iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Σπύρος Μαυρολέων:
''Αξίζει να πάει
μπροστά η Ραφήνα''


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Νέοι άνθρωποι στα κοινά. Νέοι άνθρωποι στο υγιές συνδικαλιστικό κίνημα. Νέοι άνθρωποι στο επιχειρείν. Νέοι άνθρωποι στις πόλεις της δημιουργίας. Ο Σπύρος Μαυρολέων, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων Ραφήνας Πικερμίου στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη.
 
Πώς βρεθήκατε στη θέση να εκπροσωπείτε ως πρόεδρος του συλλόγου τους συναδέλφους σας;
 
Όταν άνοιξα το 2014 την επιχειρησή μου στη Ραφήνα αναρωτήθηκα αν υπάρχει κάποιος σύλλογος που να έχει υπό την "ομπρέλα" του τους επαγγελματίες ώστε να υπάρχει αλληλοβοήθεια και να λειτουργεί καλύτερα η αγορά. Το 2017 έμαθα ότι υπήρχε ένας ανενεργός σύλλογος και αποφάσισα να ενεργοποιηθώ μαζί με άλλους συναδέλφους να τον ζωντανέψουμε. Κι έτσι κάναμε από τον Μάρτιο του 2017 με το νέο προεδρείο. Το μεγάλο στοίχημα ήταν να γνωρίσουν οι συνάδελφοι την επαναδημιουργία του συλλόγου. Το καταφέραμε και η συμμετοχή είναι σημαντική. Τόσο στις συγκεντρώσεις και συναντήσεις μας όσο και στις δράσεις μας. Τον αγαπάμε όλοι και είναι ανιδιοτελείς οι ενεργειές μας. Η δυναμή μας είναι τα μέλη μας.
 
Ποιό πρόβλημα σας απασχολεί ως σύλλογο;
 
Ο δήμος Ραφήνας Πικερμίου δεν είχε υποδομές. Αρχίζει και αναπτύσσεται σταδιακά, αποκτά μία σύγχρονη "ταυτότητα", αλλά δεν είναι ιδανικοί οι ρυθμοί. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν έρευνα αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πόλη μας δεν έχει έρθει καμία μεγάλη αλυσίδα. αν εξαιρέσουμε κάποια καφέ ή ταχυφαγεία. Δεν φταίει ο δήμος ή οι άνθρωποι, αλλά το ότι δεν αναπτυχθήκαμε όπως έπρεπε στο παρελθόν. όχι ότι είναι κακό που δεν έρχονται μεγάλοι όμιλοι, γιατί ζούνε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά το λέω ενδεικτικά. Είναι μια εικόνα της αγοράς που καταδεικνύει την έλλειψη υποδομών. 
 
Τι πρέπει να γίνει συνεπώς στο άμεσο μέλλον για να βελτιωθεί η κατάσταση;
 
Το συνθημά μας ως σύλλογος είναι "αγαπώ τον τόπο μου στηρίζω την τοπική αγορά". Πιστεύουμε ως προεδρείο ότι όλοι, επαγγελματίες και πολίτες, αγαπάμε αυτή την περιοχή. Ως εμπορικός σύλλογος σκοπεύουμε να εκδώσουμε την εμπορική κάρτα του δημότη και ο κατοχός της θα έχει μια καλή έκπτωση σε όλα τα προιόντα και υπηρεσίες. Είτε θα τη στείλουμε ταχυδρομικά σε όλους είτε θα έρχονται να την παραλαμβάνουν - όσοι θέλουν - από τα μαγαζιά. Ετοιμάζουμε επίσης την ιστοσελίδα του εμπορικού συλλόγου, στην οποία θα βρίσκονται όλα τα καταστήματα του δήμου. Έτσι ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές τους επαγγελματίες της περιοχής με πλήρη στοιχεία και πληροφορίες. Σεβόμαστε τους πελάτες και επιζητούμε το καλύτερο.
 
Αυτή η περιβόητη ανάπτυξη πώς θα έρθει και εδώ;
 
Θα πρέπει να αποφύγουμε προβλήματα και δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Το κυκλοφοριακό χάος που προκαλείται από την υπερπληθώρα πλοίων στο λιμάνι και επιφέρει μποτιλιάρισμα αλλά και έλλειψη χώρων στάθμευσης. Σε αυτό θα βοηθήσει η Τροχαία και το υπουργείο προστασίας του Πολίτη. Ζητάμε να έρθουν τροχονόμοι μόνιμα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Το έχουμε επισημάνει και εγγράφως και με προσωπικές επαφές με τους αρμοδίους. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας και στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο κι ελπίζουμε να εισακουστούμε.
 
Ρεαλιστικά το κυκλοφοριακό έχει λύση;
 
Είμαι άνθρωπος που ψάχνει πάντα να βρει λύσεις. Ακόμη και μέσα από τη διαφωνία. Θα καταθέσουμε πρόταση στον δήμο να καταργηθεί το κλείσιμο του δρόμου την Κυριακή το απόγευμα. Αν δεν γίνει κυκλοφοριακή μελέτη να μην ξανακλείσει. Ταλαιπωρούνται όλοι με αυτό το μέτρο. Πολίτες, έμποροι και ταξιδιώτες. Δεν λέω αν ήταν λάθος ή σωστή απόφαση, αλλά δεχτήκαμε πολλά παράπονα και οφείλουμε να τα καταθέσουμε. Πιστεύω ότι μπορεί να λυθεί το κυκλοφοριακό αλλά "να βάλουμε όλοι νερό στο κρασί μας". Οι επαγγελματίες να χρησιμοποιούμε το πάρκινγκ της Μάντικα, οι πολίτες να μην ψάχνουν  να παρκάρουν ακριβώς έξω από τα μαγαζιά, οι ταξιδιώτες να μην παρκάρουν όπου βρούνε εμποδίζοντας τη λειτουργία της πόλης και ο δήμος και ο Οργανισμός Λιμένος να κάνουν καλύτερη αστυνόμευση και καλύτερο συντονισμό.
 
Έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση;
 
Πρέπει να γίνει μία μελέτη από το υπουργείο ναυτιλίας πόσα πλοία μπορεί να αντέξει το λιμάνι της Ραφήνας με βάση το οδικό δίκτυο που διαθέτει. Και χωρίς αστική συγκοινωνία ή προαστιακό να εναρμονιστούν και τα δρομολόγια. Η δρομολόγηση να γίνεται ώστε να συνάδει με τις αντοχές της Ραφήνας.
 
Ένα τεράστιο "αγκάθι" δεν είναι και η έλλειψη αστικής συγκοινωνίας;
 
Βέβαια. Η θέση μας είναι ότι το 2019 που λήγει η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, να έρθει ο ΟΑΣΑ στη Ραφήνα είτε με μορφή ΚΤΕΛ αφομοιωμένο όμως από τον ΟΑΣΑ, είτε "καθαρή" αστική συγκοινωνία με μπλε λεωφορεία και στις δύο περιπτώσεις με το αστικό εισιτήριο. Παράλληλα πρέπει να γίνει αναδρομολόγηση των λεωφορείων. Να σταματήσουν τα λεωφορεία να πηγαίνουν στο Πεδίον του Άρεως όπως πηγαίνουν από τη δεκαετία του 1950. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πλέον. Να γίνει ανακατεύθυνση προς τη Δουκίσσης Πλακεντίας που είναι το μετρό. Επίσης πρέπει να μπει ένα αστικό λεωφορείο για να εξυπηρετεί τους οικισμούς Ραφήνας και Πικερμίου. Να έχει πρόσβαση ο πολίτης στο κέντρο και την αγορά.  Και όπου δεν μπορεί να καλύψει ο ΟΑΣΑ να μπει η δημοτική συγκοινωνία, η οποία είναι κοστοβόρα για τον δήμο όπως ενημερωθήκαμε. 
 
Πώς αξιολογείτε τη συνεργασία του εμπορικού συλλόγου με τη Δημοτική Αρχή;
 
Πιστεύω πως είναι καλή. Δεν μπορώ να πω πως είναι άριστη. Υπάρχει όμως καλή διάθεση και συνεργασία. Κάποια πράγματα τα βλέπει αλλιώς ο επιχειρηματίας και αλλιώς ο πολιτικός. Λογικό είναι αυτό. Εμείς σκεφτόμαστε και την οικονομική μας επιβίωση. Πάντως η σύγκλιση απόψεων πάντα φέρνει θετικά αποτελέσματα. 
 
Ένας χρόνος στο "τιμόνι" του εμπορικού συλλόγου. Τι αποκομίσατε;
 
Επειδή ο σύλλογος ήταν για χρόνια ανενεργός, αναγκαστικά "τρέχω" για αυτόν όπως και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κάθε ημέρα. Παραλάβαμε μόνο ένα καταστατικό και χάος. Οπότε αναγκαστήκαμε πέραν της συνδικαλιστικής δράσης να οργανώσουμε και τη γραφειοκρατία. Το παν είναι να μπορέσεις να δημιουργήσεις, ώστε ο κάτοικος ή ο επισκέπτης να χρησιμοποιήσει την τοπική αγορά. Κι εκεί εργαζόμαστε με κάθε τρόπο. Με καθημερινή ενημέρωση μεταξύ μας, με ανακοινώσεις στον τοπικό Τύπο που μας στηρίζει, με δράσεις, με ειδικές  ημερίδες, με συναντήσεις στα υπουργεία και τις υπηρεσίες, με χάπενινγκ όπως το ωραίο πάρτι τις Απόκριες για παράδειγμα.
 
Γνωρίζω ότι έχετε επισημάνει ως ιδιαίτερο σημείο το Οχυρό...
 
Ναι, το Οχυρό είναι ένας εξαιρετικός χώρος όπου θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών απ όλη τη χώρα και γιατί όχι και από το εξωτερικό. Να γίνει ένα θεματικό Πάρκο. Ένα Μουσείο Μνήμης λόγω και της εμπλοκής του στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Με πολλαπλά οφέλη για την αγορά. Πιστεύουμε πολύ σε αυτό τον χώρο. Αν γίνει κάτι όμορφο θα δώσει ώθηση στην πόλη.
 
Πόσα μέλη έχει ο σύλλογος;
 
Εγγεγραμμένα 350 και ενεργά 250. Συνολικά δραστηριοποιούνται 400 επιχειρηματίες. Είμαστε σε διαδικασία επικαιροποίησης. Θέλουμε όχι μόνο εγγραφή αλλά και συμμετοχή στις διαδικασίες. Επιζητούμε τον διάλογο και τη διαφωνία. Χαίρομαι γιατί όσοι ασχολούμαστε με τον σύλλογο διοικητικά είμαστε ανιδιοτελείς. Θέλουμε να πάμε τον τόπο μπροστά, όπως και όλοι οι συνάδελφοι μέλη. Επίσης προσπαθούμε να επανιδρύσουμε και την Ομοσπονδία συλλόγων ανατολικής Αττικής, η οποία θα έχει μεγαλύτερη παρεμβατική ικανότητα.
 
Είστε αισιόδοξος ότι η Ραφήνα και το Πικέρμι μπορούν να πάνε ένα βήμα μπροστά;
 
Πολύ αισιόδοξος γιατί είναι ένας τόπος με καλούς ανθρώπους και επιχειρηματίες και πολίτες. Είναι φιλόξενοι και συνεργάσιμοι άνθρωποι. Αυτός ο τόπος δικαιούται πολλά μόνο και μόνο για τους ανθρώπους που έχει. Ζούμε σε ένα ευλογημένο κομμάτι γης που έχει τα πάντα. Είναι κρίμα να μην πάει μπροστά, ενώ έχει τις δυνατότητες και το αξίζει. Ήρθε ο καιρός να πάει μπροστά η Ραφήνα και το Πικέρμι.
 
Σας ευχαριστώ. 
 
Κι εγώ ευχαριστώ.
 
 
ΠΗΓΗ​ Εφημερίδα "ανατολική ακτή"