iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Ραφήνα Εξομολόγηση
ψυχής της
Μαρίας Πιστέντη


Η αγωνία για το αύριο είναι το βασικό θέμα συζήτησης όλων των ανθρώπων τις ημέρες της καραντίνας.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες και ατέλειωτες σειρές, αλλά ξεχωρίζουμε μια βαθιά ανθρώπινη ''εξομολόγηση'' της Μαρίας Πιστέντη και τη δημοσιοποιούμε με την ελπίδα ότι δεν θα μας παρεξηγήσει. Αλλά πιστεύουμε ότι αντικατοπτρίζει την πλειονότητα των έντιμων επιχειρηματιών, αν και παρόμοιες κουβέντες με ευαισθησία έχουμε κάνει και με άλλους επαγγελματίες της εστίασης στη Ραφήνα.

Η Μαρία λοιπόν μας είπε ότι δεν την νοιάζει να κερδίζει αυτή την εποχή. ''Δίνω καθημερινή μάχη από το πρωί ως το βράδυ για να εξασφαλίζω τα λειτουργικά έξοδα, το ενοίκιο, τις προμήθειες υλικών, την εξόφληση των υποχρεώσεων και πάνω απ όλα τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι για εμένα δεν είναι υπάλληλοι, αλλά μέλη της οικογενειάς μου. Τόσα χρόνια μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα. Όλοι έχουν οικογένειες με παιδιά ή ξεκινούν τώρα να κάνουν οικογένεια. Ο Αλέξανδρος μόλις αρραβωνιάστηκε, η Κάμελ έχει τρία παιδιά, η άλλη κοπέλα ένα παιδί (μας διέφυγε το όνομα συγνώμη), η Νατάσσα δύο, ο Γιάννης ένα, βάλτε κι εμένα που είμαι μητέρα...

Επτά οικογένειες ζούνε από αυτό το μαγαζί. Μια τοπική μικρή οικογενειακή επιχείρηση, την οποία εξοντώνει το απρόσωπο κράτος. Τι να πρωτοπληρώσω κάθε μήνα και πόσα να βγάλω για να μου μείνει κάτι ως καθαρό κέρδος. Να πω ότι εργάζομαι 16 ώρες την ημέρα, αλλά βάζω κάτι στην άκρη. Τι να βάλω, όταν το τεράστιο άγχος μου είναι να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Έχω ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους.

''Θα τα καταφέρουμε όμως, το πιστεύω, εδώ περάσαμε τόσα και τόσα...'' μας αποχαιρετά με αυτό το μήνυμα!

Η Μαρία (που ως γνωστόν έχει γεννηθεί στην Κύπρο αλλά αγαπάει την Ελλάδα με την ψυχή της) μισθοδοτεί και ασφαλίζει - προς τιμήν της - δύο σκληρά εργαζόμενες κοπέλες, μία από την Ινδία και μία από την Ουκρανία. Είμαστε υποχρεωμένοι να το επισημάνουμε δημοσιογραφικά σε μια εποχή μισαλλοδοξίας και ξεονοφοβίας. 

Η Μαρία Πιστέντη είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου ''Κατσαρόλα'' στη Ραφήνα.