iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Μαρία Πιστέντη:
''Καλοφαγάς είναι
όποιος τρώει αργά''


 
Είναι μεγάλη χαρά του δημοσιογράφου όταν συνομιλεί με έντιμους ανθρώπους του μόχθου, που δεν βρήκαν τίποτα έτοιμο, αλλά αγωνίστηκαν σκληρά και έντιμα από ''το μηδέν'' για να διαπρέψουν τελικά.
Η Μαρία Πιστέντη, ιδιοκτήτρια και αρχιμαγείρισσα του εστιατορίου ''Κατσαρόλα΄' στη Ραφήνα είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Από οικονομολόγος  μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων, η κρίση την οδήγησε να κάνει επάγγελμα το χόμπι της. Ελπίζω να απολαύσετε τη συζητησή μας...
Ας ξεκινήσουμε με το ''σάλτο μορτάλε'' της ζωής σου...
Όπως το λες! Είχα φτάσει σε αδιέξοδο, δεν είχα δουλειά και τότε ήρθε ο ''από μηχανής Θεός'' Γιώργος Δουβίτσας, οικογενειακός φίλος που λάτρευε τη σπιτική μαγειρική μου. Με παρότρυνε σθεναρά να ασχοληθώ επαγγελματικά και τελικά με έπεισε, μαζί βέβαια και με άλλους φίλους που είχαν την ίδια ιδέα. Και από την πρώτη μικρή ''Κατσαρόλα'' του 2016, βρεθήκαμε σήμερα στη ''μεγάλη'' με την υπέροχη βεράντα και θέα στη θάλασσα.
Αλήθεια γιατί ''Κατσαρόλα'' και όχι - ας πούμε - ''τηγάνι''?
Γιατί τα πρώτα φαγητά ήταν μαγειρεμένα στην κατσαρόλα. Οι πρώτοι πελάτες ήταν οι φίλοι μου που δεν προλάβαιναν να μαγειρέψουν και έρχονταν σε εμένα, γιατί ήθελαν κάτι μαγειρευτό και όχι πρόχειρο. Άλλωστε η κατσαρόλα είναι παραδοσιακό σκεύος από την εποχή των προγιαγιάδων μας...
Από ποιά ηλικία μαγειρεύεις Μαρία?
Από 10 ετών! Η γιαγιά μου η Δανάη, που ήταν πολύ καλή μαγείρισσα,  μας έβαζε με την αδελφή μου και μαγειρεύαμε. Πρώτη φορά όμως που μαγείρεψα εντελώς μόνη μου στην Κύπρο, έκανα πατάτες γιαχνί. Το θυμάμαι σαν όνειρο, αλλά η μητέρα μου όταν γύρισε μου έβαλε τις φωνές γιατί άναψα μόνη μου την κουζίνα. Αλλά το απόγευμα η μαμά μου είπε στη γειτονιά με καμάρι για τις πατάτες μου κι έτσι το μάλωμα πήρε ο έπαινος! Καλά όταν ήμουν φοιτήτρια μαγείρευα για 20 άτομα. Έφερναν όλοι ρεφενέ τα υλικά κι εγώ αναλάμβανα τα υπόλοιπα. Όλοι μου έλεγαν ότι είμαι πολύ γρήγορη. Τότε δεν το καταλάβαινα...
Είναι ταλέντο η ταχύτητα στη σκέψη για έναν μάγειρα?
Σίγουρα. Ο τρόπος της σκέψης. Πως οργανώνεις με τάξη το μυαλό σου για να κάνεις τρία τέσσερα πράγματα ταυτοχρόνως για να παρασκευαστεί γρήγορα το φαγητό είναι μεγάλο ατού. Και αφού ''τα είχα καλά'' με τους αριθμούς, τα είχα καλά και με τις κατσαρόλες.
Εσύ ήξερες από μικρή ότι ήσουν καλή μαγείρισσα, ασχέτως τι έλεγαν οι άλλοι?
Επειδή είμαι ''φαγού'', μου αρέσει το φαγητό, κι έβλεπα ότι τα πιάτα άδειαζαν. Άρα έκανα κάτι καλό που άρεσε. Είχα αυτοπεποίθηση.
Το χειροκρότημα του μάγειρα δηλαδή είναι το άδειο πιάτο!
Βέβαια! Αν ο μάγειρας δει μισογεμάτο πιάτο τον πιάνει ''ταράκουλο''. Ευτυχώς εγώ βλέπω μόνο άδεια πιάτα!
Ποιό είναι το αγαπημένο σου φαγητό να μαγειρεύεις?
Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Να διαπιστώσω ξαφνικά στην κουζίνα ότι λείπει ένα υλικό. Θα ψάξω αμέσως με τι θα το αντικαταστήσω. Ή να μου πεις έχω αυτά τα πέντε υλικά, τι μπορείς να μαγειρέψεις? Θα βάλω το μυαλό μου να βρει λύση και να συνδυάσει τα υλικά. Προσωπικά κρατάω την παράδοση, αλλά κάνω και ''πειράματα'' χωρίς όμως να αλλοιώνω τη γευστική βάση. Αγαπημένα μου βέβαια είναι τα όσπρια. Αγαπημένο μου φαί από παιδί να τρώω είναι οι Κυπριακοί κεφτέδες.
Εκτός από την Ελληνική κα την Κυπριακή κουζίνα ποιές άλλες σου αρέσουν?
Η Ινδική κουζίνα, ευτυχώς που έχω στην ''Κατσαρόλα'' και την Κάμελ. Επίσης η Αραβική και κλασικά η Ιταλική.
Αν ήσουν κριτής στο τηλεοπτικό master chef θα ήσουν η ''καλή'' ή η ''κακή''?
Σίγουρα η καλή, αλλά αυστηρή στις παρατηρήσεις για να βελτιωθούν οι διαγωνιζόμενοι. Θεωρώ πάντως ότι όλα τα παιδιά σε αυτή την εκπομπή μαγειρεύουν ωραία.
Ποιούς θεωρείς τους καλύτερους τηλεοπτικούς chef και λέω τηλεοπτικούς γιατί είναι η εποχή τέτοια που μόνο αυτούς γνωρίζει το κοινό...
Ο Λευτέρης Λαζάρου. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που μαγειρεύει. Και μάλιστα αυτός ο άνθρωπος ανέδειξε το ψάρι και τα θαλασσινά με απλότητα. Από τη νέα γενιά πολύ καλός μάγειρας αλλά και πανέξυπνος επιχειρηματίας είναι ο Άκης Πετρετζίκης. Τον θαυμάζω. Του βγάζω το καπέλο. Πάνω απ όλους όμως είναι ο chef της ''Κατσαρόλας'' Παναγιώτης Τζανετάκης.
Ποιός είναι ο ''καλοφαγάς'' στην πραγματικότητα?
Καλοφαγάς Αργύρη είναι αυτός που θα κάτσει στο τραπέζι είτε στο εστιατόριο είτε στο σπίτι του και θα φάει αργά. Δεν θα ''πέσει με τα μούτρα'' στο φαγητό. Παράλληλα αυτός που θέλει το πιάτο του να είναι όμορφα σερβιρισμένο, να το χαρεί το μάτι του πρώτα. Και βέβαια αυτός που συνδυάζει σωστά το φαγητό του με το ανάλογο ποτό. Ο καλοφαγάς είναι ο ''γκουρμεδιάρης''.
Πώς ξεπερνά κάποιος τα οριά του?
Μας έλεγε η γιαγιά μου ''να εύχεστε ο Θεός να σας δίνει όσα μπορείτε να αντέξετε''. Δεν το καταλάβαινα τότε. Στη συνέχεια με τις δυσκολίες, τις ατυχίες, τις αναποδιές, τις απώλειες της ζωής κατάλαβα τι εννοούσε. Ο άνθρωπος έχει τεράστια εσωτερική δύναμη, αλλά δεν το ξέρει. Βρίσκει τη δύναμη να ξεπερνά τα πάντα.
Τι άλλα σχέδια έχεις για το μέλλον στην ''Κατσαρόλα''?
Σκεφτόμαστε για το άμεσο μέλλον με τον Λουκά Πολίτη έναν εξωτερικό χώρο για τον χειμώνα όπου θα μπορούν λόγω της απαγόρευσης να κάθονται ευχάριστα τον χειμώνα οι πελάτες που δεν θα έχουν εμβολιαστεί. Εμείς αγαπάμε όλους τους ανθρώπους και δεν θέλουμε να τους κρίνουμε για τις επιλογές τους. Όμως πρέπει να σεβαστούμε και τους νόμους. Συνεπώς θα συνδυάσουμε τον μέσα χώρο με έναν παράλληλο εξωτερικό κατασκευαστικά ζεστό.
Για τα υπόλοιπα αφήνω τον Θεό να με καθοδηγεί με μία προσευχή. Να σου πω την αλήθεια ό,τι έκανα το έκανα με τη βοήθεια του Θεού. Τα σχέδια δεν είναι δικά μου.
Πόσοι άνθρωποι εργάζονται στην ''Κατσαρόλα''?
Σήμερα 14 άνθρωποι, βάζω και τον εαυτό μου γιατί κι εγώ εργάζομαι και μάλιστα τουλάχιστον 12ωρο κάθε μέρα. Ξεκινήσαμε τρεις με την Έλενα και τη Μαργαρίτα και ελπίζω να πάμε ακόμη καλύτερα, ώστε κάποια παιδιά που εργάζονται part time να γίνουν full time με πρωινές και απογευματινές βάρδιες. Όλοι έχουν οικογένειες.
Η ''Κατσαρόλα'' είναι πολυπολιτισμική...
Ναι, η Κάμελ από την Ινδία, η Αλεξάνδρα από την Ουκρανία, η Μαργαρίτα ''μισή'' από τη Γερμανία κι εγώ από την Κύπρο.
Αν συναντούσες τη Μαρία των 19 ετών τι θα της έλεγες?
Καλό! Επειδή είμαι καλοπροαίρετη και παρορμητική από μικρή, δεν πονηρεύομαι εύκολα, θα κοιτάξω μόνο τα καλό κομμάτι του ανθρώπου. Αυτό δεν είναι καλό, το ξέρω. Η Μαρία του σήμερα λοιπόν των 49 ετών θα έλεγε στη Μαρία των 19 ετών ''να προσέχεις και να παρατηρείς τους ανθρώπους''.
Και με το καλό όταν φτάσεις να συναντήσεις τη Μαρία των 99 ετών τι θα της πεις?
Θα της πω ''μπράβο σου που έφτασες όμορφη στην ψυχή 99 ετών και έδωσες τόση απόλαυση με τα φαγητά σου σε αμέτρητους ανθρώπους''.
Δεν φεύγω αν δεν μου πεις το μυστικό για τα ''μαγικά'' γεμιστά σου. Κοντράρεσαι μόνο με αυτά της αείμνηστης μητέρας μου...
Αυτό μου λένε όλοι. Σου λέω αλήθεια δεν κάνω τίποτα ξεχωριστό. Έρχονται ημέρες το καλοκαίρι που ετοιμάζω και εκατό μερίδες! Πιστεύω ότι η τεράστια αγωνία μου για να πετύχουν ''μεταμορφώνεται'' σε γευστική ενέργεια. Αυτή την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου μάλιστα μαγειρεύουμε τελευταία φορά για φέτος, και με το καλό πάλι από του χρόνου τον Μάιο.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ, ήταν μια συνέντευξη ''να γλύφεις τα δαχτυλά σου''...
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''