iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 09 Μαΐου 2024

Ραφήνα Το ''παράθυρο''
της ''Κατσαρόλας''
στον χρόνο (εικόνες)


Πόσο δίκιο έχουμε όταν φωνάζουμε (γηγενείς αλλά και ''ξένοι'' που αγαπήσαμε σαν γενετειρά μας τη Ραφήνα) ότι είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη του πλανήτη! Και με πόση ιστορία, με την εγκυκλοπαιδική έννοια αλλά και το συναισθηματικό βάθος με αναμνήσεις και εικόνες...

Μια τέτοια ιστορία με όλα αυτά τα στοιχεία, φέρνει σήμερα στο φως η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr. Επίκεντρο η ''Κατσαρόλα'' της Μαρίας Πιστέντη. Που δεν ήταν πάντα ''Κατσαρόλα'' αλλά τη δεκαετία του 90' το ουζερί μπαρ ''Πασαλάρης'' και ακόμη παλαιότερα παραδοσιακό καφενείο.

 Μάλιστα όπως μας διηγήθηκε η Μαρία Πιστέντη έχει δει την πρώτη άδεια του καταστήματος, που από το μακρινό 1929 του περασμένου αιώνα ήταν υγειονομικού ενδιαφέροντος!

Όταν η Μαρία προχώρησε στην ενοικίαση του κτιρίου στην πλατεία Βενιζέλου στη Ραφήνα, πίσω από το Ταχυδρομείο, κι έβαλε το κλειδί στην πόρτα για πρώτη φορά, ήταν σαν να άνοιξε με ένα ''μαγικό ραβδί'' 'ένα γλυκό παραμύθι. Γεμάτο ανθρώπινες ιστορίες, ανεξίτηλες αναμνήσεις, εικόνες του χθες και φωνές αγάπης από το παρελθόν που μύριζε αρμύρα, θαλασσινή αύρα, φθινοπωρινή βροχή, ελληνικό καφεδάκι που ρούφαγαν απολαυστικά οι ηλικιωμένοι, ψαρίλα από τα τηγάνια της κουζίνας και ιδρώτα εργατών που ξεκουράζονταν στη σκιά κάτω από τον πλάτανο. Όσο για τους ήχους που ξεπήδησαν από τους τοίχους είχαν κουτσομπολιά, γέλια, μεθυσμένες φωνές από το κρασί και το τσίπουρο, κρυφές λύπες, αγωνίες, χαρές, καλημέρες και καληνύχτες.

Κι αυτές οι φοβερές συμπτώσεις. Μια περίεργη αχλή από καρμικούς δρόμους που ανοίχτηκαν στη Ραφηνούλα μας της δεκαετίας 1920 και κατέληξαν μέσα από λαβύρινθους και δαιδαλώδεις διαδρομές εκατό χρόνια μετά τη δεκαετία του 2020. Από τα γαιδουράκια μεταφοράς και τα άλογα με τα κάρα στα διαστημόπλοια και τα υβριδικά αυτοκίνητα! Κάποια πράγματα όμως έμειναν ίδια. Η αγνότητα των ανθρώπων (δυστυχώς όχι όλων, αλλά ευτυχώς έμεινε ελπίζουμε στους πολλούς), η αγκαλιά φιλοξενίας, οι καλές γεύσεις από σπιτικό φαγητό, η θέα από τα παράθυρα, τα πλακάκια του κτιρίου και τα χρώματα της φύσης.

Πώς τα φέρνει η ζωή... Κι έρχεται το 2021 η Μαρία Πιστέντη να ανακαινίσει αυτόν τον χώρο, να του ξαναδώσει ζωή με ευγένεια, πάθος και μεράκι. Και τα βήματα να πατάνε τα ίδια πλακάκια όπως πριν δεκαετίες, το χρώμα (κανείς δεν ξέρει στην πρώτη μορφή ποιό θα ήταν), αλλά το 1990 ήταν ροζ και σήμερα κάπως έτσι, στο λιλά, στο ελαφρύ μοβ με πινελιές ροζ. Ο καθένας το ονοματίζει όπως θέλει. Το παράθυρο έχει την ίδια θέα στη θάλασσα του Ευβοικού, η επιγραφή πάνω στο τζάμι ξεθωριασμένη από τον ήλιο, αλλά φαίνεται ''Πασαλάρης'' και η Μαρία φυσικά δεν την πείραξε.

Η Μαρία που δεν έκανε κάτι σύγχρονο και ''γκλαμουράτο''. Σεβάστηκε την ιστορία του μαγαζιού και της Ραφήνας. Άγγιξε απαλά τις μνήμες με κάθε τρόπο. Ακόμη και τα τραπεζοκαθίσματα είναι αναπαλαιωμένα από τα περίφημα καλλιτεχνικά χέρια της Γεωργίας Νιάρχου. Ο πλάτανος αγέρωχος ρίχνει τη δροσερή σκιά του, η μπουκαμβίλια μέρος της παρέας, το τζάκι για τον χειμώνα θα ''το μπουμπουνίζει'' όταν έξω θα λυσσομανά ο βοριάς και το κρύο.

Έχουμε να πούμε κι άλλα πολλά. Το συγκινητικό ''παραμύθι'' της ''Κατσαρόλας'' συνεχίζεται...

ΠΗΓΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ 'Αλμπουμ ''Ανατολικά της Αττικής'' μια συνεργασία της (τότε) Νομαρχίας αν. Αττικής, του δήμου Μαρκοπούλου και του Μουσείου Μπενάκη.

Οι έγχρωμες φωτό από το άλμπουμ στην κατοχή της Μαρίας Πιστέντη