iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 05 Ιουνίου 2020

Εύη Γκατσοπούλου:
Ο πολιτισμός είναι
αντίδοτο στην κρίση

Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
 
Η εκπαιδευτικός Εύη Γκατσοπούλου βρίσκεται στο ''τιμόνι'' του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας. Ευρυμαθής και καλλιεργημένη στην πρώτη της συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr η πρόεδρος του Λυκείου μιλάει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι πολιτισμού με πολλές εκπλήξεις...
 
Πότε ιδρύθηκε το Λύκειο των Ελληνίδων?
 
Το 1911 από τη δασκάλα και δημοσιογράφο Καλλιρρόη Παρρέν και μία ομάδα κυριών, των οποίων ο σκοπός ήταν να ανορθώσουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Ήταν μια πρωτοποριακή για την εποχή της κίνηση και πέραν της προώθησης της θέσης της γυναίκας αλλά και του παιδιού, θέλησαν να αναδείξουν την Ελληνική παράδοση. Το επίτευγμα του Λυκείου των Ελληνίδων που ξεκίνησε τότε, σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα με 55 παραρτήματα. Το Λύκειο Ελληνίδων προάγει τον Ελληνικό πολιτισμό και μας κάνει  να νιώθουμε τιμή για την εθνική μας ταυτότητα.
 
Η δράση του Λυκείου των Ελληνίδων πλέον έχει αναγνωριστεί από την κοινωνία...
 
Σίγουρα. Μας έχει αγκαλιάσει όλη η Ελλάδα. Και το ίδιο το κράτος όταν έχει επίσημους καλεσμένους ο Φορέας που καλείται να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα είτε ως παραδοσιακή ενδυμασία είτε ως χορευτική ομάδα είναι το Λύκειο. 
 
Στη Ραφήνα πότε ''έπεσε ο πρώτος σπόρος''?
 
Το 1991 ιδρύθηκε με προσπάθειες της Πέπης Νικολοπούλου τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια της ''ψυχής'' του Λυκείου επί σειρά ετών Ελένης Καχριμάνη. Την καμαρώνουμε ακόμη και σήμερα καθώς μας παρακολουθεί η ''μητέρα'' όπως την αποκαλούμε. Προσωπικά είμαι 38 χρόνια στο Λύκειο από το σχολείο ως μαθήτρια, αργότερα ως συμμετέχουσα στις δράσεις και τα τελευταία χρόνια ως πρόεδρος, που διαδέχθηκα την Χριστίνα Παναγιώτου. Το Λύκειο είναι το δεύτερο κομμάτι της ζωής μου. 
 
Είναι πλέον στη συνείδηση των κατοίκων της Ραφήνας η αξία και η σημασία του Λυκείου των Ελληνίδων...
 
Είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Και είμαι τυχερή γιατί οι κυρίες του συμβουλίου με παρότρυναν να έχω πιο ενεργό ρόλο στη λειτουργία του. Είναι χαρά και ικανοποίηση να βλέπω το Λύκειο να προχωράει και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Με βοηθάει και το επαγγελμά μου ως εκπαιδευτικού που βεβαίως συνάδει με το Λύκειο και βρίσκω την ευκαιρία πολλές φορές να συνδυάζω και τα δύο. Αλλά το σημαντικότερο κομμάτι της πορείας του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας είναι σύσσωμο το διοικητικό  συμβούλιο. Αυτή η ομάδα που νιώθει σαν σπίτι της το Λύκειο παρ ότι είμαστε αγνές εθελόντριες. Είναι ένας Φορέας πολιτισμού σε μία μικρή κοινωνία με 100 παιδιά και 200 μέλη ενήλικες.
 
Υπάρχουν τμήματα στο Λύκειο που λειτουργούν ως ''χρονομηχανή'' διατηρώντας την παράδοση?
 
Τα τμήματα υφαντικής ή ραπτικής είναι Τέχνες που εκλείπουν από την κοινωνία και τις διατηρούμε όχι απλά, αλλά δίνουν και λύσεις. Ας πούμε οι γυναίκες φτιάχνουν ρούχα για την οικογενειά τους. Είναι και μία οικονομική ''ανάσα''. Η Τέχνη έχει και τις παραμέτρους του κεντήματος στην φορεσιά, το ράψιμο με ένα ωραίο σχέδιο συμμετρικό όχι αφηρημένο, της ζωγραφικής. Το Λύκειο ενώνει την οικογένεια. Ο πατέρας χορεύει, η μητέρα ράβει και το παιδί ζωγραφίζει. Κάνουμε εκδρομές σε χώρους πολιτισμού ή την επαρχία για να δούμε παραδοσιακά δρώμενα. Με τα μαθήματα και τις δράσεις μας διατηρούμε τον πολιτισμό, αλλά φέρνουμε κοντά σε αυτόν και τους νέους ανθρώπους. Είναι μια τεράστια ικανοποίηση για εμάς.

Αν δεν υπάρχει πολιτισμός και παιδεία σε μία χώρα πώς θα πάει μπροστά?
 
Είναι αδύνατον. Ο πολιτισμός είναι η βάση και μάλιστα ο πολιτισμός που δεν ξεχνάει το παρελθόν, αλλά στηρίζεται σε αυτό και παίρνει ώθηση προς το μέλλον.  Το Λύκειο δεν είναι απλά η διατήρηση του παρελθόντος , αλλά είναι ανοικτό στη σύγχρονη κοινωνία και τα προβληματά της. Πάρτε για παράδειγμα την πρόσφατη ομιλία της χειρουργού μαστού Νατάσας Παζαίτη στα ΚΑΠΗ για τον καρκίνο του μαστού. Ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση κατά κοινή παραδοχή. Προσπαθούμε με δράσεις να είμαστε δίπλα στην κοινωνία.
 
Είναι ταυτοχρόνως κι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός?
 
Και βέβαια. Είναι ένα μεγάλο σχολείο που δεν μαθαίνει μόνο χορό και ζωγραφική. Αλλά μαθαίνει έναν τρόπο ζωής και μια συμπεριφορά. Πέρα από το γνωστικό αντικείμενο που πρέπει να καλλιεργήσω ως εκπαιδευτικός στα παιδιά, είναι να δημιουργήσω ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Το ίδιο κάνει και το Λύκειο. Μεταλαμπαδεύει τον σεβασμό, τον εθελοντισμό, την εκτίμηση στους προγόνους. Την αρχή του ότι δεν έχει σημασία αν θα είμαι πρώτος. Δεν με ενδιαφέρει το εγώ αλλά το εμείς. Δεν είμαστε απλά ένας πολιτιστικός σύλλογος, αλλά κάτι πιο βαθύ. 
 
Η συνεργασία σας με τον δήμο Ραφήνας Πικερμίου είναι σε καλό επίπεδο?
 
Τα τελευταία χρόνια και ο δήμος, όπως και όλη η κοινωνία, αντιλαμβάνονται το έργο που κάνουμε. Εμείς αποζητούμε τη συνεργασία όλων και θεωρώ πως και η Δημοτική Αρχή έχει εκτιμήσει τη συνεισφορά μας στον πολιτισμό. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον δήμαρχο, αλλά φυσικά και θα θέλαμε περισσότερη στήριξη και βοήθεια, ειδικά στο σκέλος της στέγης και της φύλαξης των φορεσιών μας. Ευελπιστούμε ότι θα μας βοηθήσει για το θέμα της στέγης. Εδώ που είμαστε είναι και χώρος μαθημάτων, και εκδηλώσεων και φύλαξης των φορεσιών. Είναι μικρός  και δεν συνάδει με την αίγλη του Λυκείου των Ελληνίδων. 
 
Η ιματιοθήκη του Λυκείου πόσες φορεσιές έχει?
 
Έχει πάνω από 600 φορεσιές, ραμμένες με τον αυθεντικό τρόπο. Κάνουμε έρευνα πριν ραφτεί μια ενδυμασία σε κάθε χωριό, σε κάθε τόπο. Συγκινούμαι πραγματικά με την ποικιλία και τους συμβολισμούς που έχει κάθε φορεσιά. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα που να έχει τέτοια μεγάλη ποικιλία και να είναι τόσο μικρή όπως η Ελλάδα. Το κάθε κέντημα, το κάθε σύμβολο κάπου παραπέμπει. 
 
Μιλάτε με μία ιερότητα σαν να είναι κάτι ζωντανό η φορεσιά...
 
Είναι ένα ζωντανό κύτταρο, είναι κάτι που μπορεί να μας ''μιλήσει'' ουσιαστικά. Το κάθε κομμάτι της μπορεί να μας πει ιστορίες για τους προγόνους μας, για τον τρόπο που λειτουργούσαν ως κοινωνίες, για τα ήθη και τα εθιμά τους. για τις δεισιδαιμονίες. Και βέβαια αντιπροσωπεύει αγώνες, ιστορίες του πολύπαθου τόπου μας. Προ ημερών παρουσιάσαμε και τη μουσειοσκευή μας με επίκεντρο τις ποδιές και τον συμβολισμό τους, που θα χρησιμοποιηθεί σε χώρους πολιτισμού ή σχολεία.
 
Ποιό είναι το ονειρό σας για την ιματιοθήκη?
 
Ονειρό μας είναι αυτός ο θησαυρός, να υπάρχει σε έναν μουσειακό χώρο. Να είναι ένας χώρος εκπαίδευσης. Να έρχονται σχολεία, επισκέπτες της πόλης, ταξιδιώτες.  Δεν θέλουμε να την περιφρουρήσουμε στους δικούς μας κόλπους. Η ιματιοθήκη μπορεί να γίνει σημείο προβολής της Ραφήνας. Ένας τουριστικός ''μαγνήτης''. Πρώτα απ όλα όμως θέλουμε να διαφυλάξουμε σε έναν δικό μας χώρο αυτό τον πλούτο. Ζηλεύω όταν πηγαίνω σε γειτονικά Λύκεια. Βρέθηκα στο Κορωπί, όπου έχουν έναν θαυμάσιο χώρο, το Λύκειο έχει Μουσείο που του δωρήθηκε από τον δήμο. Σε επαρχιακές πόλεις υπάρχουν νεοκλασικά τα οποία έχουν δωρηθεί στα τοπικά Λύκεια. Στη Ραφήνα βέβαια δεν υπάρχουν έτοιμα κτίρια, γι αυτό το πρόβλημα μεγαλώνει.
 
Εκτός της συνεργασίας με τον δήμο, υπάρχουν άλλοι αρωγοί στη δράση σας?
 
Μοναδικός χορηγός είναι ο ευεργέτης Αθανάσιος Μαρτίνος, ο οποίος κάθε χρόνο μας ενισχύει για ορισμένες δράσεις μας και τον ευχαριστώ δημοσίως.
 
Η Ελλάδα γενικότερα είναι μία χώρα που αγκαλιάζει τον πολιτισμό ή η οικονομική κρίση τον έβαλε στο περιθώριο?
 
Ο πολιτισμός είναι το ''αντίδοτο'' στην οικονομική κρίση! Το βλέπω στην πράξη. Εδώ στη Ραφήνα από τότε που ξεκίνησε η κρίση, ο κόσμος έχει μια έντονη διάθεση προς το Λύκειο των Ελληνίδων. Έχει την τάση να παρακολουθήσει θέατρο, μουσικά δρώμενα να βρει διέξοδο. Το Λύκειο γέμισε παιδιά στην κρίση. Ενήλικες οι οποίοι θέλησαν να γεμίσουν θετικά συναισθήματα. 
 
Αν γράφατε ένα βιβλίο για το Λύκειο των Ελληνίδων τι τίτλο θα βάζατε?
 
Με αιφνιδιάζετε! Μια ανοικτή αγκαλιά πολιτισμού. Σας το λέω αυθόρμητα. Για να δείξουμε την εξωστρέφεια που έχει το Λύκειο στην κοινωνία. Τις παλιές εποχές είχε μια μορφή κλαμπ και υπήρξε η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι κλειστός σύλλογος. Θέλουμε μέλη από όλο το κοινωνικό φάσμα. ''Μια ανοικτή αγκαλιά πολιτισμού'' λοιπόν είναι ο τίτλος.
 
Σας ευχαριστώ θερμά.
 
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Κοσμήματα Ρολόγια Αρβανιτογιάννης | Arvanitogiannis.gr