iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Βαγγέλης Μπουρνούς:
Πάμε τον
τόπο μπροστά!


Άρθρο - παρέμβαση του δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς στην εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''.

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει σε μια όμορφη περιοχή, αυτή του Καλλικρατικού δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με το υπέροχο ανάγλυφο, τα νερά του Ευβοικού, με φόντο το ορεινό τοπίο του Πεντελικού όρους είναι πραγματικά πρωτόγνωρο συναίσθημα να αποτελείς - από τη θέση της διοίκησης - κομβικό μέρος των αποφάσεων που μετασχηματίζουν την περιοχή σε ένα τόπο με ποιοτικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και σύγχρονες υποδομές. Μετατρέποντας τον σε ένα τόπο που αξίζει να ζεις!

Το πολυτραγουδισμένο, όμορφο και γραφικό ψαρολίμανο της Ραφήνας, μιας περιοχής όπου τη δεκαετία του '50, του '60 ακόμα και του '70, αποτελούσε πόλο αναψυχής και τουρισμού, ως παραθεριστικό προάστιο της πρωτεύουσας, γιγαντώθηκε με το πέρασμα του χρόνου, αναδεικνυόμενο ως το δεύτερο επιβατικό λιμάνι της χώρας, με 2.100.000 διακινούμενο πληθυσμό χρηστών και 1.000.000 προσερχόμενα οχήματα, με φυσικό επακόλουθο να μετατραπεί σε ''βρόγχο'' που ''έπνιξε'' την οικονομική ζωή της πόλης, αλλά και υποβάθμισε σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά διαβίωσης των κατοίκων αυτού του τόπου.

Συγχρόνως η αύξηση της διέλευσης οχημάτων από την πιο επώνυμη κυκλοφοριακή αρτηρία του κόσμου, αυτή της Μαραθώνιας διαδρομής, υποβάθμισε τους οικισμούς που είχαν αναπτυχθεί εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος. Η ένταξη στο σχέδιο πόλης στο τέλος της δεκαετίας του ΄60 - αρχές του ΄70, περιοχών τόσο στον ορεινό όγκο της Πεντέλης αλλά και στο θαλάσσιο μέτωπο της Ραφήνας και η οποία δεν συνοδεύτηκε από τα αναγκαία έργα υποδομής δημιούργησε στις περιοχές - με υψηλή αξία κτίσης- προσμονές που δεν ευοδώθηκαν, κυρίως από λανθασμένους χειρισμούς των τοπικών παραγόντων.

Το τελευταίο διάστημα λόγω ποικίλων συγκυριών αλλά και οργανωμένων στοχοθετήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της οποίας είχα την τιμή να μας εμπιστευτούν τη διοίκηση οι πολίτες, έχουμε οριστικά αλλάξει αυτή την πορεία, βάζοντας την περιοχή σε τροχιά ανάκαμψης.

Οι στρατηγικοί πυλώνες του σχεδίου μας για τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος μας (οδικοί άξονες Αττικής Οδού, Προαστιακός, αποχαρακτηρισμοί τμημάτων χερσαίας ζώνης κ.α.) σε συνεργασία με την κεντρική διοίκησης, βασίζονται στα εξής 6 σημεία:

α. Την ανάκαμψη και πολεοδομική ανασυγκρότηση όλης της πυρόπληκτης περιοχής με ''πολιορκητικό κριό''  την προώθηση των σχεδίων πόλης του δήμου μας, πού ήδη έχει υλοποιηθεί με την ανάρτηση της 5ης Αυγούστου του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει 3 περιοχές της δημοτικής κοινότητα Ραφήνας , αυτές των περιοχών Πευκώνα, Σκουφέικα και Κόκκινο Λιμανάκι.

β. Την οριστικοποίηση από την κεντρική διοίκηση της έλευσης του προαστιακού με τα τελευταία 6 χλμ ως μετρό στο λιμάνι της Ραφήνας, καθώς και της Αττικής Οδού, με υπογειοποιημένο το τελικό της τμήμα, κάτω από την κεντρική πλατεία της πόλης (πλατεία Πλαστήρα).

γ. Την αλλαγή του μικροκλίματος της οικονομίας στην περιοχή μας και την προσέλκυση υγιών επιχειρήσεων που θα εξασφαλίσουν μια βιώσιμη τοπική οικονομία, με μέτρα ενίσχυσης αυτών, την αλλαγή των χρήσεων γης και την απόδοση τμημάτων της χερσαίας ζώνης ( Μαρίκες, Κόκκινο Λιμανάκι, Πάρκο Καραμανλή , τμήμα της περιοχής του Αγίου Νικολάου πάνω από το λιμάνι) στην τοπική αυτοδιοίκηση , δηλαδή στους πολίτες.

δ. Τη μετάβαση σε ένα ψηφιακό κράτος και την αναβάθμιση της λειτουργίας του κράτους

ε. Την άσκηση βασικής προτεραιοποίησης της «πράσινης» ανάπτυξης με αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (αναπλάσεις , ανακύκλωση , δράσεις στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας), που θα αφήσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

στ. Την ενίσχυση των δομών πρόνοιας και στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και την ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων για όλους ως εργαλείων ανάπτυξης και οικονομικής συμμετοχής των πολιτών.

Άλλα μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά έργα , όπως το Νέο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (κτίριο ΟΤΕ ), τον εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών, τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας και την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, την αναστήλωση του ιερού ναού του Σωτήρος στο Πικέρμι, την ολοκλήρωση του σύγχρονου οδοφωτισμού του δήμου μας με λαμπτήρες LED - ιδίως την εποχή της ενεργειακής κρίσης, τον - υπό ολοκλήρωση - νέο Παιδικό Σταθμό στο Πικέρμι, το σύγχρονο καταφύγιο ζώων συντροφιάς, την ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου Ραφήνας, την ανάπλαση του λόφου του ''Οχυρού'', την υλοποίηση της διαδημοτικής Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, η διαχείριση της καθημερινότητας απλώς συμπληρώνουν το σκηνικό μιας πόλης που αλλάζει και προβάλλει από το μέλλον που όλοι ονειρευόμαστε.

Πρωτοπόροι επίσης αποτελούμε ως δήμος Ραφήνας-Πικερμίου στην ένταξη σε χρηματοδότηση έργων σε διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών (Φιλόδημος, Τρίτσης), Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μια σειρά άλλων ενταξιακών προγραμμάτων.

Στον πυρήνα της νέας, υπεύθυνης και αποτελεσματικής διοίκησης στην οποία πιστεύουμε και υπηρετούμε, βρίσκονται αρχές και μέθοδοι όπως αξιοπιστία, αξιοκρατία και αξιολόγηση, στοχοθεσία και μέτρηση αποδοτικότητας, έλεγχος και διαφάνεια. Άλλωστε, αυτά ακριβώς τα στοιχεία, ή μάλλον η έλλειψή τους, μας κράτησαν τα προηγούμενα χρόνια, ως δήμο, μακριά από τις υποδομές που είχε ανάγκη ο τόπος μας.

Όλοι μαζί, ως μια οικογένεια σχεδιάζουμε σήμερα το δήμο που επιθυμούμε να ζήσουμε, το δήμο της καρδιάς μας.

Γι' αυτή την εμπιστοσύνη που μας δείξατε και την οποία τιμήσαμε ευλαβικά, ώστε να πάμε τον τόπο μας μπροστά, σας ευχαριστούμε μέσα από την ψυχή μας.

Αυτή την εμπιστοσύνη σας ζητούμε να μας ανανεώσετε με το μυαλό αλλά και την καρδιά σας, γιατί αυτό που διακατέχει τις σκέψεις και τις ενέργειές μας, είναι αποκλειστικά η αγάπη για τον τόπο μας.