iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Σπύρος Κάρλος: ''Όχι στις συνεργασίες
για την καρέκλα''


 
Αιχμηρός και αυθόρμητος ο Σπύρος Κάρλος επικεφαλής της ''Δημοτικής Αλλαγής'' Ραφήνας Πικερμίου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο εορταστικό φύλλο της εφημερίδας ''Πρωτοσέλιδο''. Στην κρίση της τοπικής κοινωνίας τα όσα είπε...
Ποια είναι η πρώτη αίσθησή σας από τον πρώτο χρόνο ως επικεφαλής πρώτη φορά παράταξης?
Ανάμεικτα συναισθήματα. Το μεγαλύτερο διάστημα της παρούσας θητείας, 10 από τους 16 μήνες, είναι στην πρωτόγνωρη εποχή της πανδημίας. Οπότε από τη μία έχεις την όρεξη, τη χαρά, το πάθος να προσφέρεις μαζί με άξιους συνεργάτες - τόσο οι τρεις εκλεγμένες δημοτικές σύμβουλοι κυρίες Δημητριάδη, Αραπκιλή Βιάδη και Παπαδοπούλου όσο και η ομάδα των επιλαχόντων - στα κοινά του τόπου και από την άλλη ''εγκλωβίζεσαι'' καθώς το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει τυπικά και όχι ουσιαστικά μέσω τηλεφώνου και e mail. Δεν είναι της παρούσης, γιατί οι ώρες είναι δύσκολες, να αναφέρω και το θέμα της απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου από τον κ. δήμαρχο. 
 
Τι εννοείτε απαξίωση?
Θέλετε σελίδες - και δεν τις έχετε - για να σας δώσω πλήρη εικόνα. Ένα τρανταχτό παράδειγμα. Το περίπτερο ανακύκλωσης στο Πικέρμι είχε ήδη τοποθετηθεί και ο κ. Μπουρνούς σε μεταγενέστερο χρόνο έφερε το θέμα της έγκρισης για την τοποθετησή του στο δημοτικό συμβούλιο, θεωρώντας όπως είπε ότι η συζήτηση ήταν περιττή. Έχουμε προσφύγει στην αποκεντρωμένη διοίκηση, καθώς είχε γίνει και παραποίηση στην εισήγηση.
 
Μεγάλο μέρος της κοινωνίας αισθάνεται, ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Ενστερνίζεστε αυτή την άποψη?
Αφού δεν λειτουργεί - στην ουσία - το δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο η παράταξή μας προσπαθεί καθημερινά να θίγει τα κακώς κείμενα. Ασκούμε εποικοδομητική και πολιτισμένη αντιπολίτευση με συνεχείς ερωτήσεις, προτάσεις, παρεμβάσεις και παραστάσεις στα δημοτικά συμβούλια στις επιτροπές και στα νομικά πρόσωπα που συμμετέχουμε. 
 
Επικεντρώνετε - έχω διαπιστώσει - την αντιπολιτευτική σας στάση σε θέματα καθημερινότητας?
Μα αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο. Η καθημερινότητα. Το ρεπορτάζ για να μιλήσω στη γλώσσα σας. Εκεί εστιάζουμε. Τα λεγόμενα μεγάλα έργα, όποτε γίνουν, άπτονται της κεντρικής διοίκησης. Εμάς μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα. Η κοινωνία. Είμαστε άνθρωποι ''της πιάτσας''. 
 
Υπάρχει κάτι που σας ενόχλησε ιδιαίτερα ως αντιπολίτευση?
Σας θυμίζω το θέμα του ερανικού λογαριασμού πυροπλήκτων. Ο κ. δήμαρχος με αλαζονεία, αυταρχισμό και ετσιθελικά ''παρακράτησε'' μέρος του ποσού που συγκεντρώθηκε για τη βοήθεια των ανθρώπων, ώστε να κάνει υπογειοποιημένους κάδους απορριμμάτων στο Κόκκινο Λιμανάκι. Τελικά όμως υπό το βάρος των πιέσεων, όλα τα χρήματα θα δοθούν στους δικαιούχους. Ήμουν ο πρώτος που είχα κάνει ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο και επέμεινα. Θα έλεγα στον κ. Μπουρνούς να πάψει να λειτουργεί ως ''Μονοπρόσωπη ΕΠΕ''.
 
Λογικό να μην μου έχετε απαντήσει στην περυσινή μας συζήτηση στην ερώτηση αν θα είστε υποψήφιος δήμαρχος το 2023. Φέτος όμως δεν έχετε δικαιολογία..
Δεν σας απαντώ και φέτος!
 
Υποθετικά λοιπόν, αν είστε υποψήφιος δήμαρχος ποιά θα είναι η ''δεξαμενή'' των ψηφοφόρων σας?
Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις.
 
Μου κάνετε ''στραβοτιμονιές'' όμως...
Χρειάζονται καμιά φορά και οι στραβοτιμονιές όταν υπάρχει εμπόδιο.

Αφού με βλέπετε ως ''εμπόδιο'' θα σας βάλω κι άλλο. Δεν αναφέρομαι σε εσάς, αλλά γενικά. Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν έναν οδηγό ταξί για δήμαρχο? Οπουδήποτε στην Ελλάδα στις επόμενες δημοτικές εκλογές, αν υπάρξει τέτοιος υποψήφιος?
 
Θα σας απαντήσω με ερώτηση. Γιατί πρέπει να εκλέγονται μόνο γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, ή καθηγητές? Δεν είναι ''τσιφλίκι'' μόνο των ανθρώπων με πτυχίο ή των διάσημων. Εγώ είμαι κάθε ημέρα στο δρόμο και γνωρίζω όσο κανείς τα προβλήματα. Ο κόσμος θα πρέπει να εμπιστεύεται περισσότερο τους ανθρώπους ''της πιάτσας'', από τους ''γραμματιζούμενους του σαλονιού''. Εμείς δεν βλέπουμε τα προβλήματα μέσα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά από κοντά. Δεν χρειάζεται δίπλωμα πυρηνικής φυσικής, για να είσαι έντιμος, χρήσιμος και αποτελεσματικός δήμαρχος.
 
Είστε υπέρ των προεκλογικών συνεργασιών?
Για να γίνει μια συνεργασία μεταξύ συνδυασμών πρέπει να υπάρχουν πολλά κοινά σημεία και προγραμματική σύγκλιση. Είμαι κατά των συνεργασιών με αυτοσκοπό την ''καρέκλα''.
 
Τελικά το Πικέρμι είναι ''ο φτωχός συγγενής'' ή ο ''κοιμισμένος γίγαντας'' του εκλογικού σώματος?
Σήμερα που μιλάμε το Πικέρμι είναι όντως ''ο φτωχός συγγενής''. Αλλά πιστεύω ότι ''ο γίγαντας θα ξυπνήσει''.
 
Μετανιώσατε ποτέ που ασχοληθήκατε με τα κοινά?
Ποτέ. Ούτε μια στιγμή. Είναι το μεράκι μου. Το πάθος μου.
 
Πιστεύετε στην εισδοχή νέων ανθρώπων στα ψηφοδέλτια της τοπικής αυτοδιοίκησης?
Βεβαίως. Και μάλιστα θα ήταν εξαιρετικό όπως υπάρχει ποσόστωση με τις γυναίκες να υπάρχει και στους νέους. Ο νέος δεν είναι μόνο ένα ''κουκί'' στην κάλπη. Πρέπει να του δοθεί χώρος να δημιουργήσει, να προτείνει, να σχεδιάσει.
 
Αν είχατε την ευκαιρία να πιείτε ένα καφεδάκι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τι θα του λέγατε που δεν γνωρίζει για την τοπική αυτοδιοίκηση?
Γίνεται ''όργιο'' απ ευθείας αναθέσεων. Αυτό πρέπει να ''κοπεί μαχαίρι''.  Είναι μια ''πονεμένη ιστορία'' και στον δήμο μας. Και ναι μεν είναι νόμιμο, αλλά είναι και ηθικό?
 
Για το τέλος, προκάλεσε αίσθηση η κίνηση κοινωνικής αλληλεγγύης να μεταφέρετε αφιλοκερδώς με το ταξί σας ευπαθή άτομα την περίοδο της καραντίνας.
Πρέπει να βάζουμε όλοι ''πλάτη'' στα δύσκολα. Έκανα το χρέος μου ως άνθρωπος. Αυτό μπορούσα να κάνω, αυτό έκανα.
 
Σας ευχαριστώ!
Κι εγώ σας ευχαριστώ.
 
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''