iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Ραφήνα Ο ''θησαυρός''
από μνήμες της
Μικράς Ασίας (εικόνες)


Μια έκθεση σπάνιων εκθεμάτων από μνήμες της Μικράς Ασίας παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ραφήνας Πικερμίου, υπό την αιγίδα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας με τη συνδιοργάνωση του συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας και του συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου Ρίζες.

Αντικείμενα, έγγραφα, εικόνες, όπλα, στολές, οικογενειακά κειμήλια, ακόμη και μία λατέρνα (!) προκάλεσαν τον θαυμασμό των πολιτών και των επισήμων που γέμισαν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, η οποία αποδείχτηκε μικρή...

Για την ιστορία το παλαιότερο έκθεμα - όπως τόνισε κατά την ξεναγησή του ο αξιωματικός του Λιμενικού κ. Καραμπουρνιώτης - ήταν ένα τηλέφωνο που βλέπετε στο φωτορεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος των Τριγλιανών Γιώργος Κικής, ο οποίος επισήμανε την σπουδαιότητα της έκθεσης, ενώ έκανε έκκληση για ''συστράτευση'' Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης, συλλόγων, φορέων και πολιτών ώστε το 2023 - το οποίο σηματοδοτεί 100 χρόνια από την επίσημη ίδρυση της πόλης της Ραφήνας - να μείνει στην ιστορία.

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς υπογράμμισε πως ό,τι μας συνδέει με το παρελθόν και τις ρίζες είναι πλούτος, ενώ ο Λιμενάρχης Πλοίαρχος Γιώργος Κατσούλης σημείωσε πως το Λιμενικό όφειλε αυτή την εκδήλωση στη Ραφήνα, το ιστορικό και δεύτερο μεγαλύτεροι λιμάνι της Ελλάδας.

Τέλος μια θαυμάσια ιστορική αναδρομή έκανε ο υποστράτηγος ε.α. Νίκος Αλικάκος.

Μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών η υφυπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Μώρος, οι αντιδήμαρχοι Μάκης Βουδούρης και Σπύρος Κάρλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμητρα Τσεβά, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Αραπκιλή - Βιάδη και Ράνια Δημητριάδη. Επίσης η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Εύη Γκατσοπούλου και ο τοπικός σύμβουλος Πικερμίου Άγγελος Χοβαρδάς.