iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

Β. Μπουρνούς: Δεν
υπάρχουν ''δαχτυλίδια''
στην παραταξή μας


 
Αυτή που θα διαβάσετε δεν είναι άλλη μια συνέντευξη του δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς. Αλλά μια άλλη συνέντευξη. Ανατρεπτική. Και σίγουρα με ενδιαφέρον και απαντήσεις - ειδήσεις.
Ήταν η στιγμή, ήταν η επιθυμία να πει πράγματα, ήταν οι ερωτήσεις; Ίσως όλα μαζί ή τίποτα απ αυτά. Σημασία έχει ότι το δημοσιογραφικό μαγνητόφωνο της εφημερίδας ''Πρωτοσέλιδο'' κατέγραψε μια συνομιλία που θα συζητηθεί για πολλές ημέρες...
Στο σενάριο ότι εκλέγεστε πάλι δήμαρχος το 2023, πώς φαντάζεστε τη Ραφήνα και το Πικέρμι στο τέλος της θητείας σας το 2028;
Με τα μεγάλα έργα που έχουν προγραμματιστεί σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, το 2028 η Ραφήνα δεν θα έχει καμία σχέση με τη Ραφήνα που ζούμε σήμερα. Μια σύγχρονη πόλη με οδικά και σιδηροδρομικά έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής. Με πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες σε Ραφήνα και Πικέρμι. Με το μεγάλο Παραολυμπιακό Κέντρο, στολίδι των Βαλκανίων. Με πρωτοπόρα μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Με φυσικό αέριο με έγχυση υδρογόνου. Με εκπληκτικούς πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους. Με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές υποδομές. Με ψηφιακές τεχνολογίες που θα μας ενσωματώσουν στη νέα εποχή. Συνεπώς μιλάμε το 2028 για μια πόλη που θα έρχεται από το μέλλον!
Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τη νέα πόλη...
Οι αλλαγές στη ζωή μας τρομάζουν όλους. Ούτε εγώ εξαιρούμαι από αυτό τον κανόνα. Το θέμα είναι πώς μπορούμε αυτές οι αλλαγές να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής. Είναι το μεγάλο στοίχημα της Δημοτικής Αρχής μετά την επίτευξη των στόχων να υλοποιηθούν έργα, πάνω από 1 δισ 200 εκ. ευρώ. Το κύριο μελημά μας είναι πώς όλα αυτά θα εναρμονιστούν ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια πόλη πρότυπο για τη χώρα μας.
Γεωτρύπανο πάνω στην πλατεία της Ραφήνας εν όψει της έλευσης της Αττικής οδού. Σαν σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας... Σας εξέπληξε αυτή η εικόνα όπως και τους πολίτες;
Συζητώντας με τους συνεργάτες μου, τους είπα ότι αυτή είναι η καλύτερη διαφήμιση. Η εικόνα αυτή σημαίνει ότι τα έργα τα οποία εξαγγείλαμε είναι εδώ. Δεν ήταν μόνο ένα όνειρο της Δημοτικής Αρχής. Το ζητούσαν οι κάτοικοι. Εμείς ήρθαμε να υποσχεθούμε και να υλοποιήσουμε τα έργα που στερηθήκαμε ως πόλη. Γι αυτό λάβαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών δύο φορές και πάμε για τρίτη. Μια πόλη σας θυμίζω, που ήταν Ολυμπιακή πόλη και στους Ολυμπιακούς χρόνους στερηθήκαμε βασικά έργα υποδομής, όπως η Αττική οδός και ο προαστιακός. Τα σταμάτησαν κάποιοι που ήθελαν τη Ραφήνα ένα μικρό λιμάνι και δεν προετοίμασαν την πόλη για το μεγάλο που ερχόταν. Κάποιοι δεν φρόντισαν παλαιότερα που δεν υπήρχε Οργανισμός Λιμένος αλλά Λιμενικό Ταμείο, να περάσουν οι παραλίες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έργα λοιπόν, τα οποία σήμερα γίνονται πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα είναι το γεωτρύπανο στη μέση της πλατείας!
Θα ξαναγεννηθεί ο παράδεισος στο Κόκκινο Λιμανάκι και γενικότερα στις πυρόπληκτες περιοχές;
Η πιο όμορφη περιοχή της Αττικής, οικίστηκε σκληρά, από ανθρώπους που έφυγαν από την Αθήνα γιατί ήθελαν καλύτερη ποιότητα ζωής. Χωρίς πολεοδομικούς κανόνες, άναρχα, με στενούς δρόμους, με σπίτια ''τρίτης κατηγορίας'' γι' αυτό και η πυρκαγιά τα ισοπέδωσε. Ο παραλιακός πεζόδρομος θα γίνει και ακόμη κι αυτοί που τώρα αντιδρούν στο τέλος θα τον απολαμβάνουν. Να μας εμπιστευτούν γιατί το νέο πορτραίτο της φύσης θα είναι ακόμη καλύτερο χωρίς να τους ενοχλεί.
Γιατί έχετε δώσει μεγάλη βάση στο περιβάλλον;
Γιατί είναι αυτό που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Έχουμε την ιερή υποχρέωση το αύριο να είναι καλύτερο από σήμερα. Η χιλιοτραγουδισμένη Ραφήνα είχε καταντήσει αφιλόξενη για κατοίκους και επισκέπτες. Με το δεύτερο μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της Ελλάδας, όχι της Αττικής. 2.100.000 ταξιδιώτες κάθε χρόνο από εδώ και 350.000  από το τρίτο λιμάνι της χώρας στην Πάτρα. Η Ραφήνα χωρίς υποδομές είναι ένας ''γίγαντας με πήλινα πόδια''. Συνεπώς πρέπει να κάνουμε το παν για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.
Η συνεργασία σας με τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας ''περνάει από χίλια κύματα''...
Με τον ΟΛΡ που το τελευταίο διάστημα ξαναβρήκαμε βήματα συνεργασίας, με ένα master plan στο οποίο θα μπορούσε να συμφωνήσει και η πόλη. Βρήκαμε τρόπο να περάσουν γρήγορα οι παραλίες στον δήμο για επέλθει ανάπτυξη. Όχι οικονομική αλλά της ποιότητας ζωής, που λέγαμε και πριν. Ο ΟΛΡ θα πρέπει πάντα να υπολογίζει πρωτίστως τις 22.000 ανθρώπους που κατοικούν εδώ και όχι μόνο τα 2.000.000 επιβάτες που του αποφέρουν έσοδα. Πρέπει να έχουμε μια αγαστή και συνεχή συνεργασία για να εξυπηρετείται και η πύλη της εθνικής οικονομίας, αλλά και να μην υποφέρουν οι κάτοικοι της πόλης και των οικισμών.
Έρχεται ένας πολίτης της Ραφήνας και σας λέει ''δήμαρχε δεν είναι δυνατόν να ξεπνάω στις 6 παρά 10 τα ξημερώματα με ένα αεροπλάνο πάνω από το σπίτι μου, να μην μπορώ να ησυχάσω όλη μέρα και το τελευταίο αεροπλάνο να σταματάει στη μία τη νύχτα''. Τι θα απαντούσατε;
Το τελευταίο διάστημα κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια σε συνεργασία με τη διοίκηση του ''Ελ. Βενιζέλος'' ώστε πραγματικά να αντιληφθεί ότι η επιβάρυνση πρέπει να είναι ισομερής και με τον γειτονικό δήμο. Εκπονείται ήδη μια επιστημονική μελέτη θορύβου και με την πεποίθηση εκ προοιμίου ότι τα στοιχεία που θα πάρουμε θα είναι ακριβή. Φυσικά ποτέ δεν θα ακούμε μόνο τα πουλάκια στη Ραφήνα, αλλά και τα αεροσκάφη, αλλά πρέπει να δούμε πως θα επιβαρύνεται λιγότερο από τα ντεσιμπέλ η πόλη μας.
Ακούγεται στα αυτοδιοικητικά ''πηγαδάκια'' ότι ο Μπουρνούς αν χάσει εκλογές, θα χάσει μόνο εκ των έσω.
Εκ των έσω δεν πρόκειται να πέσει αυτή η Δημοτική Αρχή. Προφανώς έχουμε διαφορετικές οπτικές γωνίες ο καθένας από εμάς. Όμως η συνοχή μας είναι αδιάρρηκτη και αυτό φαίνεται στις αποφάσεις που λαμβάνουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Όχι μόνο στα στρατηγικής σημασίας θέματα, αλλά και σε μικρότερης σημασίας. Δεν έχει διαρραγεί πουθενά αυτή η σύμπνοια. Είναι πλουραλισμός η κατάθεση απόψεων, αλλά επικρατεί το πιο σωστό για την κοινωνία και την πόλη.
Η παραταξή σας διαθέτει ήδη ''βαριά'' ονόματα, ενώ μαθαίνουμε θα ενισχυθεί και με νέα''΄το επόμενο διάστημα. Αισθάνεστε σαν τους προπονητές των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων που έχουν να ''χωρέσουν στην 11άδα'' όλους τους σταρ;
Για εμένα κάθε άνθρωπος είναι ένας σταρ στη ζωή του. Οικογενειακά, επαγγελματικά, προσωπικά. Ίως να μην είναι σταρ στην πολιτική αλλά να φιλοδοξεί να προσφέρει στην κοινωνία. Συνεπώς αν τίθεται στη διάθεση της ομάδας, εγώ ως επικεφαλής που με τιμούν όλοι οι συνεργάτες μου, οφείλω να έχω ίσες αποστάσεις και να συνυπολογίζω όλες τις απόψεις. Χωρίς να σημαίνει αυτό όμως ότι είμαι δέσμιος των απόψεων του ενός και να δέχομαι εκβιασμούς. Αντιλαμβάνομαι το άγχος όλων, που μπαίνουν σε μια αναμέτρηση για να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι και ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος, γιατί σωστά είπατε υπάρχουν πολλοί προβεβλημένοι, Με μεγάλη προσφορά όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και σε υψηλότερα επίπεδα. Και όλοι αυτοί βρίσκονται υπό την ομπρέλα της δημοτικής παράταξης που έχω την τιμή να ηγούμαι. Διαβεβαιώνω όλουςότι οι αποστάσεις που θα τηρηθούν θα είναι ίσες. Δεν υπάρχει μοίρασμα θέσεων εκ προοιμίου. Ο καθένας ανάλογα με τη δουλειά του, τις ικανοτητές του και την αποδοχή που έχει από τους πολίτες θα παίρνει τη θέση που μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα. Ο τελικός ''καθρέφτης'' είναι οι κάλπες. Αυτές θα δείξουν ποιοί κέρδισαν την εμπιστοσύνη όχι τη δική μου, αλλά των δημοτών.
Έξω από το γραφείο σας υπάρχει ένας ωραίος πίνακας ζωγραφικής που απεικονίζει τον μαέστρο με την ορχήστρα του. Πίνακας που τοποθετήθηκε επί δημαρχίας σας. Είναι συμβολικός;
Όντως τον υπέροχο αυτόν πίνακα μας τον δώρισε η σπουδαία εικαστικός Αθηνά Λατινοπούλου στη μνήμη του συζύγου της, Henk Van Boekel, ενός καλλιτέχνη διεθνούς βεληνεκούς. Η θέση του μαέστρου είναι στον καθέναν μας που ασκεί διοίκηση. Εκτός από τον ''μαέστρο'' - δήμαρχο, υπάρχει ο μαέστρος αντιδήμαρχος, ο μαέστρος πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, ο μαέστρος γενικός γραμματέας, ο μαέστρος διευθυντής υπηρεσιών, ο μαέστρος προιστάμενος, ο μαέστρος εργαζόμενος. Όλοι μας υπηρετούμε τον πολίτη. 
Στην εφηβεία είσασταν ροκάς ή ''καρεκλάς'' - ντισκόβιος;
Ήμουν απ όλα! Άκουγα και χόρευα όλες τις μουσικές και τα τραγούδια της εποχής. Ανάλογα με τις παρέεες που έκανα.
Είστε όμως ένας ροκ δήμαρχος;
Όλη η Δημοτική Αρχή είναι ροκ! Και μάλιστα hard rock! Γιατί προχωράμε μπροστά με τομές και αιχμηρή πολιτική. Δεν ''στρογγυλεύουμε'' τα πράγματα. Δίνουμε λύσεις που πολλές φορές προκαλούν ρήγματα που όμως τελικά τα κλείνουμε. Γιατί κάθε ρήγμα πάει μπροστά αυτόν τον τόπο. Γιατί αυτό θέλει η κοινωνία. Τον τόπο να προχωράει.
Επανέρχομαι για τρίτη χρονιά στην ίδια ερώτηση. Θα σας δούμε κάποτε υποψήφιο βουλευτή;
Θυμάμαι την πρώτη φορά σας απάντησα ''ούτε με σφαίρες'', τη δεύτερη ''ούτε με κανόνια''. Φέτος σας λέω δυνατά ''όχι και μάλιστα ισχύει στο διηνεκές''. Γιατί πρέπει να φροντίσω τη συνέχεια του ονείρου της Δημοτικής μας παράταξης. Αυτό που στριφογυρνά στο μυαλό μου είναι πώς αυτή η ομάδα, η οποία έχει παρελθόν εμπειρίας και παρόν δημιουργίας θα συνεχίσει με ελπιδοφόρο μέλλον. Κάτι που σημαίνει ότι κάποια στιγμή οι μεγάλοι θα φύγουμε και πρέπει να έρθει ''νέο αίμα''. Να δουλέψει, να προσφέρει, να προσθέσει στο ονειρό μας. Είναι σαν αυτό που συμβαίνει στην οικογένεια. Ο πατέρας βλέπει στα παιδιά τη συνεχειά του. Εγώ βλέπω τη συνέχεια του ονείρου για τον τόπο μας με ανθρώπους που είμαστε μαζί σαν οικογένεια.
Δεν θα δώσετε δηλαδή κανένα ''δαχτυλίδι'';
''Δαχτυλίδια'' δεν υπάρχουν στην παραταξή μας. Ο καθένας κερδίζει την εμπιστοσύνη των συνεργατών του και των πολιτών. Ο καθένας με τη δουλειά του και την προσωπικοτητά του θα βάλει την υποθήκη για τη συνέχεια. 
Αν συνεχίσουμε τη συζήτηση σε αυτό το σημείο με τα ''δαχτυλίδια'' θα μας χρειαστεί ολόκληρη η εφημερίδα, όχι μόνο δύο σελίδες, συνεπώς το μόνο που θα ρωτήσω είναι αν υπάρχουν κάποια ονόματα που έχουν προβάδισμα για το μέλλον...
Υπάρχουν ονόματα, γιατί προφανώς όλα τα δάχτυλα αν και χρήσιμα δεν είναι ίδια. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία στην πολιτική δεν είναι η ικανότητα, είναι η διάρκεια. Για να μιλήσω στην ποδοσφαιρική σας γλώσσα. Στα γήπεδα χάθηκαν εξαιρετικά ταλέντα, γιατί δεν εργάστηκαν, δεν προπονήθηκαν πολύ και δεν έφτασαν στην κορυφή. Επομένως οι άνθρωποι αλλάζουν προτεραιότητες. Μπορεί να υπάρχουν θέματα οικογενειακά, επαγγελματικά, φιλοσοφικά ή υγείας. Και να πει ''ως εδώ, πάω να ξεκουραστώ''. Σημασία έχει ποιός έχει συνέπεια και διάρκεια για να φτάσει ψηλά. Για να γίνω δήμαρχος ασχολούμαι ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 1986. Δεν είμαι ''αλεξιπτωτιστής'' ή δήμαρχος '΄'ελέω Θεού'', καταγωγής από ''τζάκι'' ή με ώθηση κάποιου κόμματος. Οι πολίτες εκτιμούν τη δουλειά μου.
Έχετε συνομιλήσει στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας σας και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα. Ποιός είναι πιο ενδιαφέρων ως προσωπικότητα;
Είναι και οι δύο άνθρωποι που ακούνε. Ο καθένας έχει τα χαρισματά του, γι αυτό και έφτασαν στο ανώτερο κυβερνητικό σημείο. Δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια χαλαρή συζήτηση, αλλά αυτό που εισέπραξα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας εξαιρετικά οξυδερκής άνθρωπος, ο κ. Τσίπρας ένας εντυπωσιακά απλός άνθρωπος. Και με τους δύο νιώθεις ότι συνομιλείς με κανονικούς ανθρώπους και όχι ψυχρές παρουσίες λόγω της θέσης ευθύνης που κατέχουν. Αντιλαμβάνονται και οι δύο πρώτα την ανθρώπινη διάσταση των θεμάτων.
Τι είναι σημαντικότερο στη ζωή. Το ταλέντο ή η εργατικότητα;
Ωραία ερώτηση. Το ταλέντο από μόνο του δεν μπορεί να σε πάει ψηλά. Η εργατικότητα μπορεί να σε πάει ψηλά από μόνη της, αλλά και χωρίς ταλέντο δεν θα μείνεις στην ιστορία. Αν έπρεπε να προτιμήσω κάτι από τα δύο, όσον αφορά τη χρησιμότητα στην κοινωνία θα έλεγα την εργατικότητα. Αλλά ο τέλειος συνδυασμός εννοείται είναι και τα δύο.
Θα μπορούσατε να περάσετε μία ημέρα χωρίς να αναρτήσετε μια φωτογραφία ή ένα σχόλιο στο fb;
Θα μπορούσα, αλλά δεν επιτρέπεται με την έννοια ότι ένας δήμαρχος δεν χαλαρώνει ποτέ και πρέπει στην εποχή της τεχνολογίας να ενημερώνει τους δημότες για ό,τι συμβαίνει. Γι αυτό και απαντώ πάντα στο τηλέφωνο, γιατί δεν ξέρεις πόσο σημαντικός είναι ο λόγος για τον οποίο σε καλεί κάποιος.
Με το χέρι στην καρδιά, έχουν υπάρξει στιγμές ως δήμαρχος που είπατε ''τι κάνω εγώ εδώ τώρα, μακάρι να ήμουν σε ένα ταβερνάκι, σε μια παραλία, σε ένα σινεμά...";
Πολλές στιγμές. Αυτό όμως ξεπερνιέται αμέσως και εύκολα, γιατί έχεις αναλάβει την ευθύνη απέναντι σε συνεργάτες σου και δεν επιτρέπεται να τους εγκαταλείψεις. Αλλά και τη δέσμευση απέναντι σε όλους τους πολίτες, όχι μόνο όσους σε ψήφισαν, να πας τον τόπο πιο μπροστά.
Ποιά είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που δίνετε στα παιδιά σας;
Να εργάζονται σκληρά και να μην αδικούν ποτέ κανέναν. Η εργατικότητα πάντα επιβραβεύεται και το άδικο πάντα γυρίζει πίσω.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έχει πει το εκπληκτικό ''στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας''. Συμφωνείτε;
Kαμιά φορά η σιωπή σημαίνει και αποδοχή. Το θέμα είναι όταν βάλεσσαι και δεν έχουν βγει μπροστά άνθρωποι που είναι φίλοι σου, νιώθεις τη μοναξιά της εξουσίας, αν μιλάμε για την τοπική αυτοδιοίκηση. Γενικότερα στη ζωή πολλές φορές οι άνθρωποι νιώθουν την αχαριστία. 
Αν δεν υπήρχε η Ραφήνα, σε ποια Ελληνική πόλη θα θέλατε να ζείτε;
Ζηλεύω πολλές Ελληνικές πόλεις. Στην Καστοριά θα ήθελα να μένω. Είναι η ομορφότερη πόλη της χώρας μας. 
Ποιά είναι μια σκέψη που κάνετε κάθε ημέρα;
Να είναι καλά όλοι οι άνθρωποι. Κάθε πρωί που ξυπνάω και κάθε βράδυ που κοιμάμαι ευχαριστώ τον Θεό. Όλα τα προβλήματα - αν έχουμε υγεία - λύνονται. 
Σας ευχαριστώ για την ανθρώπινη συζήτηση.
Εγώ σας ευχαριστώ. Καλό καλοκαίρι σε όλες και όλους!
 
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ