iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 20 Μαΐου 2024

Μάκης Βουδούρης:
Δεν με ενδιαφέρουν
οι...''τιποτάδες''


Όταν ο δημοσιογράφος πηγαίνει να συναντήσει για συνέντευξη τον Μάκη Βουδούρη, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα αντιμετωπίσει έναν ''χείμαρρο''. Όταν μάλιστα είναι η πρώτη του παραδοσιακή συνέντευξη ως αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Ραφήνας Πικερμίου, δηλαδή με καφέ και ανοικτό μαγνητόφωνο, τότε ο ''χείμαρρος'' γίνεται ''καταρράκτης''. 
Μάλλον πηγαίνετε να σπάσετε τα ''κοντέρ'' του χρόνου. Αν είστε υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2023 και αν εκλεγείτε, θα γίνετε ο γηραιότερος σύμβουλος στην ιστορία του δήμου Ραφήνας Πικερμίου...
Θεού θέλοντος και... Μπουρνούς επιτρέποντος, ναι θα είμαι ξανά υποψήφιος. Παρά την ηλικία της αστυνομικής ταυτότητας πάντως, το θέμα είναι πόσο νέος αισθάνεται κάποιος στην ψυχή, την καρδιά και το μυαλό. Πιστεύω ότι έχω να προσφέρω πολλά ακόμη στα κοινά. Και σε προτάσεις και σε ιδέες και σε πράξεις. Όσο θεωρούμαι χρήσιμος θα είμαι παρών. Θεωρώ ότι ο δήμαρχος έχει κάνει τις επιλογές του. Τώρα για το αν θα εκλεγώ, νομίζω πως το έργο και η στάση μου εκτιμώνται από την πλειονότητα των συμπολιτών μου. Γι αυτούς που φοράνε γυαλιά μικροσυμφερόντων και ενοχλούνται, διαμηνύω ότι θα κάνω περισσότερα για να ενοχληθούν περισσότερο. Γιατί στη ζωή δεν είναι όλα χρήμα. 
Μια και αναφερθήκατε στον κ. Μπουρνούς. Τι θαυμάζετε σε αυτόν και τι σας εκνευρίζει;
Εύκολο το δεύτερο! Με εκνευρίζει που ασχολείται συνέχεια με το κινητό τηλέφωνο. Στέλνει μηνύματα, ''ανεβάζει'', ψάχνει. Χρήσιμο και απαραίτητο, αλλά χρειάζεται και λίγη φειδώ. Αυτό που θαυμάζω είναι ο τρόπος που εργάζεται. Λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν κάθε μέρα αυτό το παραγωγικό και δημιουργικό αέναο τρέξιμο. Αφήστε τις ασύλληπτες αυτοδιοικητικές γνώσεις του. Εγκυκλοπαίδεια! Εγώ που διοίκησα ''μεγαθήρια'' οργανισμούς, πολύ δύσκολη υπόθεση, του ''βγάζω το καπέλο''. Αν είσαι δήμαρχος ''Καλοχαιρέτας'' εντάξει, αν όμως θέλεις να είσαι ουσιαστικός για την κοινωνία πρέπει να είσαι Μπουρνούς. Να έχει όμως και κάποια όρια και το λέω με καλή πρόθεση, γιατί είμαι μεγαλυτερός του. Δυστυχώς πάνω στην επιθυμία του ''να κάνω όλο και περισσότερα'', κάποια απ αυτά, κινδυνεύουν. Πάντως είναι ένας πολύ επιτυχημένος δήμαρχος.
Βλέπετε πρόοδο στη Ραφήνα και το Πικέρμι;
Η Ραφήνα βελτιώνεται συνεχώς, αλλά το Πικέρμι την έχει ξεπεράσει σε κάποια πράγματα. Για παράδειγμα έχουν ανοίξει πολύ ωραία μαγαζιά, παρ ότι μικρότερη αγορά. Έχουν δώσει μεγαλύτερη σημασία στην αισθητική. Εδώ κυριαρχεί το νάιλον... Πρέπει στη Ραφήνα να αλλάξει η εικόνα, γιατί θα έρθει ο προαστιακός και θα προσελκύσουμε εκατομμύρια ανθρώπους στο μέλλον.
Μπορείτε να ζήσετε χωρίς ενασχόληση με τα κοινά;
Μπορώ να ζήσω, γιατί πέρα από τα κοινά έχω τη δουλειά μου, την οικογενειά μου, τα χόμπι μου. Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι διαρκής. Έχω εκπληρώσει τις φιλοδοξίες μου σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχω υπηρετήσει - όπως ξέρετε - σε υψηλές κρατικές θέσεις ευθύνης. Απέκτησα μια τεράστια εμπειρία, την οποία ανταποδίδω πλέον στους πολίτες ως άμισθος αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής.
Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής. Για πρώτη φορά στον δήμο τέτοιο χαρτοφυλάκιο. Σε άλλους φαντάζει ως πομπώδης τίτλος και σε άλλους κάτι τυπικό....
Είναι μια πολύ ουσιαστική απόφαση του κ. Μπουρνούς. Γιατί μέσα από αυτή τη θέση λειτουργούν κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο και ιατρείο. Μπορεί να μη φαίνεται στον πολύ κόσμο, αλλά και των τριών τα ράφια δεν γεμίζουν με... θαύματα. Γίνονται σοβαρές συντονισμένες ενέργειες, σχεδιασμοί, υπολογισμοί, αναζήτηση χορηγιών και κινητοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός. Παράλληλα δίνουμε μια μεγάλη ώθηση με εκσυγχρονισμό στο Κέντρο Κοινότητας, το οποίο είναι ένα χρήσιμο ''εργαλείο''. Ήδη εξυπηρετούνται χιλιάδες άνθρωποι σε θέματα καθημερινότητας και γραφειοκρατικών διαδικασιών ή ενημέρωσης και οι αριθμοί ανεβαίνουν. Ξεκινήσαμε τη δια βίου μάθηση, αρχικά με ξένες γλώσσες. Το κοινωνικό κομμάτι είναι τεράστιο. 
Και για το μέλλον...
Βάζουμε μπροστά και δράσεις όπως τη δημιουργία διακοινωτική Δομή Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνα για τις καταγγελίες κακοποίησης γυναικών και παιδιών. Θα αποκτήσουν χωρίς φόβο, φωνή άνθρωποι σε αυτή τη συγκυρία. Ετοιμάζουμε το Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Και υπάρχει για πρώτη φορά σε αυτή την αντιδημαρχία ο εθελοντισμός και καταρτίζεται ήδη το μητρώο εθελοντή.
Ένας στόχος σας στην παρούσα θητεία...
Το μεγάλο μου όνειρο είναι ο Εθελοντής φίλος που θα πηγαίνει σε σπίτια μοναχικών ανθρώπων, κυρίως ηλικιωμένων. Θα ακούει τα προβληματά τους, θα κρατάει συντροφιά, θα κουβεντιάζει μαζί τους. Αυτό θα είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην αντιδημαρχία μου. Το εννοούμε όταν λέμε στον δήμο μας όλοι είμαστε μια οικογένεια. Έχουμε υποχρέωση να είμαστε παντού παρόντες.
Θα σταματήσει ποτέ αυτή η ''ναυμαχία'' μεταξύ δήμου και Οργανισμού Λιμένος;
Η Διοίκηση του Οργανισμού, για να πω την αλήθεια, δεν έχει κακή πρόθεση, ρόλο ''διαχειριστή'' παίζει. Το ΤΑΙΠΕΔ παίρνει τις αποφάσεις (παλαιότερα λεγόταν κάπως αλλιώς η υψηλή εποπτεία) και θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το λιμάνι δεν είναι ''Βατικανό''. Ελήφθη μια λαθεμένη απόφαση επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ρόλο σε ανώνυμες επιχειρήσεις που έγιναν αργότερα, ώστε να μοσχοπουληθούν οι παραλίες. Αυτά όμως δεν τα συγχωρεί ούτε ο λαός, ούτε η ιστορία. Λιμάνια τα οποία δεν εκσυγχρονίζονται και λειτουργούν σαν να είναι σε εποχές με ψαροχώρια, δεν καταλαβαίνω τι ανάπτυξη και υπεραξία μπορούν να έχουν. Γι αυτό όσο πιο γρήγορα το καταλάβει η διορισμένη από το ΤΑΙΠΕΔ Διοίκηση του ΟΛΡ, αλλά και η εκάστοτε κυβέρνηση, θα έχουν ένα ηθικό και πολιτικό κέρδος στην κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν να πουλήσουμε τις παραλίες, τη φύση! Πρέπει συνεπώς να λυθεί αυτός ο... γόρδιος δεσμός.
Έχετε κάποιο ανθρώπινο παράπονο να μοιραστείτε μαζί μας;
Το κοινωνικό παντοπωλείο, του οποίου έχω την ευθύνη και με τη μέριμνα του κ. δημάρχου, φροντίσαμε τις γιορτές για τις 140 ωφελούμενες οικογένειες. Σε αυτό το γιορτινό τραπέζι θέλαμε να προσθέσουμε κι ένα παραδοσιακό γλυκό, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Απευθύνθηκα δημόσια σε όσους ήθελαν να συνεισφέρουν σε αυτή την ανθρώπινη κίνηση. Η προσφορά πολιτών και τοπικών συλλόγων ήταν συγκινητική και τους ευχαριστώ. Δεν εμφανίστηκε όμως κανένας απ όλους αυτούς τους κυρίους που λένε τις μεγάλες ''κορώνες''. Όπως βέβαια δεν εμφανίζονται πουθενά στην πόλη. Μόνο κριτική για όσα κάνει η Δημοτική Αρχή. ''Πολύ λάδι και καθόλου τηγανίτα'' που λέει ο λαός. Όλοι αυτοί οι ''τιποτάδες'' δεν με ενδιαφέρουν.
Πότε ξεκίνησε η αγάπη σας για τα ζώα;
Το πρώτο μας σκυλί, ένα ημίαιμο η Ρίκα, την αποκτήσαμε το 1996. Ήταν καλοκαίρι στον Θεολόγο και εκεί γέννησε μια αδέσποτη σκυλίτσα που φροντίζαμε όποτε πηγαίναμε. Πήραμε ένα κουτάβι, το βαφτίσαμε Ρίκα, έγινε το πέμπτο μέλος της οικογενειάς μας, το τρίτο μας ''παιδί'' με τη συζυγό μου Θέμιδα κι έζησε μαζί μας 15 χρόνια. Όταν ήρθαμε να μείνουμε το 2000 στη Ραφήνα, βρήκαμε στο δρόμο κι άλλο ένα αδεσποτάκι, τη Τζουτζούκα μας, το έκτο μέλος. Και σε δύο χρόνια ήρθε επιτέλους κι άλλος ένας άνδρας στην οικογένεια, γιατί ήμουν μόνος. Ο Νώντας, ο οποίος έζησε 16 χρόνια σπίτι μας. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή πέρυσι - και αυτός στον Θεολόγο που πήγαμε διακοπές - βρήκαμε ένα κουτάβι τη Λάκη. Γιατί ήταν πολύ τυχερή, αφού την είχε τραυματίσει αυτοκίνητο και την περιθάλψαμε, για να βρεθεί τελικά στις Μαρίκες! Είναι η κούκλα μας. Να τώρα φτιάχνουμε το νέο καταφύγιο των αδέσποτων του δήμου. Θα προτιμούσα όμως αντί για κελιά φύλαξης για τα ζώα, να υπάρχει μια αυξημένη διάθεση υιοθεσίας από τους πολίτες στο σπίτι τους.
Τι σας γοήτευσε στην ιατρική επιστήμη;
Ο άνθρωπος! Τον υπηρέτησα και τον έμαθα. Είναι η επιστήμη, η οποία επί 40 χρόνια μου έδωσε στην ειδικότητα της παθολογίας, τον ενθουσιασμό του να είσαι χρήσιμος για τον άνθρωπο. Η Ιατρική είναι από τις επιστήμες που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς το μεγαλείο της. Από τη ζωή που βλέπεις να γεννιέται, μέχρι τη ζωή που φεύγει στα χέρια σου. Συγκινούμαι γιατί ο πατέρας μου έφυγε μέσα στα χέρια μου...
Πιστεύετε ότι θα βγούμε καλύτεροι ή χειρότεροι ως κοινωνία μετά την πανδημία;
H πανδημία θα βάλει πολύ κόσμο να σκεφτεί σοβαρά πρώτα απ όλα ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Όσο πλούσιος, διάσημος ή όμορφος κι είναι είναι. Θα μας κάνει να σκεφτούμε περισσότερο την αλληλεγγύη και τον άνθρωπο. Αυτοί που δεν εμβολιάζονται με αστεία ''επιχειρήματα'', με προεξάρχοντες αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους πολύ θρήσκο, ξεχνάνε ότι ο Χριστιανισμός αγαπάει τον άνθρωπο. Δεν μπορεί να θέτεις σε κίνδυνο τον άνθρωπο που υποτίθεται ότι αγαπάς. 
Ποιό είναι το ονειρό σας για το μέλλον;
Οφείλουμε να παλέψουμε όλοι για τη Ραφήνα - και το Πικέρμι - του μέλλοντος. Να απολαμβάνουν τα εγγόνια μου, τα εγγόνια και τα παιδιά όλων των πολιτών την υπέροχη θαλασσά μας και φυσικά το πράσινο. Να μην καταντήσει βούρκος λυμάτων. Στο μέλλον, θα με θυμηθείτε, οι άνθρωποι που θα έχουν έστω κι ένα δωμάτιο κοντά στη θάλασσα θα είναι πολύ τυχεροί και προνομιούχοι. Η θάλασσα έχει κρυμμένο το μυστικό της ζωής και πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού!
Τελευταία ερώτηση. Ποιά είναι η μεγαλύτερη αξία στη ζωή;
O σεβασμός. Ο σεβασμός στον άνθρωπο. Ο σεβασμός στα πάντα. Τα ζώα, το περιβάλλον, την πόλη. Σεβόμενος τον άνθρωπο, σέβεσαι την αξιοπρέπεια του άλλου αλλά και τη δική σου. Ο σεβασμός είναι ο πυρήνας της ζωής.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ