iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 09 Μαΐου 2024

Ραφήνα ''Παλικάρι''
το Λιμεναρχείο
στα δύσκολα...


''Ασπροπρόσωπο'' βγήκε το Λιμεναρχείο στα πολύ δύσκολα του πρώτου ''ημιελεύθερου'' καλοκαιριού εν μέσω πανδημίας. Τόσο στη διαχείριση του ελέγχου των επιβατών και τη διαχείριση της κυκλοφορίας στο πολύπαθο λόγω μποτιλιαρίσματος λιμάνι της Ραφήνας, όσο και στην πάταξη της μάστιγας των ναρκωτικών.

Ο κεντρικός Λιμενάρχης αντιπλοίαρχος Γιώργος Κατσούλης, ενημέρωσε σε συνέντευξη Τύπου (με αφορμή και τον έναν χρόνο στο ''τιμόνι'' του Λιμεναρχείου) για τη στατιστική του καλοκαιριού και οι αριθμοί που πάντα αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, δείχνουν μια άριστη διαχείριση.

Πολύπειρος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος ο αντιπλοίαρχος Κατσούλης και με ελάχιστο προσωπικό στη δυναμή του - σε σχέση με τον όγκο του ταξιδιωτικού ''κύματος'' - τα κατάφερε περίφημα μαζί με τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμεναρχείου Ραφήνας. 

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι για πρώτη φορά το λιμάνι στην επιστροφή της Κυριακής δεν ''έπηζε'' και τα χιλιάδες οχήματα έφευγαν με ροή ώσπου να μποτιλιαριστούν στην ''κολασμένη'' Φλέμινγκ και στη συνέχεια στη Μαραθώνος, αλλά εκεί είναι αρμοδιότητα της Τροχαίας. Οι Λιμενικοί με ''μαεστρία'' σε καίρια σημεία απελευθέρωναν τη ροή και τουλάχιστον οι οδηγοί δεν ''κολλούσαν'' μόλις έβγαιναν από τα καράβια.

Παράλληλα, πολύ σημαντικό, τηρήθηκε αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο και οι ενδελεχείς έλεγχοι των εγγράφων. Γι αυτό άλλωστε και οι μικρές καθυστερήσεις στον απόπλου, είναι απολύτως λογικό κυρίως Παρασκευή και Σάββατο, αφού οι επιβάτες ήταν χιλιάδες.

Και τρίτο, ''έτρεχε'' και ο έλεγχος για παραβατικές συμπεριφορές κυρίως υποθέσεις ναρκωτικών. Εκεί οι Λιμενικοί είχαν και την πολύτιμη συμπαράσταση του αστυνομικού σκύλου - ανιχνευτή ''Ράντο''. Ο Λιμενάρχης μάλιστα εξήρε την άψογη συνεργασία που είχε με τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας Αστυνόμο Α' Δημήτρη Δελτσίδη. 

Σε 22 υποθέσεις σε όλη την Αττική από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Αύγουστο του 2021 συνελήφθησαν 44 άτομα με 2735 γραμμάρια χασίς, 224 γραμμάρια κοκαίνης, 187 γραμμάρια ηρωίνης, 200 δενδρύλλια κάναβης, 362 λαθραία πακέτα τσιγάρα και 73 παράνομες συσκευασίες καπνού.

Όσο για τον όγκο των επιβατών που ταξίδεψαν από την 1η Ιουνίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου από το λιμάνι της Ραφήνας προς τα νησιά ήταν 388.823, με 92.761 ΙΧ αυτοκίνητα, 7441 φορτηγά και 9240 μοτοσικλέτες.

Στο σκέλος της επιστροφής για το ίδιο διάστημα στη Ραφήνα, οι επιβάτες ήταν 110.759, τα ΙΧ 88731, τα φορτηγά 62000 και οι μοτοσικλέτες 9376.

Για την ιστορία το καλοκαίρι του 2019 - προ πανδημίας - ταξίδεψαν προς τα νησιά 547.551 επιβάτες με 99.547 ΙΧ και το περυσινό καλοκαίρι 282.405 επιβάτες με 70.867 οχήματα.

Ήδη - όπως επισήμανε - ο αντιπλοίαρχος Κατσούλης σχεδιάζει το πλάνο για το επόμενο καλοκαίρι που - πρώτα ο Θεός - θα έχει επιστρέψει η κανονικότητα και η πανδημία θα αποτελεί παρελθόν.

Είναι αυτό που λέμε ''των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν''...