iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Κάλπες Ραφήνας 2023
''Πολύ σκληρός για να
πεθάνει'' νούμερο 5


Το 1988 ''έσπασε ταμεία στους κινηματογράφους'' η αμερικανική αστυνομική περιπέτεια ''Πολύ σκληρός για να πεθάνει (Die Hard ) σε σκηνοθεσία Τζον ΜακΤίρναν βασισμένη στο μυθιστόρημα Nothing Lasts Forever του Ρόντρικ Θορπ.

Η ταινία ακολουθεί τον αξιωματικό αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζον Μακλέιν καθώς τα βάζει με μια ομάδα εξαιρετικά οργανωμένων εγκληματιών με επικεφαλής τον Χανς Γκρούμπερ, οι οποίοι εκτελούν μια ληστεία υπό το πρόσχημα τρομοκρατικής επίθεσης και κρατούν ομήρους, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του Μακλέιν, για να αποτρέψουν την αστυνομία από το να τους σταματήσουν. Πρωταγωνιστούν οι Μπρους Γουίλις, Άλαν Ρίκμαν, Αλεξάντερ Γκοντούνοβ και Μπόνι Μπεντίλια. Η ταινία έκανε έσοδα 140,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Η επιτυχία της ταινίας οδήγησε σε τέσσερις συνέχειες: (Die Hard 2 η εκδίκηση, 1990), (Die Hard 3: With a Vengeance, 1995), Die Hard 3Live Free or Die Hard, 2007) και Die Hard 4 (A Good Day to Die Hard, 2013), όλες με τη συμμετοχή του Μπρους Γουίλις στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Kανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η 5η έκδοση της θρυλικής ταινίας θα ''γυριζόταν'' στο Πικέρμι και τη Ραφήνα (όχι τυχαία η σειρά των πόλεων, δηλαδή πρώτα το Πικέρμι). Το die Hard 5, αλλά καλύτερα ας το λέμε Ελληνικά γιατί ταιριάζει ''γάντι'' στον πρωταγωνιστή που είναι όντως...πολύ σκληρός για να ''πεθάνει'' αυτοδιοικητικά.

Αρκετοί - όχι όλοι - τον ξέγραψαν, τον έχουν ξεγράψει ή τον είχαν ξεγράψει. Ο ''Μπρους Γουίλις''  όμως της περιοχής μας πάντα μειδιούσε με νόημα όταν φίλοι και γνωστοί του μετέφεραν ότι κάποιοι τον έχουν ''σβήσει από τον χάρτη''. Ο πρωταγωνιστής μας ποτέ δεν παρέδωσε το αυτοδιοικητικό ''όπλο'' του. Μόνο το ''σήμα'' που κι αυτό το παίρνει πίσω ξανά όποτε θέλει. Για να ακριβολογούμε όχι όποτε θέλει, γιατί δεν γίνεται τυπικά, αλλά στις δημοτικές κάλπες τον Μάιο του 2023.

Ως τότε θα παρατηρεί, θα σχεδιάζει, θα έχει επαφές, θα πίνει το κρασάκι του χωρίς άγχος και χωρίς ίντριγκες. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είναι ''μοναχικός λύκος' όπως ο αστυνομικός της αληθινής ταινίας Τζον Μακλέιν. Ναι μεν θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά  θα έχει και συνδαιτημόνες στο προεκλογικό τραπέζι. Και τι συνδαιτημόνες... Πρώτου μεγέθους!