iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Οι μεγάλες αλήθειες
Μαύρου και Πικουλίδη
για το ποδόσφαιρο


Αφήσαμε να περάσουν σχεδόν 24 ώρες, μία ολόκληρη ημέρα από τη λαμπερή παρουσίαση του βιβλίου αυτοβιογραφία του Θωμά Μαύρου στο Πνευματικό κέντρο Ραφήνας Πικερμίου.

Τα φλας έσβησαν, οι κάμερες έκλεισαν, οι φωτογραφίες με τις αγκαλιές και τα χαμόγελα μπήκαν στο αρχείο, οι δημόσιες σχέσεις (με την καλή ή την κακή έννοια) των πολιτικών εκπληρώθηκαν, τα ρεπορτάζ "ρούφηξαν" αδηφάγα κάθε λέξη και κάθε κίνηση του πρωταγωνιστή γκολτζή.

Για ελάτε τώρα ανθρώπινα και ταπεινά όπως ταιριάζει σε έναν ωραίο άνθρωπο και ταπεινή ψυχή (γιατί αυτό είναι ο Θωμάς Μαύρος πέρα από τα ακατάρριπτα ρεκόρ) να δείτε την αλήθεια της εκδήλωσης σε λίγες γραμμές όπως μόνο η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr μπορεί να σας δείξει. Και δεν το λέμε αυτό για δηθενιά ή μαγκιά. Πρέπει να έχεις παίξει καντάρια μπάλα με ήθος για να αποκωδικοποιήσεις τι ήθελε να πει ο Θωμάς Μαύρος και ο Τόλης Πικουλίδης με αυτή τη φλογερή ψυχή.

Πρώτα ο Μαύρος. Όχι ο "Θεός" αλλά ο άνθρωπος. Ο Θωμάς λοιπόν είπε επί λέξει. "Χιλιάδες φίλαθλοι στις εξέδρες με αποθέωναν για τα γκολ και τις τρίπλες, όμως όταν έβγαινα από το γήπεδο έπρεπε να ταπεινωθώ και να πατάω στη γη. Όταν έφτανα στην παρέα με τους φίλους μου ήμουν ο Θωμάς και όχι ο Μαύρος. Σημασία έχει ο πνευματικός δρόμος" τόνισε με ήσυχη φωνή και γαλήνια ψυχή ο Θωμάς. "Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι και πρέπει να έχεις διάθεση να χαρείς. Η ανταμοιβή του πνευματικού δρόμου είναι οι διακρίσεις που κέρδισα". Προσέξτε τι είπε ο άνθρωπός. "Οι διακρίσεις που κέρδισα ήταν η ανταμοιβή του πνευματικού δρόμου". 

Όλα τα άλλα που διαβάσατε (από εμάς πρώτα για να μην παρεξηγηθούμε) είναι ανούσια - και συγνώμη γι αυτή την εκτίμηση. Αυτά λοιπόν τα είπε ένας ποδοσφαιριστής που είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα, που έπαιξε στη μεικτή κόσμου και στη μεικτή Ευρώπης.

"Στο καπάκι" ένας άλλος σπουδαίος ποδοσφαιριστής με τη δική του ιστορία, ο Ραφηνιώτης Τόλης Πικουλίδης επισήμανε στην ομιλία του. "Πρέπει να μάθουμε να παραδεχόμαστε τα λάθη μας στο γήπεδο και στη ζωή. Να παραμερίζουμε τον ποδοσφαιρικό και τον ατομικό μας εγωισμό για να γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι και ως αθλητές".

Αν κάποιος γονέας, προπονητής ή κάποιο παιδί διαβάσει αυτό το κείμενο ας το βάλει στο "εικονοστάσι" της ψυχής του. Μόνο έτσι θα πάει μπροστά στο γήπεδο, αλλά πρωτίστως στη ζωή του. Και να θυμάται ότι αυτά τα λόγια τα είπαν δύο καλοί και αγνοί άνθρωποι. Ο Θωμάς Μαύρος και ο Τόλης Πικουλίδης.