iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Κόκκινο Λιμανάκι
Η παραλία 30 μήνες
μετά τον όλεθρο


30 μήνες μετά το πέρασμα του πύρινου ολέθρου η πανέμορφη παραλία της Ραφήνας Κόκκινο Λιμανάκι, δείχνει να ''ξαναγεννιέται''. 

Παρά την εγκατάλειψη το πρώτο οδυνηρό διάστημα, η φύση - αλλά και οι άνθρωποι που την αγαπούν - έχουν αρχίσει να κάνουν μικρά θαύματα.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr έκανε το πρωί ένα δημοσιογραφικό οδοιπορικό με φωτορεπορτάζ, ώστε να καταδείξει σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η παραλία.

Όσον αφορά τη ''δουλειά'' της φύσης που λέγαμε πριν, αυτή γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πεντακάθαρη θάλασσα, όπως πάντα, υπέροχα χρώματα και γαλήνη. Σε αρκετά σημεία έχουν αρχίσει να ξαναφυτρώνουν λουλουδάκια και πρασινάδες, ενώ έχουν φυτευθεί και ορισμένα δενδρύλλια που προσπαθούν να ''πάρουν πάνω τους''. Τα πεζουλάκια στα αρμυρίκια της ακτής που πάντοτε είχαν σκιά και ξεκουράζονταν οι κολυμβητές και επισκέπτες, ακόμη είναι έρμαια του ήλιου, αφού τα δέντρα του περιβάλλοντος χώρου καταστράφηκαν.

Στις άσχημες εικόνες της παραλίας, αρκετά καρβουνιασμένα δέντρα που βρίσκονται σε οικόπεδο ιδιώτη δεν έχουν κοπεί, το ''κουφάρι'' του ''Μπαλκονιού'' και του κάμπινγκ σου ''σφίγγει'' την καρδιά, όπως και τα δύο καμμένα σπίτια ακριβώς πάνω από την παραλία, θυμίζουν τον εφιάλτη. Τα άλλα δύο που κάηκαν αποκαταστάθηκαν, ενώ τα άλλα δύο δεν τα άγγιξε η φωτιά. Δηλαδή 2,2,2 η αναλογία.

Σε σημείο δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη που δεν λειτούργησε το καλοκαίρι του 2020, έχει προκληθεί καταλίσθηση, ενώ γενικά όλο το πρανές στο Κόκκινο Λιμανάκι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για κατολισθήσεις ανά πάσα στιγμή. Ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας, αλλά και παλαιότερα - όταν υπήρχε - ο σύλλογος οικολογικής προστασίας της παραλίας είχαν τοποθετήσει πέντε προειδοποιητικές ταμπέλες. Ευτυχώς έως σήμερα δεν έχει συμβεί κάτι σοβαρό, αλλά η Πολιτεία θα πρέπει να δει με υπευθυνότητα το ζήτημα. Αργά ή γρήγορα, δεν είναι δυνατόν να μη γίνει σοβαρή κατολίσθηση. 

Κάποιοι βανδαλισμοί με γκράφιτι στον μαντρότοιχο της πολυτελούς έπαυλης (του πρώην ξενοδοχείου Bravo), η σκουριασμένη κουπαστή στα σκαλάκια της πρώτης καθόδου από το κάμπινγκ και οι τέσσερις γεμάτοι κάδοι με σκουπίδια ολοκληρώνουν τα αρνητικά σημεία του ρεπορτάζ.

Η ολόψυχη ευχή μία. Δεν μπορεί να είναι άλλη από το να ξαναδούμε την παραλία Κόκκινο Λιμανάκι γεμάτη ζωή. Ασφαλή και πράσινη. Είναι στο χέρι όλων. Πρωτίστως της Πολιτείας αλλά και των ανθρώπων που την αγαπούν...