iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Μάκης Τουρλής:
Το όνειρο πιο
δυνατό από τον φόβο


Πριν τρία χρόνια είπαμε για πρώτη φορά με τον Μάκη Τουρλή την ψυχή'' του εκπαιδευτικού ομίλου Hello στη Ραφήνα και την Αρτέμιδα, να κάνουμε μιά μεγάλη συζήτηση. Είμασταν έτοιμοι, αλλά ήρθε η πανδημία και όλα ανατράπηκαν. Τον τελευταίο χρόνο πάλι δυο τρεις φορέας ανανεώσαμε την κοινή επιθυμία, αλλά ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχος. Και τελικά τα καταφέραμε.
Πιστεύω ακράδαντα πως άξιζε η αναμονή και ελπίζω πραγματικά να απολαύστε αυτή την ανθρώπινη συζήτηση.
Γιατί βαφτίζεται Hello ένας εκπαιδευτικός όμιλος?
Το σκεφτήκαμε είκοσι χρόνια πριν με τη Μαίρη, το 2003, όταν είχαμε την έμπνευση. Ο ένας λόγος ήταν ότι το χρησιμοποιούμε στην καθημερινοτητά μας όταν υποδεχόμαστε κόσμο ''hello καλωσήρθατε'', αλλά και από θέμα μάρκετινγκ είναι μια λέξη αναγνωρίσιμη και πιασάρικη. Δηλαδή δεν κρύβει κάποια... κρυφή ιστορία.
Θα μπορούσε να δημιουργήσει ιστορίες η λέξη Hello?
Πολλές ιστορίες θα μπορούσε να δημιουργήσει! Από το 1995 που δημιουργήσαμε το πρώτο μας φροντιστήριο είχαμε τη διάθεση της χαράς, της εγκάρδιας υποδοχής, θέλαμε όλοι να αισθάνονται καλά στον χώρο μας. Το hello είμαστε εμείς. Γενικά θεωρώ αν θέλεις να κάνεις κάτι, κάντο. Μη σου μείνει απωθημένο. Σωστό ή λάθος δεν έχει σημασία. Η ζωή θα το αποδείξει αυτό. Παίρνουμε μια απόφαση με βάση τις δεδομένες συνθήκες της στιγμής. Μπορεί η ίδια στιγμή μετά από έναν χρόνο να σε οδηγούσε σε μία άλλη απόφαση.
Είσαι άνθρωπος που αν του μπει κάτι στο κεφάλι θα το κάνει, ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα?
Ναι! Βάζω στόχους στη ζωή μου και προσπαθώ να τους πετύχω. Δεν μπορώ να πω, ότι τους πετυχαίνω όλους. Αν δω ότι κάτι ''δεν τραβάει'' θα το παρατήσω. Θα το διακόψω. Αν με φθείρει ή μου δημιουργεί προβλήματα. Δεν έχω εμμονές. 
Γιατί αυτό το ταξίδι από την Αθήνα στη Ραφήνα για να στηθεί το Hello?
Ήταν το 2015 όταν ήρθαμε και υπήρχαν ήδη έξι φροντιστήρια. Διακρίναμε ωστόσο ότι υπάρχει χώρος με την έννοια ότι δημιουργήσαμε κάτι οργανωμένο όπως το είχαμε στο μυαλό μας.  Οπότε δεν υπήρχε άμεσος ανταγωνιστής να λειτουργεί όπως εμείς. Κατοικούσαμε εδώ ήδη από το 2009 και αυτή η...περιπέτεια Ραφήνα - Αθήνα έπρεπε να σταματήσει, προχωρήσαμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, γιατί πιστεύουμε ότι κάνουμε καλά αυτό που κάνουμε, χωρίς να ψωνιζόμαστε.
Πιστεύω ότι ο καλός πάντα μπορεί να κερδίσει ένα κομμάτι της αγοράς σε οτιδήποτε.
Ακόμη και να δημιουργήσει έξτρα κομμάτι, δηλαδή να δημιουργηθούν νέοι πελάτες. Δεν είναι συναρπαστικό αυτό?
Όντως. Η φιλοσοφία μας είναι όσο πιο πολύ κινείσαι, τόσο πιο καλά θα πας. Είναι μια σίγουρη ''συνταγή''. Έτσι κερδίζεις ανθρώπους που σε συμπαθούν, σε αγαπούν, συμπορεύονται. Από την άλλη θα υπάρξουν και κάποιοι που θα σε αντιπαθήσουν. Ένας φίλος μου έχει πει ότι ο μόνος τρόπος να μη δέχεσαι κριτική είναι να κάτσεις στον καναπέ σου. Αν και πάλι κάτι θα ακούσεις.
Αν δεν ήσουν εκπαιδευτικός τι θα ήθελες να είσαι?
Είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος, γιατί οι δύο μεγάλες αγάπες μου το μάρκετινγκ, η διαφήμιση, οι δημόσιες σχέσεις - οι σπουδές μου δηλαδή - από τη μία αλλά και η εκπαίδευση από την άλλη που ξεκίνησε για χαρτζιλίκι αλλά έινε επάγγελμα συμβαδίζουν μαζί μου. Δεν θέλω να βγω από την τάξη ακόμη παρ ότι οι συνεργάτες μου με παροτρύνουν να κάνω το πρώτο κομμάτι που φέρνει κόσμο στα φροντιστήρια. Δεν είμαι έτοιμος να εγκαταλείψω τα παιδιά μου.
Γιατί σου αρέσουν τόσο πολύ τα ταξίδια?
Μου αρέσει να βλέπω καινούργια πράγματα και εικόνες. Όταν πηγαίνω σε ένα μέρος δεν εστιάζω τόσο πολύ στο τουριστικό σκέλος, όσο στον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι άνθρωποι. Να μιλήσω με έναν ντόπιο, να ακούσω τα βιωματά του. Τους ρωτάω πάντα για τα συναισθηματά τους. Η σοφία που παίρνεις από κάποιους ηλικιωμένους είναι ανεκτίμητη. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε συχνά ταξίδια, αλλά όποτε δίνεται η ευκαιρία κυρίως λίγα Σαββατοκύριακα και τις εκπαιδευτικές αργίες ''δραπετεύουμε''.
Μάλλον κρύβεις έναν δημοσιογράφο μέσα σου αλλά δεν το παραδέχεσαι... Η γνώση έχει τέλος?
Δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις. Είτε στο πεδίο της γνώσης είτε στις εμπειρίες με τους ανθρώπους που λέγαμε πριν. Ο άνθρωπος είναι τόσο περίπλοκο ον που ποτέ δεν σταματά να σε εκπλήσσει. Ενώ θεωρείς πως γνωρίζεις έναν άνθρωπο πάντα θα σου παρουσιάσει μια άγνωστη πλευρά που θα σε ξαφνιάσει. 
Θέλεις να μου πεις ένα παράδειγμα?
Στον στρατό είχα έναν ταγματάρχη με τον οποίο είχα φυσικά αυστηρά τυπικές σχέσεις μεταξύ στρατιώτη και αξιωματικού και μάλιστα στα σύνορα. Όταν ήρθε η ημέρα να απολυθώ με φώναξε στο γραφείο του και μου έπλεξε το εγκώμιο! Μου μίλησε τόσο φιλικά που με εντυπωσίασε, γιατί νόμιζα ότι δεν με συμπαθούσε.
Γιατί όμως υπάρχουν άνθρωποι, δεν ξέρω αν είναι λίγοι ή πολλοί, που σταματούν κάποια στιγμή να εξερευνούν τον κόσμο της γνώσης? Δεν είναι για όλους το αχανές της μάθησης...
Θεωρώ ότι η πλειονότητα των ανθρώπων είναι τόσο πιεσμένη στην καθημερινότητα, που δεν έχει τη διάθεση. Δεν νομίζω ότι δεν θέλουν να μάθουν, αλλά δεν βοηθά η συνθήκη.
Τι είναι καλύτερο: Να μην αποκτήσεις ποτέ φτερά ή να αποκτήσεις και να στα κάψουν?
Πολύ δύσκολη ερώτηση. Έχω αποκτήσει φτερά και έχουν καεί, αλλά τα ξανάβγαλα. Ας το ζήσεις λοιπόν, έστω και για λίγο. Είναι καλύτερο να αποκτήσεις φτερά και να στα κάψουν από το να μην αποκτήσεις ποτέ. Στο τέλος της ζωής, ας πεις το έζησα κι αυτό... 
Τι είναι πιο δυνατό: Ο φόβος ή το όνειρο?
Το όνειρο είναι πιο δυνατό. Η προσδοκία του να πετύχεις το ονειρό σου ξεπερνά το φόβο. 
Ποιά είναι μια βαθιά ευχή σου που θα ήθελες να πραγματοποιηθεί?
Εύχομαι - το ξέρω είναι ουτοπικό - να υπάρξει ένας κόσμος που οι λαοί να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Αλλά αυτό χρειάζεται χαρισματικούς και ανιδιοτελείς ηγέτες. Σε αυτή την ωραία κοινωνία η προσωπική μου βλέψη θα ήταν να εκπαιδεύω παιδιά κυρίως, να γίνονται όχι μόνο καλύτεροι επαγγελματικά, αλλά και ως άνθρωποι. Όμως παντού οι σημερινοί πολιτικοί κυνηγούν τα χρήματα και το συμφέρον τους.
Τι θα έλεγες σε ένα παιδί που πηγαίνει σήμερα δημοτικό για τον κόσμο που που έρχεται?
Θα είναι σίγουρα ένας εχθρικός κόσμος. Η ανθρωπότητα δεν βαδίζει σε καλό μονοπάτι και αυτό είναι ρεαλιστική και όχι απαισιόδοξη άποψη. Θα του έλεγα να γίνει πιο σκληρό και να προετοιμαστεί για αυτά που θα ζήσει. Θα του έλεγα ότι ο κόσμος θα είναι ανταγωνιστικός και να είναι προετοιμασμένος για να επιβιώσει. Θυμάμαι ο πατέρας μου ήταν αυστηρός μαζί μου αλλά και υποστηρικτός. Αυτό είναι ένα μοντέλο που θα θωράκιζε τα παιδιά για το δυσοίωνο μέλλον. Το βλέπω τώρα στα 50+ πόσο με βοήθησε ο πατέρας μου. Ήταν σκληρός αλλά και υποστηρικτικός.
Ποιός είναι υπεύθυνος για να αναδείξει ένα παιδί το ταλέντο του, το χαρισμά του?
Όλοι είναι υπεύθυνοι. Γονείς και εκπαιδευτικοί. Να αντιληφθούν αν ένα παιδί είναι - να το πω απλά - για το πανεπιστήμιο ή την χειρωνακτική εργασία και να το κατευθύνουν. Αν βγαίνουν σωστοί επαγγελματίες στην αγορά θα γίνει καλύτερη και η κοινωνία.
Τι σε έμαθε μέχρι σήμερα η ζωή για την αξία των χρημάτων?
Δεν φέρνουν υγεία, χαρά και αγάπη. Αυτά τα φέρνουν οι άνθρωποι γύρω σου.
Τι σημαίνει καλός άνθρωπος?
Θεωρώ καλόν άνθρωπο αυτόν που είναι πάντοτε καλοπροαίρετος και όχι θυμωμένος. Ακόμη και η κριτική που θα σου κάνει να έχει σκοπό να σε βοηθήσει να βελτιωθείς. Οι άνθρωποι πάντως δεν ακούνε πλέον. Δεν έχουν διάθεση για διάλογο. Και κρίνουν αβίαστα με ευκολία. Μας αρέσει πάντως ως κοινωνία να επιρρίπτουμε την ευθύνη στους άλλους. 
Θέλει μεγάλη δύναμη και αντοχή να μη σε αλλάξει αυτό που λέμε ''σύστημα''?
Συζητούσαμε πριν ανοίξει το μαγνητόφωνο για τον αείμνηστο συγγραφέα Χρόνη Μίσσιο και πόσο δίκιο είχε όταν έλεγε όταν γέρασε πως δεν μπορεί να αλλάξει το σύτστημα, αλλά δίνει μάχη να μην τον αλλάξει το σύστημα. Σπουδαία κουβέντα. Όλοι μας στα χρόνια της νιότης θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Όταν όμως φάμε το κεφάλι μας, αργά ή γρήγορα, τότε συνειδητοποιούμε ποιά είναι η πραγματικότητα. 
Πάμε σινεμά και λίγο. Ποιός είναι ο αγαπημένος σου ηθοποιός και ποιά η αγαπημένη σου ταινία?
Ηθοποιός ο Κέβιν Κόστνερ και ταινία ''η τελευταία έξοδος'' με τους Μόργκαν Φρίμαν και Τιμς Ρόμπινς. Αλλά και ''η έκτη αίσθηση'' ήταν φανταστική, η κορυφαία ταινία του Μπρους Γουίλις. Στις μέρες μας δυστυχώς λείπουν τα ανατρεπτικά σενάρια.
Τελευταία ερώτηση. Σου δίνω το δικαίωμα να ρωτήσεις τον Μάκη ό,τι θέλεις...
Για πόσο θα αντέξεις ακόμα? Το ρωτάω κάθε πρωί στον εαυτό μου. Και μαζί πόσα ακόμα θα κάνεις? Δεν έχω απάντηση όμως. Αλλά πιστεύω ότι όσο κινούμαστε και δημιουργούμε κερδίζουμε χρόνο. Τον ''κλέβουμε''. Το ζητούμενο είναι μια γεμάτη ζωή.
Σε ευχαριστώ για την υπέροχη συζήτηση
Κι εγώ ευχαριστώ.
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
 
Σύντομα και συνέντευξη με τη Μαίρη Σέιμαν, το έτερον ήμισυ του Μάκη Τουρλή και.. αφανή ήρωα στον εκπαιδευτικό όμιλο Hello.