iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Ραφήνα Ξεκίνησε
η μάχη στο ''έγκλημα''
των αποτσίγαρων


Ένα εξαιρετικό οικολογικό μηνυματικό χάπενινγκ διοργανώθηκε στην πλατεία της Ραφήνας υπό την αιγίδα του δήμου Ραφηνας Πικερμίου και τη συνδρομή ιδιωτικών εταιριών, αλλά και της επιτροπής για το βιώσιμο περιβάλλον..

Με σύνθημα ''μικρές πράξεις μεγάλα εγκλήματα'' στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας στήθηκε μια...''σκηνή εγκλήματος'' με τα ''θύματα'', τον φανερό ''δολοφόνο'' και τους ''εγκληματολόγους''...

Σκηνή του εγκλήματος οι παραλίες μας, θύματα το περιβάλλον, τα πλάσματα της θάλασσας αλλά και οι άνθρωποι, φανερός δολοφόνος τα αποτσίγαρα στις ακτές (γιατί αόρατος δολοφόνος είναι ο ασυνείδητος και απολίτιστος καπνιστής) και οι ''εγκληματολόγοι'' όπως βλέπετε στο φωτορεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και ''πράσινα'' μηνύματα ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, ενώ χαιρετισμό έστειλε μέσω βίντεο και ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Σπύρος Πάντζας στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση με το νέο του αξίωμα, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ''δύναμης ανάπτυξης'' Ανδρέας Βασιλόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Βαλερί Βασιλικού και ο πρόεδρος της επιτροπής για το βιώσιμο περιβάλλον Δημήτρης Καρασταμάτης. Οι δύο τελευταίοι - όπως σε κάθε οικολογική εκδήλωση στην περιοχή - συνέδραμαν τα μέγιστα.

Μακάρι κάθε καλοκαίρι όλο και λιγότεροι ασυνείδητοι καπνιστές να ''φυτεύουν'' τις ''γόπες'' στην άμμο!

Οι βασικές δράσεις του προγράμματος αφορούν:

Την πραγματοποίηση εκτεταμένης έρευνας για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις ποσότητες αποτσίγαρων που απαντώνται σε παραλίες της Ραφήνας, στη βάση της οποίας θα συνταχθεί ειδική αναφορά με προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς.

Την τοποθέτηση ειδικών κάδων στην Ραφήνα και σε επιλεγμένα σημεία για τη συλλογή και καταμέτρηση των ποσοτήτων αποτσίγαρων και την αποτροπή της απόρριψης τους στη θάλασσα.

Την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της τοποθέτησης ειδικών πινακίδων ενημέρωσης.

Την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (documentary & animation film) για την ενημέρωση της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας.

Τον συντονισμό δράσεων καθαρισμού ακτών από αποτσίγαρα και καταμέτρηση των συλλεχθέντων υλικών.

Το πρόγραμμα ενός έτους στοχεύει στη συλλογή πραγματικών δεδομένων σχετικά με την απόρριψη αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον, την ανάπτυξη στοιχειοθετημένων προτάσεων, την αλλαγή καταναλωτικών πρακτικών για τη βελτίωση της ποιότητας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και την ανάδειξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων και ορθών πρακτικών. Οι περιβαλλοντικές δράσεις από το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου θα συνεχιστούν για την ευαισθητοποίηση πολιτών, ιδιαίτερα της νεότερης γενιάς, με τελικό στόχο ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους όπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου.

Οι εταιρίες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα είναι οι Aegean Rebreath και British American Tobacco.