iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Βαγγέλης Μπουρνούς:
Εγώ για βουλευτής;
Ούτε με οβίδες!


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς είναι... η χαρά του δημοσιογράφου.
Είτε τον γνωρίζεις και έχεις ξαναμιλήσει μαζί του είτε του παίρνεις για πρώτη φορά συνέντευξη, είναι τόσο απολαυστικά επικοινωνιακός που σίγουρα θα φύγεις όχι με ''καλό'' τίτλο (όπως λέμε στη δουλειά), αλλά με τίτλους. Έτσι κι έγινε και αυτή τη φορά, στο πλαίσιο του κύκλου της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr με όλους τους επικεφαλής παρατάξεων, για τα δύο χρόνια από τις δημοτικές εκλογές του 2019. Και μια απαραίτητη σημείωση. Ελάχιστοι άνθρωποι στη ζωή έχουν το χάρισμα του αληθινού χιούμορ. Ένας απ αυτούς είναι και ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου. Θα το καταλάβετε στο τέλος...
Με τη λογική φτάνεις μέχρι κάποιο σημείο, αλλά με τη φαντασία πηγαίνεις παντού. Συμφωνείτε?
Η φαντασία είναι αυτή που μας σπρώχνει μπροστά. Αυτό έχει σημασία στη ζωή, να πηγαίνουμε μπροστά.
 
Πέσαμε με τα μούτρα στις πυρόπληκτες...
 
Ποιά ήταν η τελευταία φορά που πήρατε μια απόφαση με την καρδιά σας και όχι με τη λογική?
Κάθε απόφαση είναι με την καρδιά. Γιατί ζούμε σε έναν τόπο που τον αγαπάμε. Είναι επιλογή μας να κατοικούμε εδώ με τις οικογενειές μας. Συνεπώς αν δεν αγαπάς κάτι, δεν έχεις κίνητρο να κάνεις το οτιδήποτε. Βέβαια για την υλοποίηση της όποιας απόφασης μπαίνει κάπου η λογική, γιατί αφού ζούμε σε μια κοινωνία, αυτό που λέει η καρδιά μας πρέπει να γίνει αποδεκτό και από τους άλλους. Μια σημαντική απόφαση που πάρθηκε με την καρδιά από εμένα και όλη τη Δημοτική Αρχή, ήταν ''να πέσουμε με τα μούτρα'' μετά την καταστροφή του 2018, όχι μόνο για αναπλάσουμε την πυρόπληκτη περιοχή αλλά για να την κάνουμε καλύτερη απ ότι ήταν, σε ευρωπαικές προδιαγραφές. Και θα την κάνουμε! 
Τι σας έμαθε για τη ζωή η πανδημία?
Άλλαξε τη ζωή όλων μας. Θα σταθώ στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Κερδίσαμε τα εύσημα σε πανελλήνια κλίμακα, με πρωτοπόρες ιδέες και δράσεις και εξασφαλίσαμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους πολίτες. Σήμερα ως χώρα βρισκόμαστε κοντά στην έξοδο, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε.
 
Οικολογική διαχείριση απορριμμάτων από φέτος στις παραλίες Κ. Λιμανάκι και Μαρίκες
 
Τι άλλαξε στον δήμο τα τελευταία δύο χρόνια?
Πρέπει κάποιος να γυρνάει στην πόλη, στη Ραφήνα και το Πικέρμι, για να δει τη μεγάλη εικόνα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Οι πολίτες βλέπουν καθημερινά μια πιο όμορφη πόλη, που αρχίζει και κάνει παρεμβάσεις ακόμη και στις φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες, που όμως είναι σημαντικές. Ακόμη και η νότα ζωγραφικής στους κάδους απορριμμάτων έχει την αξία της. Τελευταία παρέμβαση ήταν το ''μνημόνιο'' με τον ΟΛΡ για τον καθαρισμό των παραλιών Κόκκινο Λιμανάκι και Μαρίκες. Να γίνουν πιο ελκυστικές για κατοίκους και επισκέπτες το καλοκαίρι. Βρήκαμε χορηγίες από τις εταιρίες ''Ευρωπαική Πίστη'' και ''Elbisco'' ώστε να γίνει μια πρότυπη οικολογική διαχείριση των παραλιών
 
Κάποιοι στο παρελθόν εμπόδισαν τα μεγάλα έργα...
 
Σας κατηγορούν ότι καθυστερούν τα μεγάλα έργα...
Τα μεγάλα έργα θα έπρεπε να έχουν γίνει στην πόλη μας πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες. Αλλά κάποιοι δεν εργάστηκαν τότε όσο έπρεπε. Κάποιοι έμειναν στην άρνηση και όχι στην αντιπρόταση. Όταν αναλάβαμε ως διοίκηση λύσαμε το θέμα της αποχέτευσης, προχωρήσαμε στην έλευση της Αττικής οδού και του προαστιακού.
Τα εργοτάξια εγκαθίστανται. Δυστυχώς θα επιφέρουν μια αναταραχή στην καθημερινότητα, αλλά πρέπει θα είναι μια πρόσκαιρη επιβάρυνση για να γευτούμε το μόνιμο θετικό αποτέλεσμα των έργων υποδομής που έχει ανάγκη η Ραφήνα. Το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, που ορισμένοι το ξεχνάνε.  Ο δήμος μας κάνει ένα έργο αντίστοιχο με τον δήμο Αθηναίων, έχοντας όμως το 1/100 του προσωπικού! 
 
Να ξεπεράσουμε τις προσωπικές μας εγωπάθειες στη Διοίκηση...
 
Πώς σχολιάζετε το διαφαινόμενο νέο εκλογικό νόμο?
Επαναφέρει την παλιά λογική μιας ισχυρής δημοτικής διοίκησης. Το σύστημα της απλής αναλογικής δεν είχε χρόνο για να αποδώσει. Έτσι όλοι οφείλουμε να ξεπερνάμε τις προσωπικές μας εγωπάθειες και να βρίσκουμε δρόμους συνεργασίας. Είχα πει και τότε ότι το εκλογικό σύστημα είναι το μέσο και όχι ο σκοπός. Συνεπώς μια σοβαρή και υπεύθυνη διοίκηση που θέλει να αναπτύξει τον τόπο της θα βρει τον δρόμο για τα έργα που πρέπει να γίνουν. Κανένας σύμβουλος της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας δεν μπορεί να παίρνει αρνητική θέση, όταν η κοινωνία ζητεί κάτι. Οφείλουμε όλοι, ανεξαρτήτως της θέσης που βρισκόμαστε, να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια. Αλλιώς θα μείνουμε στην ιστορία για ένα πέρασμα χωρίς χρώμα, ως εκφραστές πισωγυρίσματος. Και νομίζω ότι κανένας που συμμετέχει στα κοινά δεν θέλει να αποκτήσει τέτοια ''ρετσινιά''.
 
Η σχέση μου με τον κ. Βασιλόπουλο δοκιμάζεται κάθε μέρα...
 
Θέλω μια απόλυτα ειλικρινή απάντηση για την ποιότητα της συνεργασίας σας με τον Ανδρέα Βασιλόπουλο, μετά τον ''σεισμό'' της ψηφοφορίας για το θέμα της  ''Ιντρακάτ''.
Είναι μια σχέση που δοκιμάζεται κάθε μέρα. Υπάρχουν καλές και κακές στιγμές, αλλά σημασία έχει ότι ακόμη συνεχίζουμε και παρά τις διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους θέματα, απόφαση και των δύο είναι ότι θα συνεχίσουμε μαζί. Το τι θα κάνουμε τις επόμενες εκλογές, αυτό είναι κάτι που πάλι ο καθένας θα αποφασίσει μόνος του και θα το ανακοινώσουμε έντιμα στους πολίτες.
 
Μια και μιλάμε για ''σχέσεις'' πώς είστε σήμερα με τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας?
Μετά από πολλές παλινωδίες έχουμε βρει δίκαιες λύσεις, οι οποίες δίνουν στους πολίτες μια Ραφήνα πολύ πιο ανθρώπινη στο μέλλον.
 
Θα επιδιώξω να γίνω στο μέλλον ''υπουργός παραλιών''!
 
Πριν από δύο χρόνια τον Μάιο του 2019 στη μεγάλη προεκλογική σας συνέντευξη στην εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο'' μου είχατε απαντήσει ''εγώ στο μέλλον βουλευτής? ούτε με σφαίρες'' Επικαιροποιώ την ερώτηση τον Μάιο του 2021...
Επικαιροποιώ την απάντηση λοιπόν. Ούτε με οβίδες! Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας μου στην τοπική αυτοδιοίκηση θα επιδιώξω να αναλάβω... θέση υπουργού παραλιών!
Μου δώσατε ηθελημένα ή αθελά σας τον τίτλο της σημερινής συνέντευξης. Τελευταία ερώτηση, κλείνουμε ανθρώπινα όπως αρχίσαμε. Ποιά είναι η πιο σημαντική υπόσχεση που έχετε δώσει στον εαυτό σας?
Όταν έχω πια φύγει από την τοπική αυτοδιοίκηση, να με καλούν οι πολίτες για να με κεράσουν έναν καφέ. Να έχω την αποδοχή για το έργο που προσφέραμε στην κοινωνία με τη Δημοτική ομάδα μας.
 
Σας ευχαριστώ 
Κι εγώ.