iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Δέσποινα Γκικάκη για
τις εκλογές Ν.Δ.: ''Τo
παν είναι η ενότητα''


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

''Πυρετός'' διεργασιών, επαφών και συναντήσεων στη Ραφήνα και το Πικέρμι εν όψει των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή 24 Οκτωβρίου. Έναν μήνα πριν τις κάλπες η επί τρεις θητείες πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Δέσποινα Γκικάκη, εξηγεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr γιατί είναι υποψήφια για τέταρτη φορά. Θυμάται τα ''πέτρινα χρόνια'', αναφέρεται επίσης στις εκλογές της Νομαρχιακής ανατολικής Αττικής και ''ακτινογραφεί'' τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιατί υποψήφια και για τέταρτη φορά για την προεδρία της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας Ραφήνας Πικερμίου?

Παρά τη θέση ευθύνης που μου εμπιστεύθηκε η κυβέρνηση ως διευθύνουσα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας και αποσπά τον περισσότερο χρόνο μου μέσα στην ημέρα, δεν θα εγκαταλείψω την τοπική οργάνωση στην οποία μαζί με όλα τα στελέχη κάναμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα, όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θέλω ποτέ να γυρίσει κάποιος να πει ότι επειδή ανέλαβα τη θέση στον ΟΛΡ, παρατάω το κόμμα. Είμαι αγωνίστρια και θα συνεχίζω να αγωνίζομαι για τη Νέα Δημοκρατία και τις ιδέες της. Στόχος μου αυτή τη φορά είναι να υπάρξει ενότητα. 

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον - δημοσιογραφικά τουλάχιστον - ότι σε προηγούμενα ρεπορτάζ της iselida.gr όταν ρωτούσαμε στελέχη αν θα είναι υποψήφιοι μας απαντούσαν με την ίδια φράση ''μόνο αν δεν κατέβει η κ. Γκικάκη''...

Σας ευχαριστώ για τη μεταφορά των σχολίων και χαίρομαι που έχει δημιουργηθεί αυτό το κλίμα σεβασμού και αναγνώρισης στο προσωπό μου. Φυσικά τιμώ όλους όσοι αγωνίζονται για τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας. Πάντα προσπαθούσα να εξισορροπώ καταστάσεις και να αποφορτίζω τις όποιες εντάσεις. Είναι μία δύσκολη ''καρέκλα'' της προέδρου, η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Βουλευτές, υπουργούς, κομματικά στελέχη, αυτοδιοικητικούς. Νιώθω ώρες ώρες σαν ακροβάτισσα στο σχοινί. Άλλωστε όσο μεγαλώνουμε, είναι νόμος της ζωής, βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά και πιο ψύχραιμα. Ειδικά στην πολιτική.

Υποθέτω ότι και οι απλοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζουν ότι ''βάλατε πλάτη'' στα λεγόμενα ''πέτρινα χρόνια''...

Ναι δεν δείλιασα. Αλλά δεν θα ξεχάσω ότι στις εσωκομματικές εκλογές του 2015 που ήμουν και εγκυμονούσα δέχτηκα ακόμη και bullying, ήταν δύσκολες στιγμές. Παρ ότι η Ραφήνα θεωρείται από τα ''προπύργια'' της Νέας Δημοκρατίας ο κόσμος την περίοδο της αντιπολίτευσης είχε αποστασιοποιηθεί. Δεν το κατακρίνω αυτό. Και μην ξεχνάμε ότι στη Ραφήνα κατοικεί ο Κώστας Καραμανλής, πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός. Οπότε ήταν και είναι καθήκον μου να διατηρήσω όσο πιο δυνατό το πνεύμα του κόμματος.

Τι θυμάστε χαρακτηριστικά από τη διαδρομή σας όλα αυτά τα χρόνια ως πρόεδρος?

Ο πρώτος χαρακτηριστικός σταθμός ήταν το φθινόπωρο του 2013 επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, όταν ανέλαβα μετά από εκλογές την προεδρία, παίρνοντας τη ''σκυτάλη'' από την εμβληματική Χαρά Δεληγιάννη που τόσα πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει. Μέσα από όλη αυτή τη συναρπαστική διαδρομή γνώρισα εμπειρίες και ανθρώπους. Θυμάμαι πάντα με συγκίνηση τον αείμνηστο Γιώργο Λουκάτο για την αγάπη του στο προσωπό μου και την αλληλεγγύη του στην κοινωνία. Τους κυρίους Μεχτάρη, Πουλή και Χριστόπουλο. Έμαθα πώς ξαναχτίζεις κάτι ''από το μηδέν''. Πώς ''παντρεύεις'' παλαιά με νέα στελέχη. Πώς ξαναφέρνεις κόσμο στα κοινά. 

(Πριν τις εσωκομματικές κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2013 Παναγιώτης Μπουρνιάς, Γιώργος Γιάννακας, Νεκτάριος Καλαντζής Δέσποινα Γκικάκη)

Θα υπάρξει ανανέωση στο ψηφοδέλτιο και μεγάλη συμμετοχή?

Σίγουρα! Οι υποψήφιοι θα είναι πάνω από δέκα, το συμβούλιο είναι εννιαμελές και με την πρόεδρο δέκα. Δεν είμαι σίγουρη για όλα τα ονόματα, γιατί τώρα γίνονται οι επαφές. Αλλά ήδη έχουν ''κλείσει'' η Ιφιγένεια Βαρδοπούλου και ο Κώστας Μάκκας. 

Πώς μπορεί κάποιος που δεν είναι μέλος να εγγραφεί και να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές?

Χρήσιμη ερώτηση. Έως τις 15 Οκτωβρίου η προθεσμία εγγραφών και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου οι εκλογές. Γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της Νέας Δημοκρατίας my.nd.gr. Είναι πολύ απλό. Με λίγα κλικ γίνεται είτε νέο μέλος, είτε ανανεώνει τη συνδρομή του. Το μότο των εκλογών είναι ''συμμετέχουμε σήμερα, αλλάζουμε το αύριο''. Εδώ στη Ραφήνα θα κάνω το παν για να είμαστε ενωμένοι. Αυτό έχει τεράστια σημασία.

Παράλληλα εκλογές και για τις ΝΟΔΕ με την ανατολική Αττική να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Η ανατολική Αττική απλώνεται. Η εκλογική περιφέρεια διευρύνεται και ο νέος ή η νέα πρόεδρος θα έχουν πολλή και δύσκολη δουλειά. Ο νυν πρόεδρος Ανδρέας Γλαβάς και η υποψήφια πρόεδρος Βανίτα Σωφρόνη στους οποίους εύχομαι καλή επιτυχία! Είναι δύο δυνατοί παίκτες. Ο νέος είναι ωραίος και ο παλιός είναι αλλιώς. Μην ξεχάσω και τον δικό μας, τον Ραφηνιώτη Μάριο Διαγγελάκη έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο υποψήφιο για τη Νομαρχιακή ανατολικής Αττικής.

Πολλά ''μαζεμένα'' έπεσαν στην κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια...

Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα κατάφερε περίφημα. Τον θαυμάζω πραγματικά για το σθένος του. Δεν μπορώ να καταλάβω από πού το αντλεί. Ξέρετε είναι αυτό που λέμε είναι ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή. Δεν το βάζει ποτέ κάτω και μένει όρθιος μαζί με τους συνεργάτες του. Πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει πολύ ψηλά, μόλις με το καλό φύγει και η πανδημία.  Είναι ηγέτης. Ένα προσόν που το έχουν ελάχιστοι πολιτικοί στην Ευρώπη. 

Με την εμπειρία σας βλέπετε πρόωρες εκλογές?

Είναι ''εθνικό σπορ'' να συζητάμε συνεχώς για πρόωρες εκλογές. Έχω την αίσθηση ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Είναι δύσκολες οι συγκυρίες για την Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να σκέφτεται για εκλογές. Προτεραιότητα είναι η επίλυση των προβλημάτων και όχι η ανανέωση της εξουσίας. Όμως κάποτε θα γίνουν εκλογές και τότε οι πολίτες θα επιβραβεύσουν την κυβέρνηση για όλα όσα έκανε. Θα αναγνωρίσει την υπεράνθρωπη προσπάθεια. Το εντυπωσιακό είναι ότι εκτός από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων δεν βλέπουν άλλον, εκτός του κ. Μητσοτάκη,  που θα μπορούσε να φέρει εις πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή.

Σας ευχαριστώ πολύ

Κι εγώ σας ευχαριστώ.