iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Αν. Αττική ''Θριλερ''
με τις έδρες των
υποψηφίων βουλευτών


Άγνωστο παραμένει έως σήμερα, παρά τη δήλωση του υπουργού εσωτερικών Μάκη Βορίδη προ καιρού ότι οι έδρες στην ανατολική Αττική θα αυξηθούν λόγω των στοιχείων της απογραφής, αν οι κάλπες θα στηθούν με δέκα έδρες όπως το 2019.

Θυμίζουμε ότι 4 έδρες έχει η Νέα Δημοκρατία, 3 ο ΣΥΡΙΖΑ και από μία ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα25.

Αν παραμείνει ως έχει ο αριθμός ο ''γρίφος'' είναι δυσεπίλυτος και ούτε ο πιο έμπειρος αναλυτής μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη. Το μόνο σίγουρο, αν και στην πολιτική τα πάντα είναι ευμετάβλητα από μέρα σε μέρα, με βάση τις δημοσκοπήσεις το Μέρα 25 πολύ δύσκολα θα ξαναμπεί στη βουλή και συνεπώς θα χαθεί και η μία έδρα της Περιφέρειας ανατολικής Αττικής, που θα πάει στο ΠΑΣΟΚ, πάντα με βάση την εικόνα των έως τώρα δημοσκοπήσεων. Αυτή είναι μια πρόχειρη μαθηματική εξίσωση βέβαια, δηλαδή χάνει μία ένα κόμμα και πάει στο άλλο. Στην πράξη θα δούμε ποια θα είναι η πραγματικότητα, καθώς στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει αισιοδοξία και για δεύτερη έδρα.

Το ΚΚΕ ''η γη να γυρίσει ανάποδα'' θα διατηρήσει την έδρα του, όπως και η Ελληνική Λύση που δείχνει δυναμική ανόδου στις δημοσκοπήσεις.

Αν - πάντα - οι έδρες - παραμείνουν 10 το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις υπόλοιπες 7 έδρες, τις 4 της ΝΔ και τις 3 του ΣΥΡΙΖΑ. Και στα δύο κόμματα τόσο τα κεντρικά επιτελεία, όσο και οι τοπικοί μηχανισμοί αισιοδοξούν ότι δεν θα υπάρξει καμία απώλεια., ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα προσβλέπουν ακόμη και σε τέταρτη έδρα. Και αν υποθέσουμε ότι όντως αυτό το σενάριο θα επικρατήσει και πάλι τα πράγματα είναι μπερδεμένα, κυρίως στη Νέα Δημοκρατία. Στο ΣΥΡΙΖΑ οι κύριοι Σπίρτζης, Σκουρολιάκος και Αθανασίου δείχνουν ''μπετόν αρμέ'' καθώς χαίρουν της εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα.

Στη Νέα Δημοκρατία η κατάσταση είναι ''πίκι πίκι ραμ'' όπως έλεγε σε μια θρυλική ατάκα του σε κωμωδία ο Θανάσης Βέγγος. Σε κάθε περίπτωση η Γεωργία Μαρτίνου (πρώτη σε σταυρούς το 2019) και ο Μάκης Βορίδης είναι ακλόνητοι. Από εκεί και πέρα οι νυν βουλευτές Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου θα μονομαχήσουν στην ''αρένα'' με τον υφυπουργό εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και την υφυπουργό τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. καθώς και την πρώτη επιλαχούσα του 2019 Βάσω Κόλλια. Δηλαδή πέντε ''κυνηγούν'' δύο ''καρέκλες''.

Προφανώς και δεν θα μπούμε στον δημοσιογραφικό κίνδυνο να κάνουμε εκτιμήσεις. Ο τελικός κριτής θα είναι ο πολίτης.

Στο δεύτερο σενάριο που αυξηθούν οι έδρες σε 12 στην ανατολική Αττική, τότε τα πράγματα είναι ευκολότερα για όλα τα κόμματα και σίγουρα για το ''βραχυκύκλωμα'' στη Νέα Δημοκρατία.

Τόσο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι κύριοι Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης αρχίζουν τον πρώτο έλεγχο επιδόσεων και βιογραφικών. Βεβαίως προτεραιότητα εισόδου στα ψηφοδέλτια έχουν όσοι συμμετείχαν στις εκλογές του 2019 και πήγαν καλά, ενώ αρκετά ψηφοδέλτια θα εμπλουτιστούν με πρόσωπα από τις τοπικές κοινωνίες που μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερα ακροατήρια. Ποιά μπορεί να είναι αυτά τα πρόσωπα στα Μεσόγεια θα το δούμε, αν και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr ''έχουν πέσει στο τραπέζι'' κάποια ονόματα έκπληξη...