iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Ιωάννης Ξουρίκης:
Το ''Ενώνω'' εστιάζει
στους πολίτες


Ο Ιωάννης Ξουρίκης ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών. Με μια καθαρή ματιά και όρεξη για προσφορά στα κοινά, ''βουτάει στα βαθιά'' και θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα ''Ενώνω'' στην ανατολική Αττική στις εκλογές του Μαίου.
Με αποδεδειγμένη θέληση να στέκεται δίπλα στην κοινωνία, πολύπειρος λογιστής στο επάγγελμα, γνωρίζει καλά τους αριθμούς. Αυτοί θα είναι, δηλαδή οι σταυροί - η αποδοχή των πολιτών, που θα τον οδηγήσουν στην πολυπόθητη έδρα στο κοινοβούλιο.

Με ποιο σκεπτικό ένας νέος άνθρωπος ρίχνεται για πρώτη φορά στη ζωή του στην ''αρένα'' των βουλευτικών εκλογών με ένα από τα λεγόμενα ''μικρά κόμματα'' το ''Ενώνω''?

Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που πρέπει να «ριχτούν» στην «αρένα» των βουλευτικών εκλογών και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ξεκινώντας μάλιστα την πολιτική τους πορεία με ένα από τα λεγόμενα «μικρά κόμματα» όπως το «Ενώνω» που δεν έχουν διαβρωθεί από την εξουσία και μπορούν να φέρουν ένα νέο αέρα στα πολιτικά πράγματα, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας.

Το «Ενώνω» μπορεί πράγματι να είναι ένα μικρό κόμμα αλλά στο πολιτικό σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αυτό θεωρώ ότι αποτελεί πλεονέκτημα, απέναντι στη χαμένη αξιοπιστία των λεγόμενων «μεγάλων κομμάτων».

Ας δούμε που μας οδήγησαν οι πολιτικές που ακολούθησαν μέχρι σήμερα: Στη λογική της υποταγής τους μέσω του υπερδανεισμού, που οδήγησε εν συνεχεία στις δανειακές συμβάσεις και στα μνημόνια (υπερδανεισμοί που συνεχίστηκαν και κατά την τωρινή περίοδο, όπου δανείστηκαν 60 δις για να κάνουν αχρείαστες καραντίνες), ξεπούλησαν όλα τα «ασημικά» της χώρας και παρ’ όλα αυτά το εξωτερικό χρέος σχεδόν διπλασιάστηκε. Από το 2010 και παρά την εναλλαγή τους στα κυβερνητικά έδρανα και τα τρία λεγόμενα «μεγάλα κόμματα» όχι μόνο δεν κατάφεραν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία αλλά το ένα μετά το άλλο ή και τα τρία μαζί νομοθέτησαν υπέρ των funds και των τραπεζών.

Δείτε την κατάσταση στην υγεία, στην παιδεία, στα εργασιακά δικαιώματα… Ε, λοιπόν όχι. Μικρό δεν είναι το «Ενώνω» μικρά είναι τα κόμματα που υποτάσσονται στα συμφέροντα των ολίγων, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των πολλών.

Σε ότι αφορά εμένα προσωπικά μπορεί πράγματι για πρώτη φορά να μπαίνω στην αρένα των βουλευτικών εκλογών αλλά χρόνια τώρα ασχολούμαι με τα κοινά, είτε μέσα από το σύλλογο «Ενότητα» της Διασταύρωσης του οποίου είμαι πρόεδρος από το 2015, είτε μέσα από την Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, της οποίας είμαι μέλος τα τελευταία 4 χρόνια, είτε συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες φορέων ως απλός ενεργός πολίτης.

Γιατί σας ενέπνευσε ο πρόεδρος του ''Ενώνω'' Νίκος Μαυραγάνης? Διαβάζοντας την πολιτική του διακήρυξη το ''Ενώνω'' είναι ένα ανθρωποκεντρικό κόμμα. Η κοινωνία μας είναι έτοιμη να δεχτεί τέτοια κουλτούρα?

Το «Ενώνω» είναι ένα κόμμα αρχών και οι αρχές του αποτυπώνονται μέσα στην πολιτική του διακήρυξη.

Ο πρόεδρος του «Ενώνω» κ. Νίκος Μαυραγάνης με τη μέχρι σήμερα πορεία του, έχει αποδείξει ότι αποτελεί την προσωποποίηση αυτών των αρχών. Μπορεί να εξελέγη βουλευτής με το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και να υπουργοποιήθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά δεν δίστασε να αποστασιοποιηθεί ανοιχτά από τη «Συμφωνία των Πρεσπών» και να υποβάλει την παραίτησή του παραμένοντας συνεπής στις αρχές του.

Αυτή και μόνο η επιλογή του αποτελεί έμπνευση για μένα γιατί πιστεύω ότι τέτοιους πολιτικούς άνδρες έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Το «Ενώνω» είναι πράγματι ένα ανθρωποκεντρικό κόμμα που εστιάζει στην κοινωνία των πολιτών. Μα αν ένα κόμμα δεν έχει κέντρο τον άνθρωπο σε ποιον απευθύνεται; Ποιανού τα συμφέροντα φιλοδοξεί να υπηρετήσει;

Όσο για την κοινωνία μας, όχι απλώς είναι έτοιμη αλλά αυτό ακριβώς χρειάζεται. Να ξανασταθεί ο άνθρωπος δίπλα στον άνθρωπο. Οι κρίσεις που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια είναι αυτές που δημιούργησαν τον κοινωνικό αποκλεισμό καθώς οι πολιτικές διαχείρισής τους πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και είναι λογικό να μας αντιμετωπίζουν όλους με δυσπιστία.

Άλλοι διακήρυτταν ότι «λεφτά υπάρχουν» αλλά αυτό που βίωσε η κοινωνία είναι η φτωχοποίησή της. Άλλοι πάλι θα καταργούσαν τα μνημόνια «με ένα νόμο και ένα άρθρο» αλλά υπέγραψαν ένα ακόμα δυσμενέστερο.

Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια τον Έλληνα και την Ελληνίδα και να υπογράψουμε μαζί τους ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με βασικό όρο τον Άνθρωπο.

Με το θετικό σενάριο ότι εκλέγεστε βουλευτής Ανατολικής Αττικής, ποιο είναι το σχέδιο σας συνολικά για την περιοχή, όχι κατά δήμο?

Όπως γνωρίζετε, η Ανατολική Αττική δεν αποτελεί ένα ομοιογενές ανάγλυφο. Π.χ. με τον Καλλικράτη συνενώθηκαν σ’ ένα Δήμο οι πρώην δήμοι Αχαρνών και Θρακομακεδόνων. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανομοιογένειας τόσο μεταξύ του πληθυσμού του σημερινού δήμου όσο και της πρόσμιξης του αστικού ιστού με μια εκτεταμένη δασική περιοχή της Πάρνηθας. Αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να σχεδιάζονται από την κεντρική εξουσία ερήμην των τοπικών κοινωνιών και κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και βιώνει σε καθημερινή βάση τα προβλήματα και τις αγωνίες των πολιτών.

Απαντώ λοιπόν στο ερώτημά σας λέγοντας ότι η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την κάθε περιοχή πρέπει να υλοποιείται από την τοπική αυτοδιοίκηση και οι βουλευτές του κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος να αφουγκραζόμαστε τον παλμό της τοπικής κοινωνίας να ελέγχουμε κατά πόσο τα προτάγματα των πολιτών βρίσκονται σε αρμονία με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και να συνδράμουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού. Αρωγός! Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος του βουλευτή κι όχι εκείνος του μαθητευόμενου μάγου, που όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει.

Όταν σας ρωτάνε οι πολίτες ''γιατί να ψηφίσω το κόμμα σας'' τι απαντάτε?

Ψηφίστε «ΕΝΩΝΩ» για να επιστρέψουν οι ηθικές αξίες και ο άνθρωπος στο επίκεντρο της κοινωνίας.

Ψηφίστε «ΕΝΩΝΩ» για να διατηρήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις τους λαού μας, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Ψηφίστε «ΕΝΩΝΩ» για πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη και περισσότερη συμμετοχική δημοκρατία.

Ψηφίστε «ΕΝΩΝΩ» για να δώσουμε νέα ώθηση στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, στηρίζοντας τη γεωργία, την κτηνοτροφία και γενικότερα την πρωτογενή παραγωγή μας.

Ψηφίστε «ΕΝΩΝΩ» για ένα δικαιότερο μοντέλο ανάπτυξης όπου ο πλούτος θα διανέμεται στην κοινωνία και όχι στα ολιγαρχικά συμφέροντα.

Γιατί για μας στο «ΕΝΩΝΩ» προτεραιότητα έχει η Ελλάδα και ο Έλληνας.

Ποιο είναι το μεγάλο σας όνειρο ως πολιτικός?

Κάποτε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε πει «I have a dream», «έχω ένα όνειρο». Είχε πει επίσης «Η ελευθερία δεν δίνεται ποτέ εθελοντικά από τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο». Το δικό μου όνειρο είναι να μπορέσουμε κάποτε ως λαός να διεκδικήσουμε το μέλλον αυτού του τόπου με εθνική αξιοπρέπεια, απαλλαγμένοι από εξωτερικές και εσωτερικές εξαρτήσεις.

Ο υπερδανεισμός, που οδήγησε στα μνημόνια, αποτέλεσε την οικονομική υποδούλωση της Ελλάδας σε ξένα και ντόπια συμφέροντα και δυστυχώς η πολιτική ελίτ της χώρας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και συνέβαλε στην υποδούλωση του λαού μας. Η Αριστερά αποδείχτηκε Αριστερά μόνο στα λόγια, έριξε μια-δυο ντουφεκιές έτσι για την τιμή των όπλων κι απλώς φρόντισε να διατηρηθεί στην εξουσία μέχρι να κλείσει η τετραετία της. Τιμωρήθηκε στις εκλογές του 2019, αλλά το χειρότερο επίτευγμά της ήταν ότι με την εκλογική της ήττα, επανέφερε στην εξουσία την πιο απάνθρωπη και αντιλαϊκή Δεξιά που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Ο λαός θα πρέπει να πάψει να έχει κοντή μνήμη και να περιμένει τη σωτηρία από τους δημίους του. Αυτό είναι το όνειρό μου. Να διαλυθεί αυτή η εθνική θλίψη που έχει κατακαθίσει 12 χρόνια τώρα πάνω από τα κεφάλια μας και να ζήσουμε μια νέα εθνική απελευθέρωση, με τους ανθρώπους γελαστούς στους δρόμους και τις πλατείες και τις σημαίες ψηλά, να κυματίζουν με εθνική αισιοδοξία.

Γι’ αυτή τη μέρα όλοι εμείς στο «ΕΝΩΝΩ» θα αγωνιστούμε ανυποχώρητα.

Τι σας θυμώνει στην πολιτική ζωή της χώρας ως πολίτη?

Με θυμώνουν πολλά. Πρώτα, πρώτα η χυδαία άποψη που έχει η πολιτική ελίτ για το λαό: «Τους εξαπατήσαμε στο παρελθόν, θα τους εξαπατήσουμε και πάλι. Θα εξαγοράσουμε την ψήφο τους με προεκλογικές παροχές, με ρουσφέτια και διορισμούς στο δημόσιο και μόλις επανεκλεγούμε τους σφίγγουμε πάλι τα λουριά».

Με θυμώνει η πολιτική υποκρισία. Κόμματα καταχρεωμένα, που δεν μπόρεσαν να βάλουν τάξη στα του οίκου τους, υπόσχονται να βάλουν τάξη στα δημοσιονομικά. Απέναντι στα χρέη του κοσμάκη όμως είναι αμείλικτοι.

Αφού περιέκοψαν 13 φορές μισθούς και συντάξεις, έχουν την απαίτηση, οι πολίτες να είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Δεν είναι εξωφρενικό;

Φέρνουν τον Πτωχευτικό Κώδικα και τον βαφτίζουν δεύτερη ευκαιρία. Ποια δεύτερη ευκαιρία μπορεί να έχει ο πτωχευμένος; Κι επιπλέον η απόλυτη ταπείνωση. σου επιτρέπουν να μείνεις στο σπίτι σου, πληρώνοντας ενοίκιο στα funds που στο άρπαξαν κοψοχρονιά.

Με θυμώνει επίσης που ο λαός έχει πέσει επανειλημμένα στην παγίδα αυτή, αλλά δεν εννοεί να πάρει το μάθημά του. Είναι δυνατόν να καλείς να σε σώσει από τα μνημόνια εκείνος που σε έβαλε σ’ αυτά; Ειλικρινά, δεν έχουν τελειωμό τα πράγματα που με θυμώνουν.

Βλέπεις ανώτατα στελέχη της αστυνομίας να διαπλέκονται με το οργανωμένο έγκλημα κι όχι απλώς να μην ανοίγει μύτη, αλλά να προάγονται κιόλας. Βλέπεις να καταγγέλλονται ρυπαρά δίκτυα μέσα στην ΕΥΠ, που παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα και να μην εκδηλώνεται καμμιά απολύτως πολιτική πρωτοβουλία για την εξάρθρωσή τους.

Με θυμώνει η κατάσταση στην Υγεία και στα νοσοκομεία μας. Η Παιδεία μέρα με τη μέρα χάνει το δημόσιο χαρακτήρα της και παραδίδεται στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο ακήρυχτος πόλεμος απέναντι στους καλλιτέχνες και στους ανθρώπους του πολιτισμού. Και τέλος το φοβικό σύνδρομο με το οποίο αντιμετωπίζουμε τα εθνικά μας θέματα, αλλά λόγω της ευαίσθητης φύσης των θεμάτων αυτών δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο.

Το ''Ενώνω'' είναι σαν τον ''Δαυίδ'' μπροστά στους ''Γολιάθ'' του πολιτικού χάρτη. Τι έχει στη... ''σφεντόνα'' του για να νικήσει?

Εξαρτάται πώς ορίζουμε τη νίκη. Στόχος του «ΕΝΩΝΩ» είναι να μπορέσει να καταγράψει το ποσοστό του, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι το πολιτικό σκηνικό είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ολιγαρχίας και οι ολιγάρχες ξέρουν πολύ καλά πώς να προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Είτε ως κυρίαρχοι μιντιάρχες μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είτε πίσω από πληρωμένες από τους ίδιους δημοσκοπήσεις, παραπληροφορούν συστηματικά το κοινό και αποκλείουν οποιαδήποτε άλλη φωνή μπορεί να επιδράσει αφυπνιστικά.

Εμείς θα δώσουμε τον τίμιο αγώνα κι ελπίζουμε σε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη αξία στη ζωή?

Όταν μιλάμε για αξίες, καλό είναι εξαρχής να διαχωρίζουμε τις λεγόμενες οικουμενικές αξίες που διαμορφώνουν την αντίληψη περί ηθικής από εκείνες που ποσοτικοποιούνται, όπως είναι το χρήμα, η ιδιοκτησία, το κέρδος, δηλ. αξίες που υπολογίζονται με μαθηματικές πράξεις.

Προσωπικά μου είναι δύσκολο να προτάξω μια συγκεκριμένη αξία ως σημαντικότερη. Πιστεύω ότι η ζωή μας πρέπει να εναρμονίζεται μ’ ένα πλέγμα ηθικών αξιών που να υπαγορεύουν τις συμπεριφορές μας, όχι με την ηθικολογική αντίληψη της θρησκείας, αλλά με βάση την μία και μοναδική αλήθεια: ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου έχει την ίδια αξία, αδιακρίτως χρώματος, θρησκείας ή εθνολογικής προέλευσης. Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός – και ιδίως η παγκοσμιοποίηση – έχουν εισαγάγει μια εντελώς στρεβλή αντίληψη του αξιακού κώδικα που πρέπει να διέπει τον τρόπο σκέψης μας και τον τρόπο που ενεργούμε.

Δείτε τι συνέβη με την περίπτωση της πανδημίας του COVID-19. Δημιουργήθηκε ένα αφήγημα, περιβεβλημένο δήθεν από επιστημονικότητα, απομονώθηκαν οι φωνές πολλών άλλων έγκυρων επιστημόνων που δεν εξυπηρετούσαν το κυρίαρχο αφήγημα, η πειθώ σαν εργαλείο αντικαταστάθηκε από τον εκφοβισμό και την κρατική προπαγάνδα, υπήρξε μια ασύστολη κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιριών και της σχετιζόμενης covid business και μια παγκόσμια συγκάλυψη για να μην αποκαλυφθεί πως τελικά τα εμβόλια δεν προστατεύουν 100% από τον κορονοϊό.

Με λίγα λόγια, η επιστήμη δεν υπηρέτησε την Αλήθεια, αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα, βάζοντας την ανθρώπινη ζωή σε δεύτερη μοίρα. Επανερχόμενος στο ερώτημά σας, λοιπόν, επαναλαμβάνω πως η ανθρώπινη ζωή αποτελεί την υπέρτατη αξία και το πλέγμα των υπόλοιπων ηθικών αξιών θα πρέπει να εξασφαλίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Αν σας ρωτούσαν οι δικοί σας άνθρωποι για ποιο πράγμα είστε υπερήφανος στη ζωή σας τι θα απαντούσατε?

Είμαι υπερήφανος επειδή τίποτε δεν μου χαρίστηκε μέχρι σήμερα και όσα έχω καταφέρει στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή είναι αποτέλεσμα συνέπειας και σκληρής προσπάθειας. Το επάγγελμά μου ως φοροτεχνικός, θεωρώ ότι αποτελεί μια γέφυρα εξισορρόπησης μεταξύ των συμφερόντων του κράτους και των φορολογικών υποχρεώσεων των πελατών μου. Φροντίζω να καλλιεργώ ένα κλίμα εμπιστοσύνης από την πρώτη μέρα συνεργασίας και επενδύω στην ικανοποίηση που προσφέρουν οι υπηρεσίες μου στους πελάτες μου.

Επίσης, θεωρώ εξαιρετική τιμή για μένα και με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου ο πρόεδρος του «ΕΝΩΝΩ» κ. Νίκος Μαυραγάνης με το να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Σας ευχαριστώ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε.

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''