iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Σοφία Ζαχαράκη:
Οι πολίτες να μην
ψηφίσουν πρόχειρα


Η υφυπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην ανατολική Αττική σε μια ξεχωριστή συνέντευξη - έκπληξη όχι μόνο για πολιτική...
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Πώς μια εκπαιδευτικός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κεντρικής πολιτικής σκηνής και μπαίνει ''στην αρένα με τα θηρία''?
Αυτή η εκπαιδευτικός έκανε μια πολύ μακρά πορεία για να φτάσει στην πολιτική, η οποία βέβαια υπήρχε στη ζωή μου είτε στην ΟΝΝΕΔ στα μαθητικά χρόνια, είτε στη ΔΑΠ ως φοιτήτρια της Φιλοσοφικής. Και ξέρετε δεν είχα κανένα οικογενειακό ''ιστορικό'', κανείς δεν είχε ασχοληθεί με την πολιτική. Μετά μπήκα στο στίβο της εργασίας και δεν είχα χρόνο για ενασχόληση με την πολιτική. Ενεργά επανήλθα το 2016 στη Γραμματεία προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπου με ξεχώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με όρισε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου. Η πορεία που είχα πάρει τα τελευταία χρόνια πριν φτάσω στην τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού να είμαι υποψήφια βουλευτής στην ανατολική Αττική, ήταν μια πορεία με βαριά πολιτικά χαρακτηριστικά. Άλλωστε η θητεία σε δύο σημαντικά υπουργεία - παιδείας και τουρισμού - ως υφυπουργός ήταν ''μοιραίο'' να με οδηγήσει στη σημερινή υποψηφιότητα.
Τι κοινό έχει η πολιτική με την εκπαίδευση?
Η επαφή με τον κόσμο. Ήμουν καθηγήτρια και στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και στο λύκειο, μικρές ηλικίες τότε βέβαια, όλο το ενήλικο φάσμα σήμερα.
Είναι μια γοητευτική πρόκληση για εσάς η ανατολική Αττική ή κάτι που σας τρομάζει?
Είναι μία μεγάλη πρόκληση και όχι δυσκολία, γιατί μου αρέσει κάθε φορά κάθε νέος δρόμος που ανοίγεται να τον βλέπω υπό το πρίσμα της γοητείας όπως είπατε. Είναι κάτι που κάνω για πρώτη φορά, καθώς δεν έχω υπάρξει ποτέ και πουθενά ξανά υποψήφια. Είναι μια περιφέρεια που έχει ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Κανένας δήμος δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Και έτσι αυτή η πρόκληση να αφήσεις κι εσύ ένα καλό αποτύπωμα σε αυτή την περιοχή είναι συναρπαστική. 
Τι πρόταση έχετε να καταθέσετε ως νέα υποψήφια για την ανατολική Αττική?
Έχω περάσει - και συνεχίζω - απ όλες τις πόλεις της ανατολικής Αττικής. Πρέπει να σας τονίσω ότι εργάζομαι καθημερινά στο υπουργείο τουρισμού με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και δεν μπορώ να βάλω την προσωπική εκστρατεία μου πάνω από το καθήκον. Τρέχουν σημαντικά προγράμματα σε μια εξαιρετική πορεία για τον Ελληνικό τουρισμό, παρά το πρόβλημα με το κόστος ενέργειας, τόσο για επιχειρηματίες όσο και για πολίτες.
Ο εκπαιδευτικός τομέας φυσικά είναι στην ατζέντα μου. Καλή ώρα εδώ που βρισκόμαστε σήμερα στη Ραφήνα ξεκινήσαμε το Ειδικό σχολείο, η Ραφήνα έχει όλες τις μορφές υποστήριξης των παιδιών με αναπηρία και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Στη θητεία μου στο υπουργείο παιδείας άλλαξε το πρόγραμμα σπουδών, μπήκαν τα Αγγλικά στο νηπιαγωγείο και ενισχύθηκε το πλαίσιο επαγγελματικής κατάρτισης. Με την εμπειρία και την ενεργειά μου δηλώνω παρούσα για να πάει ακόμη πιο μπροστά η εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, στην ανατολική Αττική.
Θα συμφωνείτε ότι η ανατολική Αττική ένα πεδίο δόξης λαμπρό για τον τουρισμό...
Ασυζητητί. Υπάρχει μία προοπτική για όλους τους δήμους. Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες θέλουν να ανακαλύψουν περισσότερα μέρη. Θέλουν να ζήσουν πιο κοντά στο τοπικό στοιχείο. Θέλουν το αυθεντικό, το παραδοσιακό. Εδώ θέλει στρατηγική τοποθέτηση με τον θαλάσσιο τουρισμό. Είμαστε δίπλα στο δεύτερο μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της χώρας, τη Ραφήνα και πρέπει να δώσουμε ευκαιρία στον κόσμο να παραμείνει για κάποιες ώρες ή ημέρες πριν ή μετά το ταξίδι στα νησιά. Μην ξεχνάμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Θρησκευτικό, περιβαλλοντικό, θαλάσσιο αθλητικό, καταδυτικό, ιαματικό, πολιτιστικό, γαστρονομικό. Δουλεύω πολύ τη σύζευξη του πρωτογενούς τομέα με τις υπηρεσίες. Τα επισκέψιμα οινοποιεία, τα ζυθοποιεία, τα ελαιοτριβεία, τα τυροκομεία, τα μελισσοκομεία με βιωματική προσέγγιση.
Οι πολίτες είναι έτοιμοι να δεχτούν αυτή τη μοντέρνα ματιά σας?
Οι άνθρωποι που συνομιλώ δείχνουν μια μεγάλη όρεξη και διάθεση να μοιραστούμε ιδέες. Αναζητούν την εναλλακτική πρόταση που εκφράζω. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να έχει επιλογές ο πολίτης. Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην ανατολική Αττική υπάρχουν ποιοτικές επιλογές και αυτό είναι σημαντικό. Μπορούν να επιλέξουν με βάση το βιογραφικό και την πολιτική πορεία των υποψηφίων.
Θεωρείτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν σύγχρονο Ευρωπαίο ηγέτη?
Είναι προφανές. Πέρασε δια πυρός και σιδήρου με πανδημία, ένταση στον Έβρο, Ρωσική εισβολή με συνέπεια στο ενεργειακό και την οικονομία και τα κατάφερε. Όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες, ο κόσμος θα κάνει τον απολογισμό και θα ψηφίσει τη σταθερότητα, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα. Αν ανατρέξει μάλιστα πρόσφατα στον Ιούλιο του 2015 θα θυμηθεί ότι οι τράπεζες ήταν κλειστές, το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και την απόγνωση όλων μας όταν μπήκαν ή διατηρήθηκαν 29 φόροι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 
Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από σήμερα?
Είμαι πολύ αισιόδοξη για τη χώρα μας. Βλέπω μπροστά μου τα χρηματοδοτικά ''εργαλεία'' που έχουμε. Τα δισεκατομμύρια του Ταμείου ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα. Τις επενδύσεις μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το 2033 λοιπόν η Ελλάδα θα είναι ψηφιακή χώρα, θα έχει ενδυναμωθεί σε υποδομές, στους οδικούς άξονες - βλέπετε ότι έρχεται και στη Ραφήνα ο προαστιακός και η Αττική οδός - και δηλώνω αισιόδοξη για την Ελλάδα του μέλλοντος. 
Δεν θέλω να σας ''προσγειώσω, αλλά προσωπικά με τρομάζει η κλιματική κρίση και φυσικά η τρομακτική γήρανση του πληθυσμού...
Δυστυχώς είναι αλήθεια και τα δύο. Για αυτό η ενεργειακή αναβάθμιση και βιωσιμότητα θα είναι κυρίαρχα την επόμενη δεκαετία. Όσο για το δημογραφικό είναι ανησυχητικό, αλλά είμαι υπερήφανη γιατί οι άξιοι συνάδελφοι στα αρμόδια υπουργεία ενισχύουν την οικογένεια. Απλώνουν δίχτυ προστασίας στους γονείς, αλλά και στην προοπτική να γίνει κάποιος γονέας. Δεν ήταν λίγο μέσα σε αυτό το παγκόσμιο ασφυκτικό οικονομικό πεδίο, η δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ, η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η εξαγγελία του πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ακόμη η πατρική άδεια, το πιλοτικό πρόγραμμα ''νταντάδες της γειτονιάς'', η επέκταση ωραρίου του ολοήμερου σχολείου. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο κόσμος δεν πιέζεται οικονομικά, αλλά η κυβέρνηση έδωσε γενναία βοήθεια 42 δις μέσα στην πανδημία και 8 δις για την ενεργειακή κρίση.
Εκτιμάτε ότι ενδέχεται να δούμε στις εθνικές εκλογές αντισυστημική ψήφο ''τέρας'' όπως σε άλλα κράτη?
Φαίνεται αυτή τη στιγμή από τις δημοσκοπήσεις ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο κόσμος επιβραβεύει τη Νέα Δημοκρατία και ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.
Κουράστηκα με την πολιτική... Σε ποιά εποχή θα θέλατε να ξαναζήσατε αν υπήρχε μια χρονομηχανή?
Μετά την τρίτη λυκείου! Γιατί θα είχα ξαναδώσει ένα μάθημα. Έχω απωθημένο τη Νομική χολή και το Διπλωματικό Σώμα. Λατρεύω το ότι έγινα εκπαιδευτικός, αλλά ''με τρώει'' ότι δεν ξαναδιάβασα μετά τις πρώτες πανελλαδικές και δεν ξέρω πώς θα ήταν αν είχα μπει στη Νομική Σχολή.
Ο Θανάσης Λάλας μου είχε πει κάποτε το εκπληκτικό ''η απόφαση είναι η μεγαλύτερη επαναστατική πράξη στη ζωή μας''. Συμφωνείτε?
Απολύτως! Είναι επιλογή και δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από ανατροπή και επανάσταση. Τουλάχιστον πρέπει να τις δίνουμε τέτοια χαρακτηριστικά και να μην κινούμαστε συγκαταβατικά, τετριμμένα ή αναμενόμενα. 
Ποιός είναι ο μεγαλύτερος φόβος της ζωής σας?
Η απώλεια δικών μου ανθρώπων.
Και τι σας δίνει ελπίδα?
Η αγάπη των δικών μου ανθρώπων.
Τι θα λέγατε ως εκπαιδευτικός με την καρδιά σας σε ένα παιδί που γεννιέται σήμερα?
Να είναι τολμηρό. Να τολμά. Να μη φοβάται την αλλαγή. Να αγκαλιάζει την αλλαγή ως τρόπο ζωής. Να φροντίζουν πολύ την υγεία τους. Και το πνεύμα και το σώμα τους. Να προσέχουν τις παρέες τους και τους συντρόφους τους. Να απαιτούν σεβασμό. Να είναι ευρυμαθή. Να εξοπλιστούν με δεξιότητες, πέραν της μόρφωσης. Να γευτούν και να απολαύσουν τη γνώση. Η πυξίδα της μάθησης να είναι ''τρελαμένη''. Να ταξιδέψουν. Να κουβαλάνε όμως πάντα μέσα στην ψυχή τους την Ελλάδα. Και να δίνουν αν είναι σε θέση ισχύος ευκαιρίες στον πιο αδύναμο.
Τα παιδιά είναι ένας κήπος με λουλούδια?
Τι ωραίο! Έτσι ακριβώς. Μια εικόνα άνοιξης. Μια πανσπερμία χρωμάτων και αρωμάτων. Αυτό είναι τα παιδιά. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ιερό χρέος να καλλιεργούν τους κήπους ψυχών στα σχολεία.
Αν δεν ζούσατε στην Ελλάδα πού θα θέλατε να ζείτε?
Στη Μαδρίτη. Η Ισπανία είναι η χώρα που αγαπώ πολύ και την επισκέπτομαι συχνά.
Ποιό είναι το μεγάλο όνειρο της ζωής σας? Και λέω μεγάλο γιατί ο Ουίλιαμ Φώκνερ έχει πει ότι τα ονειρά μας πρέπει να είναι τεράστια για να μην τα χάνουμε από τα μάτια μας...
Δεν το έχω κάνει ακόμα!
Δεν το έχω ξανακούσει αυτό ως απάντηση και εκτιμώ την αλήθεια σας. Ωστόσο κρύβει μια αισιοδοξία νομίζω.
Έχω μία τάση, να κάνω κοντινά όνειρα. Πηγαίνω όπως με πάνε τα πράγματα. Θέλω να έχω ευελιξία.
Η εκλογή σας ως βουλευτού στην ανατολική Αττική δεν είναι ένα όνειρο?
Είναι ένας στόχος. Είναι ένα ωραίο ταξίδι κατάθεσης ψυχής. Αλλά και ένα ταξίδι μάθησης και εμπειρίας.
Πώς πρέπει να ψηφίσει ο πολίτης?
Θα σας πω πως να μην ψηφίσει. Να μην ψηφίσει πρόχειρα...
Συναντάτε έναν ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας στην ανατολική Αττική και σας ρωτάει το πολύ απλό Γιατί να βάλω σε εσάς σταυρό κ. Ζαχαράκη?
Θα χρειαστεί ώρα να του εξηγήσω. Σίγουρα θα έβαζα σε προτεραιότητα το βιογραφικό μου και την πολιτική μου πορεία. Θα του απαντούσα πάντως σε όποια δύσκολη ερώτηση κι αν μου έκανε. Αν τον έπειθα θα με τιμούσε πολύ η επιλογή του.
Σας αρέσουν οι δύσκολες ερωτήσεις?
Ναι! Το συνήθισα από όταν ήμουν αν. εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Όμως τις δυσκολότερες ερωτήσεις μου τις έχουν κάνει παιδιά στην τάξη. Εκεί είναι εκπληκτικά αυθόρμητες και άδολες.
Γίνετε για πολύ λίγο παιδί και ρωτήστε κάτι δύσκολο τον πρωθυπουργό...
Να μείνω στην Ελλάδα όταν μεγαλώσω?
Τι εικάζετε θα απαντούσε ο κ. Μητσοτάκης?
Θα έλεγε ένα τεράστιο ''ναι'' και από εκεί και πέρα ευσύνοπτα όπως μιλάει πάντα και στοργικά, θα του απαριθμούσε όλα όσα έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ώστε να μπορούν να μείνει εδώ. Ή και αν φύγει για σπουδές να επιστρέψει! Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να το κάνει να ονειρευτεί. Να δει το καλύτερο μέλλον που μπορεί να φανταστεί για τον εαυτό του να γίνεται πραγματικότητα.
Σας ευχαριστώ. 
Κι εγώ σας ευχαριστώ! 
 
Ευχαριστούμε το Riva Seaview στη Ραφήνα για την ευγενική φιλοξενία