iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 09 Μαΐου 2024

Ραφήνα Η ιστορία πίσω
από τα ψωμάκια της
Μαρίας Πιστέντη


Τις τελευταίες ημέρες η ''Κατσαρόλα'' στη Ραφήνα μοσχομυρίζει ακόμη πιο όμορφα!

Κάναμε ρεπορτάζ να μάθουμε το γιατί και όλα οφείλονται στα νέα ψωμάκια της Μαρίας Πιστέντη που φρεσκοψήνονται κάθε πρωί.

Βέβαια δεν είναι τόσο απλή ιστορία καθώς τα ψωμάκια αυτά είναι από σιτάρι αλεσμένο σε παραδοσιακό νερόμυλο. Και όχι όποιον και όποιον νερόμυλο. Τον θρυλικό νερόμυλο του Νικόλα στην Αγία Θεοδώρα Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο.

Στο χωριό Βάστα δίπλα στο ποτάμι, που αποτελεί σύνορο μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας, βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας με τα 17 πλατάνια στη στέγη του. Η παράδοση, κατά μία εκδοχή, λέει ότι η Αγία είχε μονάσει σε μια ανδρική Μονή και ως Θεόδωρος κατηγορήθηκε ότι άφησε μία γυναίκα έγκυο. Εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό και τα μαλλιά της έγιναν δέντρα και το αίμα της ποτάμι.

Το εκκλησάκι είναι τόπος προσκυνήματος, όχι μόνο στις 11 Σεπτεμβρίου που γιορτάζει, αλλά κάθε αργία και Σαββατοκύριακο. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε το «Νερόμυλο του Νικόλα», έναν νερόμυλο που λειτουργεί ακόμα, στα 150 μετρά από την Αγία Θεοδώρα μέσα από ένα πανέμορφο μονοπάτι.

Στο Νερόμυλο, υπάρχει μία φάρμα με ζωάκια, μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα, αλλά και να γευματίσετε δίπλα στο ποτάμι. Είναι ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Δείτε περισσότερα www.watermill.gr και στη σελίδα στο Facebook/ Neromylos toy Nikola.