iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Μαραθώνας Με ''αέρα''
νικητή στις εκλογές
ο Άρης Παπουτσής


Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις είτε πρόκειται για εθνικές, είτε για δημοτικές κάλπες ότι το παν είναι το κλίμα...

Η αίσθηση που δημιουργεί η ίδια η κοινωνία για τον διαφαινόμενο νικητή. Οι ίδιοι οι πολίτες - ιδιαίτερα στις τοπικές δημοτικές εκλογές - είναι αυτοί που πριν πάνε στην κάλπη έχουν διαμορφώσει το κλίμα. Από συζητήσεις, από διαδικτυακές παρεμβάσεις και απόψεις, από το συναίσθημα που εκφράζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και έτσι ''στόμα με στόμα'', σπίτι με σπίτι, καφετέρια σε καφετέρια, παραλία σε παραλία, γραφείο σε γραφείο, έχουν ήδη ''ψηφίσει''.

Για την ιδιαίτερη περίπτωση του ιστορικού δήμου Μαραθώνα, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε όσο δεν παίρνει επί δημαρχίας του Ηλία Ψηνάκη (βεβαίως οι πολίτες ήταν αυτοί που επέλεξαν αυτόν τον άνθρωπο για δήμαρχο και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή) και στη συνέχεια ο νυν δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας δεν κατάφερε παρά τις όποιες προσπάθειες που έκανε να τον ανατάξει, τώρα που ''ο κόμπος έφτασε στο χτένι'' ο Άρης Παπουτσής έρχεται ως ''μάννα εξ ουρανού''. Αυτή είναι η δημοσιογραφική μας εκτίμηση και φανταζόμαστε ότι έχουμε το Συνταγματικό δικαίωμα να την εκφράζουμε δημοσίως.

Κι αν αυτό φαντάζει βαρύγδουπο, τι άλλο θα μπορούσε να είναι ο κ. Παπουτσής? Ένας 47χρονος με δεκαετίες εργασίας στην πλάτη του στον ιδιωτικό τομέα. Ένας νέος άνθρωπος, προσηνής και ορεξάτος να πάει τον Μαραθώνα ένα βήμα μπροστά. Γιατί και το ένα βήμα μπροστά είναι σημαντικό. Όταν ο κ. Ψηνάκης τον πήγε αμέτρητα βήματα πίσω και ο κ. Τσίρκας δεν μπόρεσε (δεν λέμε σε καμία περίπτωση δεν ήθελε) και ο τόπος έμεινε στάσιμος.

Ο κ. Παπουτσής όμως δεν είναι μόνος. Τηρώντας πιστά την αυτοδιοικητική φιλοσοφία της ανανέωσης εμπιστεύεται στο ψηφοδέλτιο του ''Εμείς'' σχεδόν αποκλειστικά νέους ανθρώπους, φυσικά και ορισμένους έμπειρους δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει μια Δημοτική Αρχή μόνο με νέους, ώστε να συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι δεν είναι μόνο λόγια αλλά και πραγματικότητα. Φανταστείτε έναν νέο άνθρωπο με όνειρο και σχέδιο για τον Μαραθώνα να πλαισιώνεται με ''υλικά κατεδάφισης από παλιά οικοδομή''. Θα ήταν μία απ τα ίδια. Και η κοινωνία αυτό θα το καυτηρίαζε. Ενώ τώρα έρχεται δυναμικά με νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή ''του πυρός'' και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που εκτιμά η τοπική κοινωνία. Είναι το κλίμα που λέγαμε στην αρχή. Η κοινωνία του Μαραθώνα είναι έτοιμη για τη μεγάλη αλλαγή όσο ποτέ. 

Να τολμήσει, χωρίς ρίσκο στις 8 Οκτωβρίου, με έναν νέο δήμαρχο, ο οποίος ταυτίζει πλήρως λέξεις και κινήσεις.

Έχει αναρωτηθεί τόσο χαρακτηριστικά ο ίδιος με μόνο έξι λέξεις, που οποιοδήποτε δημοσιογραφικό κείμενο δεν έχει νόημα: Αν όχι τώρα εμείς τότε ποιοί?