iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Σάββας Αραπκιλής:
Η οικογένεια είναι
το παν για εμένα!


Ο δημοσιογράφος χαίρεται αληθινά να συνομιλεί με ανθρώπους που έχουν αντίληψη, ευαισθησία και ωραίο λόγο. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για αυτοδιοικητικούς σε θέσεις ευθύνης που από αυτούς εξαρτάται το μέλλον όλων. Ο Σάββας Αραπκιλής αντιδήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ''κανονικού'' πολιτικού. Με μοντέρνα ματιά, σκληρή καθημερινή εργασία και καθολική κοινωνική αναγνώριση.
Πολυτέλεια και προνόμιο να τον συναντήσεις έστω για μισή ώρα για μία συνέντευξη, φανταστείτε τον ''κυνηγούσα'' από την αρχή του χρόνου και τελικά το μαγνητόφωνο άρχισε να γράφει την τελευταία ημέρα του Αυγούστου!
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Ποιός κοιμάται λιγότερο, εσείς ή ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς?
Ο δήμαρχος ασυζητητί!
Είστε ικανοποιημένος από τα έργα που γίνονται στον δήμο τα τελευταία τρία χρόνια?
Απολύτως! Τα έργα να γνωρίζουν οι πολίτες, δεν έχουν να κάνουν μόνο με το να βλέπουμε ένα κτίριο, ένα σχολείο, ένα γήπεδο ή ένα εργοτάξιο. Έχουν να κάνουν με όλη τη διαδικασία εξαρχής, με την οργάνωση και με τους στόχους.
Θα ήταν άδικο να πει κάποιος ότι η Ραφήνα και το Πικέρμι δεν είναι λειτουργικές πόλεις?
Φυσικά και θα ήταν πολύ άδικο! Όταν ενώθηκαν οι δύο κοινότητες είχε τόσο πολύ δουλειά, που αναλογικά είναι μοιρασμένη. Δεν πρέπει κατά την αποψή μου να υπάρχουν παράπονα από τους δημότες του Πικερμίου.
Χρειάζονται περισσότερα σχολεία η Ραφήνα και το Πικέρμι?
Αναμφίβολα! Κάθε χρόνο τα παιδιά αυξάνονται στην περιοχή μας. Και σας το λέω εγώ που τα σχολεία είναι ''το παιδί μου''.
Υπάρχει κάτι που δεν έχει γίνει σωστά στη Ραφήνα και το Πικέρμι από τη Δημοτική Αρχή?
Τι περιμένετε να σας απαντήσω? Αρκετά πράγματα δεν έχουν γίνει σωστά. Όταν όμως εργάζεσαι επόμενο είναι να γίνονται και λάθη ή ολιγωρίες. Μόνο αν είσαι αδρανής και εξαφανισμένος δεν κάνεις λάθη. 
Είστε ένας αντιδήμαρχος ''κομάντο'' κάθε μέρα γυρνάτε τον δήμο. Τι έχετε αποκομίσει από την επαφή σας με τους πολίτες?
Οι πολίτες πάντα θα έχουν παράπονα. Είναι λογικό αυτό. Αυτή η Δημοτική Αρχή όμως υπό τον Βαγγέλη Μπουρνούς, ακούει και καταγράφει τα πάντα. Τα ταξινομεί με βάση τη σοβαρότητα και προσπαθεί να τα επιλύει.
Για ποιό λόγο θα πηγαίνατε ως πολίτης στο γραφείο του δημάρχου να παραπονεθείτε?
Για την τοπική αγορά. Θα ζητούσα να συμβάλει για την τόνωσή της. 
Στις εκλογές του 2019 είσασταν δεύτερος σε σταυρούς. Είναι στόχος η πρωτιά στις κάλπες του 2023?
Τι με ρωτάτε τώρα? Δεν με απασχολεί καθόλου! Δεν με απασχόλησε ποτέ, ούτε θα με απασχολήσει ποτέ. Η φιλοσοφία μου είναι κατά της ψηφοθηρίας. Δεν ζητάω σταυρό ούτε από τη συζυγό μου.
Κατά καιρούς έχει ακουστεί το ονομά σας σε σενάρια για μελλοντικός υποψήφιος δήμαρχος. Θέλετε να μου δώσετε μια καθαρή απάντηση?
Με τα σημερινά δεδομένα και δεν θέλω και δεν έχω την επάρκεια για να το κάνω. Επίσης το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε και θα έχουμε δήμαρχο τον Βαγγέλη Μπουρνούς. 
 
Στο υποτιθέμενο ''βιβλίο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα'' τι τίτλο θα βάζατε με μία λέξη στο κεφάλαιο δήμος Ραφήνας Πικερμίου?
Δουλειά. Είναι η λέξη που ταιριάζει με την αλήθεια.
Θα μπορούσατε να πείτε υπεύθυνα ότι τα καλύτερα έρχονται για τη Ραφήνα και το Πικέρμι?
Αναμφισβήτητα! Δεν έχει να κάνει μόνο με τη δουλειά που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή, αλλά και με έργα από την κεντρική κυβέρνηση. Μετρό, προαστιακός, Αττική οδός. Αλλάζει άρδην η πόλη και το ζητούμενο είναι αλλάζοντας η υποδομή της να μην αλλάξει η ταυτότητα και ο χαρακτήρας της.
Είναι εφικτό κάτι τέτοιο?
Είναι εύκολο, γιατί είναι μια πόλη η οποία έχει τεράστια ιστορία. Έχει ήδη ταυτότητα, οπότε γιατί να αλλοιωθεί?
Ελπίζετε ότι κάποτε θα συνυπάρξουν αρμονικά η πόλη και το λιμάνι?
Κατ αρχάς υπάρχει ικανοποιητική βάση συνύπαρξης. Δεν θα υπήρχε ανάπτυξη αν δεν υπήρχε βάση συνύπαρξης.  Βεβαίως κάποιες φορές υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γιατί είναι δύο διαφορετικά ''καθεστώτα''. Η Δημοτική Αρχή εκλέγεται από τον κόσμο, ενώ η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος τοποθετείται τεχνοκρατικά από την κυβέρνηση. Μακάρι όπως λέτε όμως να υπάρξει και απόλυτα αρμονική συμβίωση.
Τι θα λέγατε σε έναν νέο, έναν 25χρονο, μια 25χρονη που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά, την τοπική αυτοδιοίκηση?
Δύο πράγματα: Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να είναι ανιδιοτελές και δεν πληρώνεται. Είναι λειτούργημα, όχι απλή εργασία. Και να μην είσαι ματαιόδοξος. 
Μα η τοπική αυτοδιοίκηση - να είμαστε ειλικρινείς - βρίθει από ματαιόδοξους κ. αντιδήμαρχε...
Γι αυτό και το τονίζω. Αν είσαι ματαιόδοξος μην το κάνεις.
Ποιά συμβουλή του πατέρα σας, ο οποίος θήτευσε επί χρόνια αντιδήμαρχος Ραφήνας, ακολουθείτε κάθε μέρα?
Θα σας πω τη συμβουλή του που δεν ακολουθώ! Μου λέει να μην έχω τόσο άγχος και να μην αφιερώνομαι τόσο πολύ στα καθηκοντά μου στον δήμο. ''Δεν μπορείς να λύσεις όλα τα προβλήματα'' μου λέει, αλλά εγώ δεν τον ακούω.
Μπορείτε να υπολογίσετε πόσες ώρες την ημέρα μιλάτε στο τηλέφωνο για δουλειά του Δήμου?
Η συζυγός μου απο περιέργεια το έκανε προ μηνός. Μέτρησε μια ημέρα 400 τόσες κλήσεις. Η καθημερινότητα είναι γύρω στις 300 κλήσεις.
Μάλλον ούτε ο πρωθυπουργός δεν θα μιλάει τόσο... Είναι εύκολο να είσαι αντιδήμαρχος (προσέξτε τις επόμενες λέξεις) με υπευθυνότητα και συνέπεια?
Θα πρέπει να το δεις ως λειτούργημα, όπως λέγαμε πριν και για τους νέους. Χρειάζεται οργάνωση και να είσαι μάνατζερ. Ο Δήμος είναι ζωντανός οργανισμός και πρέπει κάθε ημέρα να τροφοδοτείται με δουλειά. 
Ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής σας?
Δεν μπορώ χωρίς αθλητισμό στη ζωή μου. Είναι ανάγκη της καθημερινοτητάς μου. Αυτός με κρατάει σε εγρήγορση. Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι μας πρόγονοι.
Ποιό θεωρείτε το μεγαλύτερο ''τρίποντο'' της ζωής σας?
Την οικογενειά μου. Είναι το παν για εμένα!
Τελευταία ερώτηση. Αν μπαίνατε στη χρονομηχανή πότε θα θέλατε να ξαναζήσετε?
Τι με ρωτάτε τώρα? Τη μαγική δεκαετία 80'. Όσοι την ζήσαμε είμαστε ευλογημένοι και τυχεροί!
Σας ευχαριστώ ειλικρινά. Ήταν θαυμάσια συζήτηση.
Ευχαριστώ κι εγώ, ήταν χαρά μου.
ΠΗΓΗ Εφημερίδα Πρωτοσέλιδο