iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Μύρων Τσαγκαράκης:
Μονόδρομος η
ψήφος στο ΠΑΣΟΚ


 
Ο πλαστικός χειρουργός στο ''Α. Συγγρός'' Μύρων Τσαγκαράκης θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην ανατολική Αττική. Ένας άνθρωπος της επιστήμης με αυτοδιοικητική εμπειρία, ως αιρετός δημοτικός σύμβουλος στο παρελθόν στο δήμο Ραφήνας Πικερμίου, μας συστήνεται πολιτικά σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Τι δουλειά έχει ένας γιατρός με την πολιτική;

Για πολλούς μοιάζει ασυμβίβαστη η επιστημονική ιδιότητα με την πολιτική. Για μένα είναι κάτι παραπάνω από μια πρόκληση. Είναι πατριωτικό χρέος. Όχι μόνο δικό μου αλλά και όλων όσων έχουν τη μόρφωση, την καλλιέργεια, την ικανότητα να σκεφθούν διαφορετικά από τον παραδοσιακό «πολιτικάντη». Έτσι, θα αλλάξει το κοινοβουλευτικό μας σώμα, έτσι θα αλλάξει η πολιτική απόφαση που ορίζει τις ζωές των ανθρώπων της χώρας μας. Ειδικά, αυτές οι εκλογές είναι “now or never” για αρκετούς που δεν έχουν σχέση με το γνωστό παρηκμασμένο πολιτικό κατεστημένο να πολεμήσουν για να το αλλάξουν.

Γιατί η πολιτική επιλογή να στρατευθείτε στις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ;

Γιατί είναι μονόδρομος σε αυτήν τη δεδομένη στιγμή. Αποστολή της ΝΔ είναι, πίσω από την «φιλολαϊκή» πολιτική με επιδοματάκια της κατάντιας, είναι να ενισχύσει την ολιγοκρατία, να αποκλείσει υγιείς-δημιουργικές δυνάμεις από την αγορά, να ευνοήσει ξεδιάντροπα ημέτερους, να συνεχίσει τις απευθείας αναθέσεις, να παγιδεύσει με παρακολουθήσεις και εκβιασμούς όσους αντιτίθενται. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κανένα πλάνο παραγωγικού μοντέλου, παρά μόνο τη φιλοδοξία να αποτελέσει το «καλόπαιδο-διαχειριστή» φτώχειας και μιζέριας. Ιδανική πρόταση για όσους πιστεύουν ότι θα χορτάσουν τα επόμενα χρόνια με κυρίως, ίσως και μόνο, πιάτο το «κουτόχορτo». Οπότε να γιατί ΠΑΣΟΚ: Γιατί είναι το κόμμα που κατεβαίνει με στόχο την ευμάρεια της χώρας. Την Made In Greece οικονομία με τη συμφιλίωση της με τις παραγωγικές δυνατότητές μας. Tην ανάδειξη της νέας γενιάς, την προστασία της αξιοπρέπειας εργαζόμενων, δανειοληπτών, συνταξιούχων, την αναγέννηση του ΕΣΥ, της Παιδείας, την ενίσχυση της Διαύγειας, του κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας, τη συντριβή των Ανισοτήτων με δίκαιη αναδιανομή πλούτου.

Θα αναρωτηθεί κάποιος ''μα κ. Τσαγκαράκη γνωρίζετε όλα τα προβλήματα της αχανούς Περιφέρειας της ανατολικής Αττικής'';

Αν πει κάποιος ότι μπορεί να γνωρίζει τα πάντα για μια τόσο μεγάλη και τόσο πολυσχιδή οικιστική ενότητα, ζωτικό μέρος της ελληνικής πρωτεύουσας, μάλλον ψεύδεται. Γνωρίζω τα νευραλγικά ζητήματα του δήμου Ραφήνας -Πικερμίου και των γειτονικών κοινοτήτων και οικισμών, χάρη στη θητεία μου σαν δημοτικός σύμβουλος και την ενασχόλησή μου με τα κοινωνικά, ανθρωπιστικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Όμως, δεν σταματώ να κυκλοφορώ σε όλη την περιφέρεια, θυσιάζοντας τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου καθημερινά, και φυσικά δεν σταματώ να συνομιλώ και να κρατάω ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τους συμπολίτες μου, κατοίκους της περιφέρειάς. Κουβέντα με τη κουβέντα, συζήτηση με τη συζήτηση, ο χάρτης με τις ανάγκες της Ανατολικής Αττικής, συμπληρώνεται στο δρόμο προς τις φετινές εκλογές. Και αυτός είναι ο πιο αντικειμενικός τρόπος ενημέρωσης αλλά και το πιο ασφαλές και δημοκρατικό μονοπάτι.

Είναι ένας αξιόπιστος ηγέτης ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Η αξιοπιστία δεν είναι μόνο θέμα προσώπου αλλά και συνόλου. Ο Νίκος ο Ανδρουλάκης είναι ένας πολιτικός που δεν υποτάσσεται σε συμφέροντα και δεν χειραγωγείται. Είναι φορέας ευρωπαϊκής πολιτικής σκέψης, ξεκάθαρα σοσιαλιστικής και προοδευτικής αντίληψης που θέλει να ηγηθεί μιας χώρας που θα αναπτύσσεται με ευρωπαϊκούς όρους και δεν θα υποτάσσεται σε όρους υποχρεωτικής υπανάπτυξης. Γι’ αυτό και έχει διαμορφώσει με στελέχη και συνεργάτες ένα κόμμα – επιτελείο τεχνοκρατών που απέχουν από τους γνωστούς παραδοσιακούς εραστές της εξουσίας. Για τον Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός , δύναμη επιβολής ή κληρονομικός τίτλος. Είναι μέσο κοινωνικής αλλαγής, μοχλός προόδου, μέτωπο μάχης για την ευημερία όλων.

Πιστεύετε στους νέους πολιτικούς, είτε ηλικιακά, είτε σε μεγαλύτερη ηλικία αλλά με πάθος προσφοράς και δημιουργικές ιδέες;

Η υγιής πολιτική αντίληψη και θέση δεν έχει ηλικία, φύλο ακόμα και καταγωγή. Πιστεύω στους πολιτικούς που αρνούνται να γεράσουν και αρνούνται να συμβιβαστούν. Μην ξεχνάμε πως ο Ε. Βενιζέλος ακόμα και λίγο πριν το θάνατό του ήταν πιο ευφυής και ανατρεπτικός από πολλούς νεότερους «εθνοσωτήρες» της εποχής. Δεν πιστεύω στον μαϊμουδισμό και τον ξύλινο λόγο, που μπορεί να υιοθετούν κάποιοι νεότεροι. Δεν φτάνει να χρησιμοποιείς ατάκες και να ακούγεσαι με τη χροιά του Ανδρέα Παπανδρέου, για να το παίξεις ηγέτης ή εθνάρχης. Ιδίως αν δεν έχεις βαθιά γνώση του Ανδρέα για τα παγκόσμια οικονομικά μοντέλα, τη γενναιότητα, τη μαγκιά, το τσαμπουκά και φυσικά την οξυδέρκειά που είχε να πάει κόντρα σε στημένα παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας και να τα γυρίσεις υπέρ μας.

  1. Γιατί οι νέοι αποστρέφονται την πολιτική. Πώς το εξηγείτε;

Αρκούν κάποιες εικόνες από την αγωνιστική επανέναρξη των πρωταθλημάτων μας μετά τη τραγωδία των Τεμπών, για να δείτε την απάντηση των νέων μας. Όχι, απλά αποστρέφονται, μισούν και ''φτύνουν στα μούτρα'' την πολιτική που τους μετράει απλά σαν νούμερα, τους βάζει ταμπέλες, τους φράζει το μέλλον, τους αποκλείει από την αξιοπρεπή αμοιβή στην εργασία τους, τους υποχρεώνει να αναζητήσουν μέσο για διορισμό και να ξεχάσουν την αξία των σπουδών, των ικανοτήτων, των ονείρων τους για να συμβιβαστούν με τη ζοφερή πραγματικότητα της υπόκλισης και του ρουσφετιού. Και στην τελική σαν νέος τι να ψηφίσεις; Αυτόν που η πολιτική του κατέληξε σε ουτοπία ή αυτόν που η πολιτική του εξελίχθηκε σε δυστοπία;

  1. Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ

Σε αυτές τις εκλογές η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος προτεραιότητας σε μια διαφορετική πολιτική, που στοχεύει στην ευημερία. Με Made In Greece εθνικό μοντέλο, στους άξονες Τουρισμός, Υψηλή τεχνολογία (Εξαγωγική Φαρμακοβιομηχανία, Ανάπτυξη Λογισμικού, Βιοτεχνολογία), Υψηλής Προστιθεμένης Αξίας Αγροτικά Προϊόντα Ετικέτας, Ναυτιλία, Εκμετάλλευση του συνόλου του Ενεργειακού Δυναμικού μας. Στο πρόγραμμά του υπάρχει προοπτική για τη νέα γενιά, με πλαίσιο υψηλές αμοιβών στους εν λόγω εξαγωγικούς τομείς, ενίσχυση της εξωστρέφειας και ένταξη της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον εργασίας. Είναι το κόμμα με Εργασιακό Όραμα, για πλήρη απασχόληση, ποιοτική μισθολογική κάλυψη, δίκαιο ασφαλιστικό περιβάλλον και ομαλή πρόσβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σας γιατρός συνυπογράφω την Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με διάθεση περισσότερων πόρων από τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές, και 8 γενναίες παρεμβάσεις στο Ε.Σ.Υ. Και τέλος, το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη παράταξη που θέλει να αντιμετωπίσει βιώσιμα το Ιδιωτικό Χρέος με νομοθετικό πλαίσιο που στοχεύει στην οικονομική ανάταση για οικογένειες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δανειολήπτες, αλλά και να διαφυλάξει τις δημοκρατικές αρχές της Διαύγειας, της Διαφάνειας και του Κράτος Δικαίου, με συντριβή της οικογενειοκρατίας, διαπλοκής και διαφθοράς, με ισχυρούς κανόνες προστασίας πολίτη και εργαζόμενου από τις συντεχνίες.

  1. Είστε πολιτικός της σύγκρουσης ή της συνεργασίας;

Είμαι και των δυο. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ανέπτυξα έντονη συνδικαλιστική δράση, παραμένοντας στον ανεξάρτητο χώρο ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΦΕΕ αλλά και Πρόεδρος του «Οδύσσεια στα FM» του πρώτου φοιτητικού ραδιοφωνικού σταθμού της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, και έτσι έχω μάθει να λειτουργώ, από τότε. Επενδύω στην αξία του διαλόγου, της ενσυναίσθησης, της ανταλλαγής θέσεων, ίσως και με πιο δυναμικό τρόπο, αντρίκια και πάντα πρόσωπο με πρόσωπο χωρίς πισώπλατα μαχαιρώματα και τρικλοποδιές. Εξάλλου, πιστεύω ότι όλα τα δημοκρατικά κόμματα της χώρας έχουν κάποιες σωστές θέσεις και τοποθετήσεις, αφορμές συνεργασίας δηλαδή για το κοινό καλό και την πρόοδο όλων. Απέναντι όμως σε αυτούς που θεωρούν το διάλογο και τη συνεργατική διάθεση ως δείγμα αδυναμίας, δεν πρόκειται να υποχωρήσω. Στους πρεσβευτές της ωμής δύναμης, του φασισμού και της ζωώδους επιβολής, η δική μου απάντηση είναι σύγκρουση και μόνο.

  1. Σας βοήθησε η πενταετής ενασχόληση με τα κοινά στην τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου και μάλιστα ως Δημοτική Αρχή;

Φυσικά. Ως δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με την Σύγχρονη Πολιτεία Νέα του δίδυμου Β. Πιστικίδη- Ε. Μπουρνού,είδα -από μέσα- πόσα προβλήματα υπάρχουν και πως πρέπει να αντιμετωπιστούν και να λυθούν. Όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά ουσίας. Και η ουσία πολλές φορές είναι αθόρυβη και μπορεί να φέρει ευεργετικά αποτελέσματα για μικρούς και μεγάλους κατοίκους. Και επίσης είδα ότι η ουσία δεν έχει νταούλια και φανφαρονισμούς – πολλές φορές δεν απαιτεί και επιπλέον προϋπολογισμό για να φαγωθεί από τους εμπλεκόμενους. Ίσως γι’ αυτό οι Έλληνες πολιτικοί, στην πλειοψηφία τους απεχθάνονται την ουσία.

  1. Θα μπορούσε η ανατολική Αττική να είναι ένας μαγευτικός τόπος;

Θα μπορούσε να είναι μια Ευρωπαϊκή Ριβιέρα, που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από την αντίστοιχη των γαλλικών ακτών. Φυσικά, για να γίνει αυτό, χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε με τον ψήφο μας τους κατάλληλους ανθρώπους που μπορούν να πιέσουν βουλευτικά και νομοθετικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Με έργα που μας εντάσσουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο εμπορίου και μεταφορών, με σύγχρονο πλαίσιο προστασίας κατοίκων κι επιχειρήσεων από κάθε είδους παραβατικότητα, με επαναχάραξη του προαστιακού ώστε να μην ενώνει χωράφια αλλά τους οικισμούς και τις κοινότητες της Ανατολικής Πεντέλης, με δημιουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης βιομάζας και στερεών αποβλήτων και έργα αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, βιοκλιματικά, περιβαλλοντικά - ασπίδα για απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα, από τα οποία έχουμε υποφέρει. Και αφήνω για το τέλος , φυσικά, την «εκ των ουκ άνευ» τη δημιουργία ε του δικού μας μεγάλου Νοσοκομείου.

  1. Τεράστια ''πληγή'' για την ανατολική Αττική η απουσία νοσοκομείου για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους...

Όχι μόνο πληγή αλλά και τροχοπέδη ανάπτυξης. Το μεγάλο νοσοκομειακό συγκρότημα για την περιφέρειά μας δεν είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει άμεσα. Είναι έργο που έπρεπε να γίνει όχι χτες αλλά προχτές. Απλά, αναλογιστείτε, την προσφορά ενός τέτοιου νοσοκομείου στις φωτιές στο Μάτι, το 2018, την αμεσότητα και την έκταση της περίθαλψης που θα πρόσφερε σε σχέση με τους 4 Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών που στήσαμε, όπου μπορούσαμε, όπως μπορούσαμε και με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», μαζί με 3 άλλους συναδέλφους και τους εθελοντές του ΕΕΣ. Το «Νοσοκομείο» είναι σημείο αναφοράς και προόδου για μια κοινωνία, όπως είναι η δική μας η τοπική, η οποία μάλιστα αγκαλιάζει και φιλοξενεί τα καλοκαίρια ολόκληρες άλλες κοινωνίες παραθεριστών.

  1. Αν βρισκόσασταν σήμερα σε έναν φιλικό καφέ με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης τι θα τους λέγατε θα τους παροτρύνατε με δύο λέξεις για να πάει μπροστά η Ελλάδα;

Δημοκρατία και Ευημερία. Αυτό είναι το διαχρονικό σύνθημα της αλλαγής, από τα χρόνια του Ελευθέριου Βενιζέλου μέχρι και την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, που συγκλόνισε και άλλαξε τη χώρα. Αν κάποιος επικεφαλής Κυβέρνησης, Υπουργείου, Κόμματος, Φορέα, «καρφώσει» στη σκέψη του αυτές τις δυο λέξεις, σίγουρα θα αναθεωρούσε μια πληθώρα αποφάσεων και κινήσεων. Η Ελλάδα έχει μόνο ένα δρόμο για να προχωρήσει, και στην εσωτερική της ανάπτυξη και στην εξωτερική της παρουσία. Αυτόν που ορίζεται από την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου καθώς και από την προσπάθεια αναγέννησης του βιοτικού επιπέδου του πολίτη, την ευημερία του λαού. Όλα τα άλλα συνηγορούν υπέρ της διαιώνισης χρεοκοπημένης οικονομίας, χρεωκοπημένων πολιτικών, μιζέριας και κατάντιας των πολλών υπέρ της ευδαιμονίας λίγων και εκλεκτών, των εκάστοτε ημέτερων.

  1. Υπάρχει κάποια ρήση Έλληνα ή ξένου πολιτικού που σας έχει εντυπωσιάσει, την ενστερνίζεστε, είναι οδηγός σας;?

Σαν Έλληνας πολίτης και λάτρης της κλασικής παιδείας, δεν θα μπορούσα ποτέ να δανειστώ φράση ή να ετεροπροσδιοριστώ από ατάκες ξένων ηγετών. Άλλωστε ακόμα κι ο Γκάντι, ο Κένεντι, ο Λένιν έχουν στηρίξει και τα δικά τους αποφθέγματα στη θεωρητική – και πρακτική- βάση της Δημοκρατίας, που δομήθηκε από την Αθηναϊκή Πολιτεία και την Αριστοτελική σκέψη. Προσωπικά, επιλέγω να κοιμάμαι με τα λόγια του Καζαντζάκη « Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω» και να ξυπνάω με το απόφθεγμα του Σωκράτη «Το μυστικό της αλλαγής είναι να εστιάζουμε στην ενέργειά μας, όχι στο πως να πολεμήσουμε τα παλιά, αλλά στο να χτίσουμε τα καινούργια.»

  1. Χρειαζόμαστε ως χώρα μια νέα κουλτούρα σκέψης, τρόπου ζωής και σχεδιασμού για το αύριο;

Βασικά χρειαζόμαστε μια χώρα που να λειτουργεί υπέρ του πολίτη της κι όχι υπέρ κλειστών συμφερόντων. Μια χώρα που να μην στραγγαλίζει οικονομικά με το παρανοϊκό φορολογικό της σύστημα τις υγιείς δημιουργικές δυνάμεις της. Που δεν είναι αποκρουστική στην εργατική απασχόληση, στέλνοντας στο εξωτερικό πάνω από μισό εκατομμύριο νέους ανθρώπους. Που παρέχει προστασία στο δανειολήπτη και τον ευάλωτο οικονομικά και δεν του στήνει παγίδα όπως η πρόσφατη τροποποίηση των 120 δόσεων. Που κτίζει ένα ΕΣΥ όπως οραματίστηκαν οι ιδρυτές του, το καλύτερο της Ευρώπης, η κι όχι το μέσο ισχυροποίησης των ιδιωτικών πολυκλινικών που ευτελίζουν την υγεία του πολίτη ανάγοντάς την σε πηγή υπερπλουτισμού. Μια χώρα που δεν διαπραγματεύεται την εθνική της ανεξαρτησία αλλά και τη συνολική ειρήνη στα Βαλκάνια και τη μεσόγειο. Πιστεύω στον Έλληνα. Αν του τα προσφέρει αυτά η χώρα του, αυτός θα την ανταμείψει πλουσιοπάροχα, με την αλλαγή νοοτροπίας, πατριωτική συνείδηση και στάση ζωής και σύγχρονη διορατική αντίληψη για το σήμερα και το αύριο.

  1. Δεν μπορώ να μη ρωτήσω την εκτίμησή σας για τις επικείμενες εθνικές εκλογές της πρώτης Κυριακής;

Τη δεδομένη στιγμή και στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, με τόσα παιδιά, τόσους ανθρώπους, τόση Ελλάδα να χάνει τη ζωή της άδικα, δεν χωράνε προβλέψεις. Θεωρώ σίγουρο ότι το εκλογικό σώμα θα αντιδράσει με την ψήφο ή την μη ψήφο του, τιμωρώντας όλους όσους θεωρεί υπεύθυνους. Το εκλογικό σώμα, όλοι μας δηλαδή, δεν είμαστε θυμωμένοι, είμαστε εξοργισμένοι. Και η αντίδραση ενός προσώπου οργισμένου είναι πάντα απρόβλεπτη.

  1. Μετά τις δεύτερες κάλπες θα βλέπατε συνεργασία κομμάτων και αν ναι ποιός ''συνδυασμός'';  

Αν κρίνω και από την πρόσφατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει ότι προβάρουν στην Κουμουνδούρου το κυβερνητικό τους κουστούμι, πάντα χωρίς γραβάτα αλλά αυτή τη φορά και χωρίς Πολάκη, νομίζω δεν θα αρνηθεί ακόμα και η αξιωματική αντιπολίτευση πρόταση συγκυβέρνησης από τον άσπονδο εχθρό τους τη ΝΔ. Βέβαια βουλευτες τους δηλώνουν ότι και με τον κ. Βέλοπουλο μπορεί να τα βρούνε…(Γιατί όχι? Εδώ συνεργάστηκαν με τον Καμμένο).. Το θέμα δεν είναι ποιοι θα συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Το θέμα είναι σε αυτό το σχήμα να υπάρχει κάποιος που μπορεί να φρενάρει με τις θέσεις και το ανυποχώρητο στο πρόγραμμά του, τα σχέδια για την απόλυτη φτωχοποίηση του λαού και την καταπάτηση κάθε αίσθησης κράτους δικαίου. Και αυτό μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το κάνει.

  1. Είναι η οικογένειά σας ένα ''καταφύγιο'' ψυχής στις δύσκολες ώρες;

Φυσικά και είναι. Καταφύγιο ψυχής και πηγή δύναμης για τις δύσκολες στιγμές, που και για μένα όπως και για κάθε Έλληνα, έχουν αρχίσει και γίνονται ανεπαίσθητε πολύ περισσότερες στην καθημερινότητά μας. Επιπλέον, οι γονείς μου, η γυναίκα μου, το παιδί μου, οι κοντινοί μου άνθρωποι, είναι και ένα μεγάλο κίνητρο για την πολιτική μου προσπάθεια. Γιατί αν καταφέρω να κάνω τη ζωή όλων των Ελλήνων λίγο καλύτερη, αυτόματα η ζωή των δικών μου θα γίνει ακόμα λίγο καλύτερη.

  1. Εκτιμάτε ότι η τραγωδία στα Τέμπη αποτελεί τη ''χαριστική βολή'' για την κυβέρνηση?

Όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την ξεπερασμένη πολιτική που μας οδήγησε εδώ σήμερα. Θα έλεγα ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, στρατιωτικών ηγετών, υπουργών, εκπροσώπων του τύπου, κ.λπ. αλλά και κάποιων άλλων ενδείξεων και διαπιστώσεων που έχουν προηγηθεί, θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν “another brick in the wall”. Η τραγωδία στα Τέμπη όμως είναι η κατάρρευση ενός ολόκληρου μέρους της σάπιας οχύρωσης, που τόσο η ΝΔ όσο κι οι προκάτοχοί της έστησαν όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, η πολιτική του βολέματος, της ρουσφετολογίας, της εσκεμμένης αναβλητικότητας έχει μείνει ανοχύρωτη κι εκτεθειμένη. Δυστυχώς όμως θυσιάστηκε πολύς κόσμος για να γίνει αυτό. Έπρεπε να υπήρχαν άνθρωποι με ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους και να την είχαν γκρεμίσει αυτή τη νοοτροπία χρόνια πριν.

  1. Πιστεύετε με το χέρι στην καρδιά ότι η πολιτική κουλτούρα του ΠΑΣΟΚ έχει προσαρμοστεί πλήρως στη νέα εποχή ή ''κουβαλάει'' ακόμη παθογένειες του παρελθόντος?

Φυσικά και γι’ αυτό επιλέγω ΠΑΣΟΚ για να συστρατευτώ μαζί του για την πολιτική αλλαγή του τόπου. Σας έχω αναφέρει ήδη για τις επιλογές του Ν. Ανδρουλάκη σε πρόσωπα και στελέχη για να μετατρέψει το κόμμα σε αυτό που ήταν κι όφειλε να παραμείνει έτσι: Μια σύγχρονη τεχνοκρατική σοσιαλιστική παράταξη που στοχεύει, παλεύει και πετυχαίνει την ευημερία της πατρίδας μας. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ είναι η πιο ξεκάθαρη προοδευτική και πατριωτική επιλογή. Σε αυτό βέβαια πρέπει να παραδεχθώ ότι συνέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια κι ο ΣΥΡΙΖΑ κι η ΝΔ. Και αυτοί μας ωφέλησαν καθώς απορρόφησαν το βλαβερό και καιροσκοπικό κομμάτι του κόμματος, του κατ’ επάγγελμα ψηφοθήρες και τους chef των εκλογικών μαγειρεμάτων.

21.Τι θα λέγατε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη σε έναν φιλικό καφέ, σε περίπτωση που γινόταν πρωθυπουργός?

Ελλάδα και μόνο. Αυτό να έχει στο μυαλό του σε κάθε του σκέψη και κάθε του βήμα, όταν με το καλό αναλάβει τη θέση του Πρώτου της Βουλής. Μεταξύ της φράσης αυτής, δεν υπάρχει χώρος για χάρες σε συμφέροντα, για υποχωρήσεις στα εθνικά συμφέροντα, για συμβιβασμούς υπέρ της εξουσίας και σε βάρος του απλού ανθρώπου που με χίλιους κόπους, ιδρώτα κι αίμα, προσπαθεί να επιβιώσει σε μια χώρα που έχει αγαπήσει και τον προδίδει καθημερινά. Ο Νίκος ο Ανδρουλάκης σαν πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει να σηκώσει το βάρος του μετασχηματισμού του «Ελλάδα και μόνο» από απάντηση καθημερινής δυστυχίας και μιζέριας στην αιτία για την ευημερία των Ελλήνων και των ανθρώπων του κόσμου που επιλέγουν τη χώρα αυτή για πατρίδα τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

ΠΗΓΗ Εφημερίδα Πρωτοσέλιδο Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ