iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Σάββας Αραπκιλής:
Πώς βλέπω τη
Ραφήνα στο μέλλον


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Μια συζήτηση με τον αντιδήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου Σάββα Αραπκιλή έχει πάντα ενδιαφέρον, γιατί - τουλάχιστον εμείς - δεν αποσκοπούμε στο να βγάλουμε ειδήσεις, όσο το να καταδείξουμε πως στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν αληθινοί εργάτες που σέβονται την κοινωνία και τιμούν το ρόλο τους.

Όσο για τις αρμοδιότητες του κ. Αραπκιλή τις αφήνουμε για το τέλος, γιατί θέλετε αρκετή ώρα να τις διαβάσετε... Και μια και μιλάμε για ειδήσεις, από μόνη της είναι είδηση ότι καταφέραμε να βρούμε είκοσι λεπτά για να συνομιλήσουμε μαζί του. Ευτυχώς που όσου γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου, ξέρουν ότι δεν υπερβάλουμε καθόλου.

Η πρώτη ερώτηση αφορά την ''αιώνια'' διαμάχη του δήμου με τον Οργανισμό Λιμένος. Και σας ρωτώ γιατί έχετε βρεθεί επί σειρά ετών σε θέση ευθύνης και στον ΟΛΡ και τώρα στον δήμο. Δεν σας ρωτάω ποιός φταίει γιατί σημασία έχει τι μπορεί να γίνει για να μονοιάσουν οι δύο πλευρές?

Εσείς ξέρετε μια και το αναφέρατε ότι στην ουσία έκανα μια μετάβαση εργασίας με ευρύτερο αντικείμενο και φυσικά δεν το μετάνιωσα. Για τη διαμάχη όπως το λέτε, με την αλλαγή και αυτής της διοίκησης στον ΟΛΡ τόνισα από την πρώτη στιγμή πως θα πρέπει να υπάρξει σύμπνοια. Αυτό συμβαίνει γιατί η χερσαία ζώνη και γενικότερα η λειτουργία του λιμένα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Δεν έχει να κάνει με αυτοδιοικητικούς ή ανθρώπους του τόπου που μπορεί να διαχειρίζονται με τον ίδιο πόνο τα ίδια προβλήματα.

Η Ραφήνα και το Πικέρμι έχουν κάνει βήματα μπροστά τα τελευταία 8 χρόνια από τότε που βάλατε υποψηφιότητα πρώτη φορά?

Έχουν γίνει τεράστια βήματα. Αυτό δεν είναι υποκειμενική άποψη αλλά η αντικειμενική αλήθεια. Το δείχνουν τα έργα, από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Και εννοείται πως θα συνεχίσουμε.

Ο αντιδήμαρχος για εσάς είναι τίτλος τιμής ή μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες?

Εννοείται πως είναι το δεύτερο κι εσείς ξέρετε πως δεν μου αρέσουν οι τίτλοι. Μου αρέσει στον δρόμο να με λένε Σάββα και όχι αντιδήμαρχο. Εγώ δηλώνω επιχειρησιακός και όχι πολιτικός.

Πώς ονειρεύεστε τη Ραφήνα και το Πικέρμι σε 10 χρόνια από σήμερα?

Μια πόλη πιο ελκυστική για τον κόσμο, με περισσότερους επισκέπτες. Δομημένη καλύτερα, πεζοδρομημένη κατά τη γνώμη μου και με ένα πιο αναπτυγμένο ορθολογικά λιμάνι. Με όλες τις υποδοχές συγκοινωνίας που θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ και χρόνια και αυτό δεν έχει να κάνει με τον ΟΛΡ ή τον δήμο, αλλά την κρατική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Όταν τελειώσει - ευχόμαστε το συντομότερο - η πανδημία τι θα αφήσει πίσω της στην περιοχή?

Ό,τι και σε όλη την Ελλάδα. Προβλήματα στους επιχειρηματίες, στους ελεύθερους επαγγελματίες που βιώνουν για τα καλά το οικονομικό σκέλος. Και δυσάρεστες μνήμες στους ανθρώπους που έχασαν δικούς τους ή ασθένησαν βαριά. Ως δήμος δεν αφήσαμε κανέναν μόνο ή αβοήθητο τη δύσκολη περίοδο και στηρίξαμε όσο μπορέσαμε την κοινωνία.

Ποιά είναι η αποψή σας για τον νέο εκλογικό νόμο?

Είναι πιο λειτουργικός και ''ξεκλειδώνει'' την όποια Δημοτική Αρχή να διοικήσει απρόσκοπτα. Δίνει τη δυνατότητα στη Διοίκηση να λειτουργήσει πιο σωστά.

Στο λεξικό της ζωής σας υπάρχει η λέξη ξεκούραση?

Κάθε άνθρωπος ξεκουράζεται με τον δικό του τρόπο. Είναι τόσο πολλή η δουλειά κάθε ημέρα και τα πράγματα που δεν γίνεται να περιμένουν, ώστε αν δεν έχεις σύστημα δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Ξεκούραση για εμένα μπορεί να είναι και η γυμναστική, δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τον ύπνο.

Μου θυμίζετε τον δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς τώρα, που μου έχει πει σε συνέντευξη πως κοιμάται μόνο τέσσερις ώρες κάθε βράδυ. Έχετε την αίσθηση ότι γράφει τη δική του αυτοδιοικητική ιστορία?

Σίγουρα γράφει ιστορία. Έχει περάσει ''δια πυρός και σιδήρου'' από τόσες κρίσεις και τα κατάφερε. Ο δήμαρχος ζει για την εργασία του. Για να είναι δίπλα στον πολίτη. Είναι το ''οξυγόνο'' του. Έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. 

Θα είστε υποψήφιος ξανά στις εκλογές του 2023?

Με τα σημερινά δεδομένα, ναι θα είμαι υποψήφιος.

Τι εννοείτε με τα σημερινά δεδομένα?

Εάν συνεχίσουμε να λειτουργούμε παραγωγικά και με αποδοτική συνεργασία μεταξύ μας τι πιο ιδανικό να μη συμμετέχω ξανά σε αυτή την ομάδα?

Ποιές είναι οι απαράβατες αρχές της ζωής σας?

Η εντιμότητα. Κάθε άνθρωπος που βρίσκεται στο δημόσιο πρέπει να είναι απολύτως έντιμος. Και μετά η εργατικότητα και ο σεβασμός στον πολίτη.

Δεν είναι όμως, δυστυχώς, όλοι οι αυτοδιοικητικοί έτσι...

Συμφωνώ. Αλλά το ότι σε επιλέγει ο κόσμος δεν σημαίνει ότι είσαι άξιος και για να διοικήσεις. Μπορείς όμως να προσφέρεις με εντιμότητα μέσω ιδεών, συνεργασίας ή άλλων παραμέτρων εκτός θέσης ευθύνης.

Τελευταία ερώτηση. Αν μπορούσατε με έναν μαγικό τρόπο να κάνετε ένα μεγάλο έργο να έρθει σήμερα στη Ραφήνα ποιό θα ήταν?

Ο βιολογικός καθαρισμός. Κι ένα δεύτερο η επέκταση της Αττικής οδού και ο προαστιακός ως τη Ραφήνα.

Σας ευχαριστώ.

Κι εγώ.

Ο Σ.Α. είναι αντιδήμαρχος καθημερινότητας και υποδομών με εποπτεία σε ηλεκτροφωτισμό, ύδρευση, πράσινο, γραφείο κίνησης, ενώ είναι και πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ από εποχές προ μάσκας...