''φωνή βοόντος εν τη ερήμω''. 'Η ''ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη'' που λέει και η παροιμία.
Ο κ. Λιβαθινός άφησε τη ''σφραγίδα'' του στο Μαραθώνα και το ονομά του θα είναι πάντα ταυτόσημο με τη λέξη ''Κύριος''.
Επίλογος: Εδώ πάει το στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα''...