iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Πόλη πρότυπο
η Ραφήνα με αυτόν
τον ''δεκάλογο''


Αίσθηση προκαλεί το πρώτο θέμα της εφημερίδας "ανατολική ακτή" που κυκλοφορεί στην ανατολική Αττική. Με τίτλο "τα δέκα έργα που έπρεπε να έχουν Ραφήνα και Πικέρμι από τον περασμένο αιώνα" η εφημερίδα προσπαθεί να επισημάνει την αδήριτη ανάγκη να γίνουν αυτά τα έργα τα επόμενα χρόνια.

Το σχόλιο της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr για το ρεπορτάζ είναι πως περιγράφει με έναν σκληρό (και καμιά φορά έτσι επιβάλλεται) τρόπο μια αλήθεια που βιώνουν όλοι. Η Ραφήνα και το Πικέρμι έχουν κάνει άλματα προς τα εμπρός τις τελευταίες δεκαετίες και σε σύγκριση με άλλους δήμους η καθημερινότητα είναι πολύ καλή. Προσέξτε όχι ιδανική αλλά πολύ καλή - έστω καλή. Η εκτιμησή μας δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα αλλά του απλού πολίτη. Του κατοίκου της περιοχής. Όμως και η 'ανατολική ακτή" τόλμησε να καυτηριάσει τις ελλείψεις της πόλης στη σύγχρονη εποχή. Μακάρι να πάνε όλα καλά και τα επόμενα χρόνια να προσχωρήσουν, να υλοποιηθούν ή να σχεδιαστούν αυτά τα έργα και υπηρεσίες.

Ακολουθεί αυτούσιο το ρεπορτάζ της "ανατολικής Ακτής"

Σας φαίνεται υπερβολικός ο τίτλος; Αν ναι τότε έχετε τη νοοτροπία φαύλου πολιτικάντη που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η υστεροφημία και η καρέκλα του. Αν έχετε στοιχειώδη λογική και βλέπετε τι συμβαίνει στην προηγμένη Ευρώπη τότε είναι εύκολο να αντιληφθείτε τι συμβαίνει στο ''χωριό" μας.

Ευθύς εξαρχής για να μην υπάρξουν "χοντρές" παρεξηγήσεις, γιατί παρεξηγήσεις σίγουρα θα υπάρξουν. Φυσικά και έγιναν και τα βλέπουμε δεν είμαστε στραβοί, σπουδαία έργα στην περιοχή την τελευταία εικοσαετία. Ενδεικτικά από ένα για τον καθένα από τους πρώην δημάρχους. Το καταπληκτικό Κολυμβητήριο του Ανδρέα Κεχαγιόγλου. Το απόλυτο respect. Το κέντρο υγείας του Γιώργου Χριστόπουλου. Και βεβαίως γίνονται σημαντικά πράγματα από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Δεν τα παραβλέπουμε, ούτε τα υποτιμούμε. Δεν είμαστε τρελοί. Ας αφήσουμε όμως επειδή το τώρα είναι τώρα και βρίσκεται σε εξέλιξη να κρίνουν οι πολίτες στις δημοτικές κάλπες του 2019 τέως δήμαρχο Βασίλη Πιστικίδη και τον νυν Βαγγέλη Μπουρνούς.

Αυτά είναι τα καλά. Αναρωτιόμαστε όμως, όπως κάθε νουνεχής άνθρωπος που ζει στην περιοχή. Δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει τόσα έργα; Δεν θα έπρεπε να είναι πιό φιλική και λειτουργική η καθημερινότητα των ανθρώπων; Η απάντηση είναι αναμφίβολα ναι. Τότε γιατί δεν έγιναν είναι το εύλογο ερώτημα;

Αμέλεια, λάθος αποφάσεις, κακοί χειρισμοί ολιγωρία, καθυστέρηση, ελληνική τερατώδης γραφειοκρατία, έλλειψη πολιτικής βούλησης, ένδεια ιδεών, ανεπάρκεια πολιτικού και αυτοδιοικητικού προσωπικού, ωχαδερφισμός, έλλειψη κονδυλίων και τόσα άλλα που θέλουμε μισή σελίδα να τα αναφέρουμε. Βλέπει έως εδώ κανένας κακοήθης να "φωτογραφίζουμε" κάποιον συγκεκριμένα; Όχι βέβαια. Γιατί δεν υπάρχει κάποιος. Όλο αυτό το κράμα είναι απρόσωπο δυστυχώς. Υπό την έννοια ότι κρύβεται καλά πίσω από έγγραφα, υπογραφές, σφραγίδες, πρωτόκολλα, διατάξεις, ενστάσεις, εγκυκλίους, αριθμούς μητρώου, γραφεία, συρτάρια.

Αν είναι αργά; Κάποιος απαισιόδοξος θα πει "το τραίνο χάθηκε". Κάποιος αισιόδοξος "όλα θα γίνουν". Και κάποιος ρεαλιστής "ας κάνουμε ότι μπορούμε την επόμενη δεκαετία, μήπως τα παιδιά ζήσουν σε μια πιό όμορφη Ραφήνα και σε ένα πιό όμορφο Πικέρμι.

Τα δέκα έργα και υπηρεσίες που κατά τη δημοσιογραφική μας άποψη θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ και δεκαετίες είναι τα εξής.

Κέντρο βιολογικού καθαρισμού

Τι να συζητήσουμε, το αυτονόητο; Είναι όνειδος το έτος 2018 χιλιάδες άνθρωποι να ζούνε πάνω από βόθρους. Με λύματα βόθρων στους δρόμους που περπατάμε. Με βυτιοφόρα να αδειάζουν βόθρους δίπλα στα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα σχολεία. Όλοι όσοι ενέχονται σε αυτή τη ντροπή της περιοχής πώς μπορούν και κοιμούνται ήσυχοι; Υδραργυρικοί πολιτικάντηδες χωρίς φιλότιμο και αξιοπρέπεια. Γιατί δεν έχει αξιοπρέπεια όποιος μπορούσε να κάνει κάτι και δεν το έκανε. Γιατί δεν έγινε τίποτα. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια που πονάει πολιτικά. 

Αστική συγκοινωνία

 ''Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί" τόσα χρόνια που οι κάτοικοι αυτής της πόλης, εργαζόμενοι, φοιτητές, ηλικιωμένοι, άνεργοι πληρώνουν 2,60 ευρώ το εισιτήριο εδώ κι έναν χρόνο (παλιότερα λίγο φθηνότερα, πάντως πάντοτε εξωφρενικό) προκειμένου να κατεβαίνουν στην Αθήνα για τη δουλειά, το πανεπιστήμιο, το ραντεβού τους, τον γιατρό ή την υποχρεωσή τους. Εντάξει ήρθε περιμετρικά της Ραφήνας διατρέχοντας τη Μαραθώνος έως την Α΄είσοδο του Βουτζά το αστικό, αλλά όλοι ξέρουν πως δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει την προσπάθεια της νυν Δημοτικής Αρχής. Και είναι όντως το πρώτο βήμα. Το θέμα είναι πότε θα ολοκληρωθεί το καλό. Δηλαδή να μπει μέσα στη Ραφήνα και ως το λιμάνι το μπλε λεωφορείο.

Προαστιακός με σύνδεση στο λιμάνι

Στο ίδιο πλαίσιο των μέσων μεταφοράς, η ανυπαρξία προαστιακού σιδηροδρόμου. Προσέξτε στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής. Και δυστυχώς δεν θα δούμε προαστιακό ούτε τον αιώνα τον άπαντα. Τουλάχιστον και η επόμενη γενιά. Είναι ένα έργο μαμούθ που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί σε αυτή την οικονομική κρίση. Αλλά μακάρι να πέφτουμε έξω ως εκτίμηση.

Διάνοιξη λεωφόρου Φλέμινγκ

Τριτοκοσμικός επικίνδυνος καρόδρομος που το επίσημο κράτος ονομάζει...λεωφόρο. Ένας επαρχιακός πρώην χωματόδρομος που στρώθηκε με άσφαλτο και συνδέει την Αττική (και αντιστρόφως) με το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής με εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε χρόνο! Το πνεύμα εδώ τα χάνει. Πόσο πλέον η γραφειοκρατία εδώ και μισόν αιώνα εμποδίζει τη διάνοιξη της Φλέμινγκ; Πόσες δεκαετίες ακόμη θα ταλαιπωρούνται εγκλωβισμένοι άνθρωποι στα αυτοκινητά τους (ταξιδιώτες και μόνιμοι κάτοικοι) από και προς το λιμάνι; Πόσες δεκαετίες ακόμη θα κινδυνεύουν ζωές σε αυτόν τον τριτοκοσμικό παράδρομο; Ποιός θα είναι ο δήμαρχος που υπερήφανος κάποτε θα κόψει την κορδέλα αυτού του έργου που θα εναρμονίσει τη Ραφήνα με τον υπόλοιπο προηγμένο πλανήτη;

Χώροι στάθμευσης

Είναι αυτό που λένε οι πιτσιρικάδες "δεν υπάρχει", αλλά στην κυριολεξία. Δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης στη Ραφήνα. Σας προειδοποιούμε από τώρα που είναι Φεβρουάριος. Το περασμένο καλοκαίρι οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες δεν είδατε τίποτα. Η "κόλαση" θα είναι φέτος με τα 17 πλοία (προστέθηκαν και της Κρήτης) και όποιος βρίσκει θέση στάθμευσης πρέπει να παίζει κι ένα τζόκερ! Είναι πραγματικά αδιέξοδο αυτό που συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες στη Ραφήνα με αρνητικές συνέπειες στους μόνιμους κατοίκους, τους παραθεριστές και τους εμπόρους. Φοβερό πρόβλημα της καθημερινότητας που μοιάζει άλυτο. Και μάλλον είναι...

Γήπεδα - αθλητικοί χώροι

Το αθλητικό Κέντρο της οδού Αρίωνος ή αλλιώς το ''στοιχειωμένο" γήπεδο. Ένα έργο που είναι στα χαρτιά εδώ και μιά δεκαετία και όλο αρχίζει αλλά ποτέ δεν...αρχίζει. Τι να γράψεις γι αυτό το θέμα που δεν θα έπρεπε καν να το συζητάει ένας δήμος με δύο ποδοσφαιρικές ομάδες στη Γ΄εθνική κατηγορία που έχουν πλήρη τμήματα υποδομών και Ακαδημίες με εκατοντάδες παιδιά; Και βεβαίως ομάδες που διαπρέπουν και σε άλλα αθλήματα ή αθλητές στίβου.  Είναι αυτό που λέμε "η επιστήμη σηκώνει τα χέρια". 

 

Σχέδιο πόλης, δασικοί χάρτες

Ένας αληθινός λαβύρινθος χωρίς εισαγωγικά η λέξη που "χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα". Εκατοντάδες παγιδευμένοι πολίτες με τις οικογενειές τους σε οικισμούς και περιοχές που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Μια ολόκληρη εφημερίδα δεν θα έφτανε για να περιγράψει το πρόβλημα.

 

Αισθητική αστικού ιστού

Πόσοι γνωρίζουν άραγε αυτόν τον όρο; Να το πούμε απλά. Ένα στιλ. Ένα υλικό. Ένα χρώμα. Η Ραφήνα είναι με την πολύ καλή έννοια ψαροχώρι. Συνεπώς να διατηρήσει μία εικόνα στο λιμάνι, την πλατεία, τους κεντρικούς δρόμους. Αυτό το "τσίρκο" μας ξεφτιλίζει. Αυτή η πανσπερμία κατασκευών και παραπηγμάτων με τέντες "ότι νάναι", σελοφάν γιά τον χειμώνα να μην... μπαίνει το κρύο, παρτέρια για εμπόδια, πινακίδες ανορθόγραφες, Ρωμαικά βάζα, καρέκλες και καφάσια έξω από μαγαζιά για να μην παρκάρει κανείς και εμποδίζονται οι πελάτες!  Να τα αλλάξουμε όλα, αλλά χωρίς να γκρεμίσουμε την πόλη. Να γίνουμε μια σύγχρονη πόλη αλλά με παραδοσιακή αισθητική. Μπορεί να το κάνει κάποιος;

Οικολογικό Πάρκο

Γιατί όχι; Γιατί να μη θεσπιστεί αντιδήμαρχος οικολογίας από τις επόμενες κάλπες; Ένας άνθρωπος με "πράσινη" ατζέντα. Επιφορτισμένος με μόνο ένα αντικείμενο. Αυτό της οικολογικής προστασίας του δήμου. Της ανάπτυξης του πρασίνου και των φυτών; Της δημιουργίας "πράσινων" δράσεων. Συνεδρίων, ημερίδων, εκθέσεων, σεμιναρίων, εκδρομών; Είναι τόσο μεγάλο το "πράσινο" πεδίο που αν ήθελα θα μπορούσε να μεγαλουργήσει. Κι εδώ δεν χρειάζονται μεγάλα κονδύλια, αν εξαιρέσουμε τη δημιουργία οικολογικών εκπαιδευτικών πάρκων και πλήρη μεταμόρφωση του Λόφου Οχυρού σε Πρότυπο οικολογικό Κέντρο. Ψυχή θέλει και αγάπη για την πόλη. Σχέδιο μέλλοντος το λένε στην Ευρώπη. ''Όραμα" εδώ οι βλαχοπαράγοντες της κακιάς συμφοράς. Άκου όραμα...

Καταφύγιο αδέσποτων σκύλων

Το αφήσαμε τελευταίο αν και πολύ θέλαμε να το βάλουμε πρώτο στον θλιβερό κατάλογο. Και γιατί αφορά αθώες ψυχές που είναι στο έλεος του Θεού, αλλά και γιατί το κόστος είναι ελάχιστο με όλα τα υπόλοιπα έργα πνοής. Και στο κάτω κάτω μια κοινωνία που δεν σέβεται τα ζώα της δεν αξίζει να λέγεται κοινωνία.  Δεκάδες αδέσποτα σκυλάκια στους δρόμους της πόλης και των οικισμών Ραφήνας και Πικερμίου. Τι να κάνουν πια οι φιλόζωοι ατομικά ή οι  φιλοζωικές ενώσεις; Εξαντλήθηκαν! Σειρά έχει τώρα το απρόσωπο κράτος. Να δημιουργήσει ένα κανονικό καταφύγιο αδέσποτων που θα έχουν ασφαλή στέγη, καθημερινή τροφή και νερό, ιατρική περίθαλψη και φροντίδα. Πάλι καλά που υπάρχει και αυτό στα σύνορα με την Αρτέμιδα, αλλά δυστυχώς είναι τόσο μικρό και ως πότε ο ένας ήρωας υπάλληλος θα αντέχει σε αυτούς τους ρυθμούς;