iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Γρηγόρης Τσίρος
Η πρώτη
συνέντευξη


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
 
Η πρώτη συνέντευξη του νέου προέδρου της Ένωσης Επαγγελματιοβιοτεχνών - εμπόρων Ραφήνας Πικερμίου Γρηγόρη Τσίρου στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr έβγαλε θετική ματιά και γνώση των προβλημάτων, αλλά κυρίως ανθρωπιά.
Γεννημένος και σπουδαγμένος στη Βοστώνη, αποφάσισε να έρθει με την οικογενειά του στη Ραφήνα το 1992, στον τόπο που στέριωσε η γιαγιά του από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Εδώ έστησε την επιχειρησή του κι εδώ κινείται ο άξονας όλης της ζωής του. ''Θεωρώ τον εαυτό μου Ραφηνιώτη, λατρεύω τη Ραφήνα, γιατί εδώ είναι οι ρίζες μου'' μας εξομολογήθηκε χαρακτηριστικά. Μετά την παραίτηση - για προσωπικούς λόγους του Σπύρου Μαυρολέοντα, ανέλαβε το ''τιμόνι'' ως πρόεδρος, ως φυσική αλληλουχία αφού ήταν αντιπρόεδρος
Μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στους συναδέλφους σας ή θα είναι ψεύτικο?
Αν μου είχατε κάνει την ίδια ερώτηση πριν δυό τρεις εβδομάδες δεν θα ήμουν το ίδιο αισιόδοξος όσο είμαι σήμερα. Όσο περνάει φτιάχνει ο καιρός και όσο απομακρυνόμαστε από τον κίνδυνο του κορωνοιού, έρχεται η ελπίδα και οι επαγγελματίες παίρνουν κουράγιο.
 
Έχετε στο μυαλό σας κάποιες πρωτοβουλίες - δράσεις για τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες του καλοκαιριού?
Κάτι πολύ συγκεκριμένο δεν υπάρχει, αλλά γίνονται συζητήσεις για κάποια σεμινάρια που θα βοηθήσουν όσους επιχειρηματίες ενδιαφερθούν, για τη διαχείριση των οικονομικών τους και την αύξηση των πωλήσεων. Θα δημιουργήσουμε και μία ηλεκτρονική σελίδα για όλους τους επαγγελματίες Ραφήνας και Πικερμίου, ώστε να διαφημίζονται και να γνωστοποιούν προιόντα, υπηρεσίες και προσφορές.
 
Εμπορική Ραφήνα δεν είναι μόνο η πλατεία, το λιμάνι, η άνοδος και η κάθοδος. Αλλά και το Πικέρμι δεν είναι μόνο η ''βιτρίνα'' στη Μαραθώνος. Συμφωνείτε?
Απολύτως. Ξεκινώντας από το Πικέρμι έχει να ανταγωνιστεί το εκπτωτικό Χωριό και το Πάρκο. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα μαγαζιά του Πικερμίου, τα οποία ήταν εκεί πριν τα ''μεγαθήρια'' των Σπάτων. Είμαστε δίπλα στους επαγγελματίες, οι οποίοι όμως και αυτοί πρέπει να μας μεταφέρουν τα αιτηματά τους συντεταγμένα. Όσον αφορά τη Ραφήνα το φωνάζω χρόνια ότι Ραφήνα δεν είναι μόνο αυτό που εύστοχα περιγράψατε. Ο σύλλογος ''αγκαλιάζει'' όλα τα μαγαζιά όπου κι αν βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Ραφήνας. Πρέπει όμως και οι επαγγελματίες που δεν το είναι μέλη μας, να έρθουν να εγγραφούν. Είμαστε εδώ για να στηρίζουμε όλους. Ο σύλλογος μας ήταν ο πρώτος, πριν τέσσερα χρόνια που επικοινώνησε το σύνθημα ''στηρίζω τον τόπο μου, ψωνίζω από τον τόπο μου''.
 
Βάλαμε μυαλό - λέτε - ως τοπική κοινωνία μετά τις δύο συμφορές , τον πολύνεκρο πύρινο όλεθρο στο Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι και την πανδημία?
 
Πιστεύω ότι από όλες τις δυσκολίες που τραβάει ο κόσμος πάντα κάτι καλό μένει, κάτι κερδίζουμε, βγαίνουμε πιο δυνατοί. Το 2018 η κοινωνία ενώθηκε, όλοι έγιναν μια οικογένεια και αν μου επιτρέπετε, φυσικά και ο Εμπορικός σύλλογος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις. Και τώρα στην υγειονομική κρίση είδατε πόσο πειθαρχήσαμε και βγήκαμε αλώβητοι. Η Ραφήνα και το Πικέρμι συνεπώς είναι σε καλό δρόμο!
 
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης...
Καλά κάνετε και το επισημαίνετε. Η Ραφήνα ομορφαίνει, πέραν του ότι είναι το δεύτερο λιμάνι της Αττικής, και  θέλουμε κόσμο όχι μόνο που φεύγει για ταξίδι ή για καφέ και φαί το Σαββατοκύριακο, αλλά κάθε ημέρα. Χρειάζεται πάρκινγκ και το υπογραμμίζω σε όλους τους τόνους.
 
Πώς είναι η συνεργασία σας με τη Δημοτική Αρχή?
Ειλικρινά έχουμε άψογη συνεργασία με τον δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς και τον δήμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που ξεκίνησε από την προεδρία του Σπύρου Μαυρολέοντα. Πολλά από τα αιτηματά μας ικανοποιήθηκαν, ενώ οφείλω να πω ότι εξίσου αγαστή είναι η συνεργασία και με τον ΔΟΠΑΠ και με το ''Φ. Καβουνίδης'' και με τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας. Επίσης με το Λύκειο των Ελληνίδων Ραφήνας, τους ιστορικούς συλλόγους των Τριγλιανών, των Κρητών και άλλων που αποτελούν ''κοσμήματα'' του τόπου. Εφόσον υπάρχουν άνθρωποι με διάθεση να βοηθήσουν τον τόπο, θα δούμε μια άλλη Ραφήνα στο μέλλον.
 
Πιάνοντας την τελευταία σας λέξη μέλλον, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου απαρτίζεται κυρίως από νέους ανθρώπους και αυτό είναι ευοίωνο...
Φαντάζομαι μιλάτε για όλα τα μέλη εκτός του... προέδρου! Λέω εδώ και τέσσερα χρόνια πως οι νέοι είναι απαραίτητοι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πρέπει να είναι εκεί κυρίως με συμβουλευτικό ρόλο. Οι νέοι θα πρέπει να αναλάβουν τα ηνία στο μέλλον. Καλό θα είναι για τις επόμενες εκλογές του συλλόγου να έχουν σκεφτεί πόσο θέλουν να ασχοληθούν κι εγώ να είμαι πίσω και να τους καμαρώνω. Άλλωστε από μια συγκυρία βρέθηκα πρόεδρος.
Με την ευκαιρία θέλω να σας πως πως ο εμπορικός σύλλογος Ραφήνας Πικερμίου θα μπορούσε να είναι από τους μεγαλύτερους στην Αττική. Τι έχουμε να ζηλέψουμε από καταστήματα από το Μαρούσι ή το Χαλάνδρι για παράδειγμα. Τα έχουμε όλα κυριολεκτικά.
 
Θα πρέπει να εξαφανιστούν οι μικροκακίες και ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Όλοι πολίτες, Δήμος, φορείς, σύλλογοι, Τύπος να είναι ενωμένοι.
Ωραία το λέτε συμφωνώ. Μια αλυσίδα είμαστε που δεν πρέπει να σπάσει ούτε ένας κρίκος. Για το καλό όλων μας. Τα ''πισώπλατα μαχαιρώματα'' δεν βοηθάνε. Πιστεύω ότι η νέα γενιά θα μας δείξει έναν πιο φωτεινό δρόμο. Και από εδώ και πέρα να έχουμε μόνο χαρές.
 
Τι θα συμβουλεύατε τους πολίτες σε σχέση με τυχόν παραπονά τους από την τοπική αγορά?
Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Αν κάτι δεν μας αρέσει πρέπει ευγενικά να το επισημαίνουμε, γιατί έτσι κάνουμε καλό επειδή διορθώνεται μια δυσλειτουργία της επιχείρησης. Να εκφράζουμε το παραπονό μας. Οι άνθρωποι πιστεύω θα το εκτιμήσουν. Και μην ξεχνάτε ότι ήδη μέσα στην πανδημία άνοιξαν στη Ραφήνα έξι νέα καταστήματα εστίασης.
 
Μήπως η ζωή είναι σαν το αυτοκίνητο για να έρθουμε και στο αντικειμενό σας ως μηχανικός. Χρειάζεται σέρβις και προσοχή στην ''οδήγηση''?
Γενικά οι Έλληνες δεν πειθαρχούμε σε πολλά πράγματα. Εάν όμως υπάρχουν συνέπειες πειθαρχούν. Μοιάζουν όντως με ένα αυτοκίνητο. Αν δεν περάσει ΚΤΕΟ θα υπάρχει πρόστιμο. Αν παρκάρει παράνομα θα πληρώσει κλήση. Αν δεν κάνει σέρβις θα ''μείνει'' στο δρόμο και θα πληρώσει οδική βοήθεια αν δεν έχει. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε. Τους νόμους αλλά και το περιβάλλον. Να μη ρυπαίνουμε. Δυστυχώς όλοι βλέπουμε απαράδεκτες εικόνες με σκουπίδια ή μπάζα που θα πρέπει κάποτε να εκλείψουν. Πρέπει ο πολίτης να νοιάζεται για τον τόπο του, τη γειτονιά του. Για τα μαγαζιά να μην κλείσουν. Ο κόσμος να λέει τα καλύτερα λόγια για τη Ραφήνα και το Πικέρμι.
 
Σας ευχαριστώ θερμά
Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.