iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Μάκης Βουδούρης:
''Θα τους πω
γειά σας αν...''


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Όταν συναντάς για συνέντευξη τον Μάκη Βουδούρη, ξέρεις ότι θα βρεθείς μπροστά σε έναν ''καταρράκτη''. Μιάμισι ώρα έγραφε το μαγνητόφωνο και όλο ήταν ''ζουμί''. Απαντήσεις γεμάτες ''γωνίες'' σε αιχμηρές ερωτήσεις. Ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα δημόσιας υγείας και πρόεδρος του ''Φίλιππος Καβουνίδης'', μια πολύπειρη ''αλεπού'' της πολιτικής, ξέρει πως ένας δημοσιογράφος επιζητεί εναγωνίως έναν ηχηρό τίτλο. Αυτή τη φορά όμως το...παράκανε, γιατί στο τέλος δεν ήξερα ποιον να επιλέξω...
Ώσπου να σταματήσει να γυρίζει ο πλανήτης τον Μάρτιο, ''πήγατε σφαίρα'' το ''Φ. Καβουνίδης'' ως πρόεδρος. Εσείς ένας όχι στην πρώτη νιότη άνθρωπος, γιατί κάποιοι ισχυρίζονται ότι μόνο οι νέοι έχουν ιδέες και δημιουργικότητα...
 
Όντως είχαμε την ατυχία της βίαιης διακοπής σε ένα παραγωγικό έργο που έκανε όχι μόνο ο ''Φ. Καβουνίδης'', αλλά όλη η κοινωνία. Ήταν ένα ξεκίνημα - πρόκληση, καθώς είχαμε συνεννοηθεί με τον δήμαρχο να αξιοποιήσουμε ένα νομικό πρόσωπο το οποίο από τις αρμοδιοτητές του έχει ένα πολύ σοβαρό έργο να επιτελέσει. Ένα κομμάτι εκτός των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών, το οποίο ήταν άγνωστο σε σχέση με την κοινωνική προσφορά του. Την ψυχαγωγία, την επιστημονική ενημέρωση και άλλα. Έτσι ο κόσμος έμαθε ποιό είναι το ''Φ. Καβουνίδης'' και ως φορέας αλλά και ως μεγάλη ιστορία του ευεργέτη. Τιμήσαμε τη δράση του δίνοντας το ονομά του στην αίθουσα και δημιουργώντας για πρώτη φορά λογότυπο του φορέα. Έχουμε πολλά ακόμη να προσφέρουμε στην ιστορία του τόπου.
 
Επειδή είναι πρόσφατο σας ρωτάω. Τι αίσθηση σας άφησε, επειδή το παρακολουθήσατε, το ντοκιμαντέρ για τον ξεριζωμό των Τριγλιανών?
 
Ήταν ένα βίντεο, στο οποίο θα έπρεπε να είχαμε μία συμμετοχή. Αντιθέτως κρατήθηκε εντελώς μυστικό από το νομικό πρόσωπο, κάτι το οποίο τόνισα και στον κ. Βασιλόπουλο και στον κ. Κικκή. Γιατί η ιστορία ενός τόπου αξίζει μεγαλύτερου σεβασμού κι εμείς - και ως νομικό πρόσωπο και προσωπικά, τον έχουμε αποδείξει με το παραπάνω. 
 
Εκφράζετε παράπονο και πικρία?
 
Μια παρατήρηση κάνω απλώς. Και είναι απαίτηση να συμμετέχουμε σε τέτοιες εκδηλώσεις. Εμένα με αφήνουν αδιάφορο οι όποιες σκοπιμότητες. Γι αυτό έχω ενημερώσει άλλωστε τον φίλο κ. Κικκή, ότι έχουμε βάλει μπροστά με τους κυρίους Ανδριτσάκη, Καισερλόγλου και Γιούλη που τόσα έχουν προσφέρει στον πολιτισμό μια ιδέα. Αφορά τη συλλογή σπάνιου ιστορικού και φωτογραφικού υλικού από τα ταξίδια που κάναμε στην Τρίγλια. Αναμεσά τους το βίντεο με το ηχητικό του Εθνικού ύμνου που ακούστηκε για πρώτη φορά το 2020 μετά την καταστροφή. Δεν θα μπορούσε να παίξει κι αυτό το σημαντικό ντοκουμέντο αν ήμουν ενήμερος? Γι αυτό πρέπει όλοι να συνεργαζόμαστε για το καλό της πόλης και όχι να κοιτάμε πώς θα αποκομίσουμε οφέλη διαφόρων χαρακτήρων, δρώντας κατά μόνας. 
 
Μα στην πολιτική οι περισσότεροι επιζητούν κάποια ''ανταπόδοση''. Λίγοι είναι οι αγνοί και άδολοι...
 
Η προσφορά πρέπει να έχει μακρά πνοή. Να ''ριζώνει''. 
 
Η εικόνα σας είναι ενός πολιτικού, αυτοδιοικητικού που δεν μιλάει ''στρογγυλά'' ή υπεκφεύγει. Θα δεχτείτε συνεπώς και ευθεία ερώτηση με την απαίτηση της ευθείας απάντησης. Θα είστε υποψήφιος ξανά στις δημοτικές εκλογές του 2023?
 
Τίποτα δεν είναι δεδομένο για κανέναν. Ότι όλοι θα κατέβουμε ή θα ξανακατέβουμε. Εξαρτάται από τις συνεργασίες, από τον επικεφαλής της παράταξης που μπορεί να μη θέλει να συνεργαστεί μαζί σου, ή γιατί μπορεί να κάνεις εσύ μια παράταξη... Δεν είναι προαπαιτούμενο ό,τι κάνεις να το κάνεις για να εισπράξεις στο μέλλον, για να το ''δέσω'' και με την προηγούμενη ερωτησή σας.
 
Προέρχεστε εκτός των τειχών της Ραφήνας...
 
Αυτό είναι αλήθεια. Η Ραφήνα ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια μια περιχαρακωμένη πόλη. Είμαστε πολλοί αυτοί που έχουμε τη διάθεση και φυσικά ο Βαγγέλης Μπουρνούς, να ανοίξουμε την πόλη. Να της δώσουμε άλλον αέρα. Μια άλλη προοπτική. Να την κάνουμε Ευρωπαική, άσχετα αν ορισμένοι γελάνε. Θα δούνε όμως την εικόνα της σε λίγα χρόνια. 
 
Με συγχωρείτε είναι Ευρωπαική πόλη αυτό με τα βοθρολύμματα στους δρόμους?
 
Προφανώς είναι απαράδεκτο φαινόμενο. Ήδη όμως η κεντρική αποχέτευση έχει μπει στο δρόμο της, έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του ΚΕΛ και ας κάνουμε τρία χρόνια υπομονή. Έκαναν δεκάδες χρόνια υπομονή οι παλαιότεροι...
 
Ποιό είναι το τετράπτυχο του καλού πολιτικού? 
 
Έντιμος, ηθικός, αποτελεσματικός και ανιδιοτελής. Προσωπικά θέλω όταν αποχωρήσω ο κόσμος να με θυμάται σαν έναν καλό άνθρωπο. Η προσφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μισθός, γι αυτό και τον αρνήθηκα. Έχω τη δουλειά μου και με τα κοινά ασχολούμαι για την ''τρέλα'' μου. Αν δεν μπορείς να προσφέρεις καλύτερα να κάθεσαι σπίτι σου. Αλλιώς η ιστορία θα είναι αμείλικτη μαζί του.
 
Σας προσάπτουν ότι περάσατε πριν τον κ. Μπουρνούς και από τα ''στρατόπεδα'' των κυρίων Κεχαγιόγλου και Χριστόπουλου. Τι απαντάτε?
 
Η απάντηση είναι εύκολη. Το 2006 με πίεσε ασφυκτικά ο κ. Κεχαγιόγλου. Δεν ήταν επιδιωξή μου. Γνώριζε και τη σχέση μου με την Τριγλία μέσω της ρίζας της συζύγου μου, ενώ τον είχα γνωρίσει και σε ανύποπτο χρόνο ως διοικητής του ΟΓΑ και μου έδωσε την εικόνα ενός ανθρώπου που αγαπούσε τη Ραφήνα και ήταν δυναμικός. Δεν σχολιάζω γιατί δεν αξιοποιήθηκα στη διοίκηση, γιατί ούτε ζήτησα ούτε μου προσφέρθηκε. Δοξάζω τον Θεό που βρέθηκα σε θέσεις διοίκησης και υψηλής ευθύνης προ αυτοδιοίκησης. Και το 2014 βρέθηκα με τον κ. Χριστόπουλο και τον κ. Μαυρουδή σε κοινή συμπόρευση - εγώ ως συνεργαζόμενος με την ''ενεργούς πολίτες'' - με στόχο να κάνουμε τη Ραφήνα μια σύγχρονη πόλη και να μην είναι πλέον χωριό. Έμεινα ως το τέλος σε μια διαλυμένη παράταξη με εξαφανισμένο αρχηγό και επίσης εξαφανισμένο τον πρώτο επιλαχόντα όταν παραιτήθηκε ο κ. Μαυρουδής. Δεν φέρθηκα μικρόψυχα και αφού ο λαός επέλεξε τους κυρίους Μπουρνούς και Πιστικίδη να διοικήσουν, στήριζα τις όποιες σωστές προτάσεις τους. Και όταν τέλειωσε η θητεία  μου πρότεινε ο κ. Μπουρνούς να είμαι μαζί τους στις εκλογές του 2019 και το έπραξα, αφού δεν μου το ζήτησε κανένας άλλος. 
 
Συμφωνήσατε με ''λευκή επιταγή''?
 
Σε καμία περίπτωση. Τι λέτε τώρα? Είπα να τηρηθούν τα υπεσχημένα στην κοινωνία του προεκλογικού προγράμματος. Δεν θα διστάσω να ''τα βροντήξω'' αν δεν υλοποιούνται υποσχέσεις. Προσέξτε όχι όμως λόγω της γραφειοκρατίας και εξωγενών παραγόντων, αλλά λόγω πεποίθησης. Εάν υπάρξει εποχή που δεν θα γίνουν έργα από υπαιτιοτητά μας θα βγω και θα το πω. Δεν θα διστάσω να πάω και σπίτι μου! Κάνουμε πολύ σοβαρά πράγματα ως Δημοτική Αρχή και τα καταφέραμε μέσα σε δύο τραγωδίες. Στην πολύνεκρη πυρκαγιά με την παράλληλη καταστροφή του περιβάλλοντος στο Κόκκινο Λιμανάκι και τον Βουτζά αλλά και στην πανδημία. Για την πανδημία θα σας πω μόνο ένα. Είμαστε ο πρώτος δήμος που έκανε επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, χωρίς να το προβλέπει το κράτος. 
 
Όσον αφορά το ''Φ. Καβουνίδης'' τι μέτρα πήρατε?
 
Παρ ότι δεν προβλεπόταν από καμία εγκύκλιο, εξετάσαμε με τεστ όλους τους εργαζομένους του νομικού προσώπου. Το έκανα προκειμένου οι γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους, να αισθάνονται ασφάλεια ότι εμείς είμαστε υγιείς. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη τους να προστατεύσουν τα παιδιά τους αλλά και τους εαυτούς τους. Σας δίνω και μία είδηση. Την Τρίτη μαζί με τον δήμαρχο καλούμε σε σύσκεψη όλους τους παιδιάτρους της περιοχής. ώστε να δώσουμε οδηγίες πώς θα αντιμετωπίσουν θέματα που θα προκύψουν. Παράλληλα συναντήθηκα με τη διοίκηση του κέντρου υγείας Ραφήνας, είχαμε ενημέρωση εκατέρωθεν, ενώ σημαντική είναι και η προσφορά του κ. Μέξη από τα Medical με γενναίες εκπτώσεις εξετάσεων. Και το λέω γιατί δεν υπήρξε άλλη παρόμοια κοινωνική προσφορά. Συνεπώς μια πόλη για να σταθεί στα πόδια της πρέπει να συνεργάζεται. 
 
Μου είπατε πριν, δεν θέλω να αφήσω ''να πέσει κάτω'' τίποτα, ότι αν δεν τηρηθούν τα υπεσχημένα θα πάτε σπίτι σας. Κυριολεκτικά ή θα αναζητήσετε άλλη αυτοδιοικητική ''στέγη''?
 
Δεν είμαι θεσιθήρας και το έχω αποδείξει. Δεν με ενδιαφέρει να ηγηθώ μιας Δημοτικής παράταξης, γιατί αν με ενδιέφερε θα το είχα κάνει ήδη. Δεν έχει σημασία αν αντλούσα δυνάμεις από σόγια και ''τζάκια'', αλλά ένα ποσοστό θα το έπαιρνα και θα ήμουν αρχηγός παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι στη λογική μου να ''πουλάω'' ανθρώπους ή να ''καβαλάω το καλάμι''. Γιατί όσοι το καβάλησαν διαπίστωσαν ότι είναι πολύ γλιστερό και δεν σε κρατάει πάνω. Και αυτό το λέω σε πολλούς συναδέλφους. Νέους και παλιούς. Έχω βλέπετε το προνόμιο να είμαι ο γηραιότερος εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος. Το... καλάμι είναι άσχημο πράγμα. Επομένως για να κλείσουμε, τι θα φέρει η ζωή δεν το ξέρω. Αλλά προσωπικά προς το παρόν δεν έχω έλλειμα συνεργασίας με τον δήμαρχο ούτε έχω διαπιστώσει καθυστερήσεις σε υποσχέσεις. Είμαστε σε καλό δρόμο ως Δημοτική Αρχή παρά τις αντιξοότητες. Ο χαρακτήρας μου όμως δεν με κάνει να φοβάμαι να του πω την αλήθεια πολύ σκληρά. Αν κατά τη γνώμη μου κάτι πάει στραβά θα το συζητήσω μαζί του και αν δεν συμφωνήσω ... γειά σας! 
 
 Έχετε δεχτεί πισώπλατα ''μαχαιρώματα''?
 
Όποτε συμβαίνουν ''παρατράγουδα'' τα αντιμετωπίζω. Και τα κριτικάρω δημοσίως, και τα σχολιάζω χωρίς φόβο και πάθος.
 
Ποτέ όμως - για να κάνω και λίγη ίντριγκα - δεν αναφέρεστε ονομαστικά. Για παράδειγμα τη ρήση του Έντμουντ Μπεργκ που αναρτήσατε προσφάτως στο fb ''το κακό θριαμβεύει μόνο αν αδρανήσουν οι καλοί''. Ποιό είναι το ''κακό''?
 
Αποδέκτες είναι όλοι εκείνοι που αν τους αφήσεις χωρίς έλεγχο μπορούν να ''δώσουν'' και τη μάνα τους! Οι αναρτήσεις μου άλλωστε δεν έχουν να κάνουν με το να το τις καταλάβει ο πολύς ο κόσμος, αλλά εκείνοι που τους αφορά. Και να επανέρχονται στον ίσιο δρόμο. Αυτόν δηλαδή τον δρόμο που δεν προσβάλει τον πολίτη, τον άνθρωπο, τον ψηφοφόρο. Δεν μπορεί να γίνονται κάποια πράγματα και να μην τα στηλιτεύουμε. 
 
Είστε ένας αυτοδιοικητικός με άποψη. Εισακούγεται πάντα ή παραβλέπεται?
 
Οι απόψεις μου και δημοσίως και παραταξιακά, αλλά και κατ ιδίαν με τον δήμαρχο εισακούγονται. Στο προσωπό μου υπάρχει σεβασμός.
 
Καμιά φορά δεν είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ σεβασμού και φόβου. Δηλαδή μήπως το ειδικό βάρος σας προκαλεί φόβο και όλοι θέλουν να τα έχουν καλά μαζί σας?
 
Το ειδικό βάρος, όπως το λέτε, δεν μου το χάρισε κανείς. Το κέρδισα με τη δουλειά μου, τη συνεπειά μου και την εντιμοτητά μου. Αλλά ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκα την όποια θέση εξουσίας. Οι αρχαίοι το έλεγαν σοφά ''ο άρχων επί ανθρώπων άρχει''. Κακώς λοιπόν κάποιοι - αν - σκέφτονται ''μην τα βάλω με τον Βουδούρη''...
 
Να θυμίσουμε και το σπουδαίο ''αρχή άνδρα δείκνυσι''. 
 
Πολύ σωστά...
 
Μιλήστε μου ως επιστήμων για τις θερμικές πύλες στα σχολεία της Ραφήνας...
 
Η αποψή μου είναι ότι σε ένα υπουργείο, για παράδειγμα, δεν υπάρχει θέμα, γιατί εκεί ο κόσμος που μπαίνει είναι άγνωστος. Εδώ θα χτυπήσει το καμπανάκι στον τάδε και αμέσως θα το μάθει όλη η πόλη. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό? Αφήστε που ένα 37,6 δεν σημαίνει πάντα κρούσμα κορωνοιού. Αυτό λοιπόν πρέπει να το περιφρουρήσουμε. Σαν κοινωνικό αγαθό. Να είναι μια κατασκευή με στεγανά διακριτικότητας. Η πόλη να μην ξέρει τίποτα. 
 
Πώς σχολιάζετε την αντιπολίτευση στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου?
 
Τυπικά υπάρχει. Δεν έχει όμως ουσιαστικό ρόλο με επιλογή της. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στη Δημοτική Αρχή. Όταν ασκείς εξουσία χωρίς αντιπολίτευση υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγεις. Η Δημοκρατία απαιτεί εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν είναι αντιπολίτευση να λες ότι ένας μπλε κάδος είχε μέσα σακούλες με σκουπίδια. Κάποιοι δεν έχουν μάθει τι σημαίνει ανακύκλωση. Εμένα δεν μου αρέσει να μην υπάρχει αντιπολίτευση.
 
Μιας και είπαμε για αντιπολίτευση πως αντιλαμβάνεστε τη σύμπραξη της Δημοτικής Αρχής με την αντιπολιτευτική  ''Δύναμη Αλλαγής'' του αντιδημάρχου Ανδρέα Βασιλόπουλου? Δεν είναι πρωτόγνωρο?
 
Θα δούμε κι άλλα πρωτόγνωρα. Η καινοτομία είναι μέσα στην πολιτική. Ο κ. Βασιλόπουλος έχει προσόντα, είναι ένας τεχνοκράτης. Ακόμη όμως δεν έχει ''ψηθεί'' ως αυτοδιοικητικός. Μπορεί να βοηθήσει. Άλλωστε αυτή ήταν η συμφωνία και με τον δήμαρχο. Οι τομείς που ανέλαβε αγγίζουν τα γνωστικά του αντικείμενα. Αυτή η συνεργασία μπορεί να αποδώσει, αλλά τη ''φρέναρε''η πανδημία. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Βασιλόπουλος συνεργάστηκε για να πάρει μιά έμμισθη θέση αντιδημάρχου. Θα ήταν πολύ ''μικρό''. Ή ότι μέσω αυτής της θέσης θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις τη δημαρχία με κάποιον μέσα από τη Ραφήνα. Μπορεί να είναι ο αξιότερος αυτός που προέρχεται από το Πικέρμι, αλλά οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Ακόμη το μείγμα ενός ενιαίου δήμου δεν έχει δημιουργηθεί.
 
Δηλαδή έτσι όπως το λέτε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο... Βαγγέλης Μπουρνούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής, επειδή δεν έχει αντιπολίτευση?
 
Ναι θα το έλεγα αιρετικά όπως το τοποθετείτε. Είναι τυχερός υπό μία έννοια.
 
Κάποτε ήσασταν ''βαθύ ΠΑΣΟΚ''. Σήμερα τι είστε?
 
Ένας Δημοκράτης που ανήκει στον χώρο του Κέντρου. Λέω ελεύθερα την αποψή μου. Το Κίνημα Αλλαγής, όπως θέλει ας το λέει η Φώφη Γεννηματά, πρέπει να δει αλλιώς τα πράγματα. Η ευνοιοκρατία και η θεσιθηρία που υπάρχουν σήμερα στο ΚΙΝΑΛ δεν με εκφράζουν. 
 
Γιατρός, οικογενειάρχης, αυτοδιοικητικός. Ποιό είναι το τέταρτο πόδι του ''τραπεζιού'' που δεν γνωρίζουμε?
 
Ζωγραφική! Μια ευχάριστη απασχόληση τις ελεύθερες ώρες τα καλοκαίρια.
 
Σας ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.
 
Κι εγώ σας ευχαριστώ.