iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

''Κλειδώνει'' στον
Μαραθώνα Λιβαθινός
εναντίον Τσίρκα;


Η καλοκαιρινή ραστώνη και το μουντιάλ - όχι μόνο στον Μαραθώνα, αλλά σε όλους τους δήμους της χώρας - ρίχνει και τους πολιτικούς "σφυγμούς" των επίδοξων υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι θα πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους, εν όψει της κάλπης του 2019.
Στον Μαραθώνα πέραν πάσης αμφιβολίας ο Ηλίας Ψηνάκης θα τερματίσει τον δημαρχιακό του βίο ως "μετεξεταστέος" και μάλιστα χωρίς δεύτερη ευκαιρία, αφού όπως όλα δείχνουν δεν διανοείται να ζητήσει ξανά την ψήφο των πολιτών και θα φύγει "σαν βρεγμένη γάτα".
Η θητεία του ήταν καταστροφική για την περιοχή, όπως λέει η πλειονότητα της κοινωνίας και η αντιπολίτευση.
Ενδιαφέρον έχει το τελευταίο διάστημα η - σύμφωνα με πληροφορίες - διακριτική προσέγγιση στελεχών της φυλλορροούσας παράταξης "Πολίτες" προς ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος τόσο του Σπύρου Λιβαθινού, που μοιάζει να κινείται σε "τροχιά" διεκδίκησης της δημαρχίας, χωρίς να το έχει ανακοινώσει επισήμως, όσο και τον στενό ''πυρήνα'' του έτερου φερόμενου ως διεκδικητή Στέργιου Τσίρκα.
Αν κάποιοι ''βρούνε στέγη'' στους συνδυασμούς αυτούς θα ''περάσουν από χίλια κύματα'' και ''φιλτράρισμα'', καθώς το ότι συναγελάστηκαν (αναλόγως τον "βαθμό" και τη χρονική διάρκεια) με τον κ. Ψηνάκη δεν αποτελεί θετικό στοιχείο στο πολιτικό βιογραφικό τους.
Η "νεκρή" περίοδος συνεπώς του καλοκαιριού έως και τον Σεπτέμβριο θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους δύο ''μονομάχους" (με τις έως τώρα ενδείξεις και κινήσεις τους) κυρίους Λιβαθινό και Τσίρκα, χωρίς να αποκλείεται να μπει "σφήνα" κι άλλος ''παίκτης", να μετρήσουν τις αρχικές δυνάμεις τους, τα ατού που διαθέτει ο καθένας, να κλείσουν συμμαχίες, στηρίξεις και συνεργασίες και όποτε κρίνουν να κάνουν το επόμενο καθοριστικό βήμα.
Ο δήμος Μαραθώνα ''λαβώθηκε βαριά'' από τη διοίκηση του κ. Ψηνάκη, ο οποίος αφήνει πίσω του "αποκαίδια" και σοβαρά ανοικτά ζητήματα με προεξάρχον αυτό του ΧΥΤΑ Γραμματικού και τους κατοίκους να θεωρούν προδοσία τη στάση και τους χειρισμούς του.
Αυτός που θα πάρει τη δημαρχιακή "σκυτάλη" θα έχει μπροστά του "Γολγοθά". 
Στο μεγάλο και πολύ σοβαρό ερώτημα όλων "ποιός έχει προβάδισμα από τους δύο" ο Σπύρος Λιβαθινός υπερτερεί σε ορισμένα καθοριστικά σημεία της κάλπης, που αναμένεται να στρέψουν τις ψήφους της πλειονότητας των πολιτών σε αυτόν. Τουλάχιστον την πρώτη Κυριακή ώστε να έχει ισχυρό προβάδισμα στην παράσταση νίκης τη δεύτερη Κυριακή και το ψυχολογικό χάντικαπ. 
Η προσφορά του στην κοινωνία του δήμου Μαραθώνα χωρίς διακρίσεις από το Γραμματικό και το Βαρνάβα ως τη Νέα Μάκρη και το Ζούμπερι και από τον Μαραθώνα έως την Αγία Μαρίνα και το Μάτι είναι αναμφισβήτητη και αυτό οι απλοί άνθρωποι το αναγνωρίζουν. Σε μια τόσο δύσκολη για όλους οικονομική συγκυρία, ένας δημοτικός σύμβουλος να κάνει - αυτό που λέμε - το καλό. Όπως και όσο μπορεί. 
Ο κ. Λιβαθινός είναι αυτός που άρχισε να ''ξηλώνει το πουλόβερ" πολιτικά του Ηλία Ψηνάκη όταν αποχώρησε γρήγορα  από την παράταξη του δημάρχου. Παραιτήθηκε από πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αποδεικνύοντας περίτρανα ότι δεν τον ενδιέφεραν οι "καρέκλες" αλλά η αξιοπρέπεια και το ήθος του. Ανεξαρτητοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και άρχισε να αποδομεί πολιτικά τον κ. Ψηνάκη με επιχειρήματα και όχι φληναφήματα και "πυροτεχνήματα". Ήταν ο πρώτος που κίνησε τα δικαστικά "νήματα" στην υπόθεση ΧΥΤΑ ζητώντας παρέμβαση Εισαγγελέα και κομμάτων, μη διστάζοντας "να τα βάλει" με το σύστημα εξουσίας.
Δεν απάντησε ποτέ σε λοιδωρίες (τύπου ο ''πρώην ποδοσφαιριστής", ρατσιστικά σχόλια
(τύπου ο "ξένος"), ανυπόστατες προσβλητικές διαδικτυακές αναρτήσεις αλλά και πολιτικές επιθέσεις από σκοτεινά παράκεντρα που επιχειρούσαν να τον συσχετίσουν με τη διοίκηση Ψηνάκη.
Ο κ. Λιβαθινός διαρκώς το μόνο που επικοινωνεί επισήμως όπου βρεθεί είναι η αγάπη του για τον δήμο Μαραθώνα που κατοικεί εδώ και δεκαετίες με την οικογενειά του και το πάθος του να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί. Η εμπειρία του πλέον είναι ένα μεγάλο "όπλο" στη "φαρέτρα" του αν διεκδικήσει τον δήμο, καθώς και ο πολιτικός του λόγος που δεν είναι "ξύλινος". Αυτό που επισημαίνει, είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να πει το παραμικρό ψέμα ή να υποσχεθεί κάτι που είναι αδύνατον να γίνει. Έχει αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την καθαρότητα και την εντιμότητα που τον διέπει, και πιστεύει πως αν πει το ''ναι'' θα έχει πειστεί για την αυτοδιοικητική ομάδα που θα είναι δίπλα του. Εμπιστεύεται το ένστικτο και το αισθητήριο της κοινωνίας που βλέπει στο προσωπό του έναν αγωνιστή - όπως ήταν και στα γήπεδα - που βάζει τους άλλους, το κοινό καλό πάνω από τον εαυτό του και τις όποιες φιλοδοξίες του. Αλλά κυρίως έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν θα είναι μια εύκολη διεκδίκηση, ένας "περίπατος" η δημαρχιακή "καρέκλα" του Μαραθώνα.
Αυτό βέβαια σχετίζεται και με τον έμπειρο Στέργιο Τσίρκα. Για τον οποίο αποτελεί "δίκοπο μαχαίρι" η επί χρόνια παρουσία του στα κοινά της περιοχής, προερχόμενος από τοπική οικογένεια. Ναι μεν είναι - αναγνωρίσιμος και με ερείσματα τόσο στην κοινωνία, όσο και σε αυτοδιοικητικά στελέχη, αλλά ταυτοχρόνως μοιάζει να εκπροσωπεί το "παλιό". Δηλαδή το πολιτικό κατεστημένο, που όχι μόνο στον Μαραθώνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα προκαλεί δυσανεξία πλέον σε ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων.
Αν τελικά ''συγκρουστούν" στις κάλπες αυτοί οι δύο πόλοι θα είναι σαν να ''μονομαχούν" δύο "κόσμοι". Η ανανέωση και η φρεσκάδα του κ. Λιβαθινού και η συντηρητική - καθεστηκυία νοοτροπία του κ. Τσίρκα. Το νέο ελπιδοφόρο από τη μία και το σύστημα αντιλήψεων που θεωρείται κατεστημένο από την άλλη.
Τι θα επιλέξουν οι πολίτες στις κάλπες;  Θα το μάθουμε τον Οκτώβριο του 2019. Και βεβαίως αν δεν υπάρξει έκπληξη μεγατόνων και οι δύο κύριοι (ή ένας εκ των δύο) δεν είναι υποψήφιοι...