iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Ο Βαγγέλης Μπουρνούς
απαντά σε 17 ερωτήσεις
που δεν περίμενε ποτέ!


Τι να ρωτήσει ένας δημοσιογράφος τον δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς και να είναι έξω από τα συνηθισμένα? 
Προσπαθούσα να βρω ένα αιρετικό μοτίβο που και έκπληξη θα ήταν για τους αναγνώστες και ο ίδιος θα δυσκολευόταν, αλλά και προσωπικά θα έφευγα ευχαριστημένος από το γραφείο του. Η ''μαγική'' λέξη ήταν το ''γραφείο''. Δηλαδή θα πήγαινα στο...γηπεδό του. Και σκοπός ήταν να βάλω ''γκολ''. Ο δήμαρχος όντας λάτρης του ποδοσφαίρου, θα δεχόταν αυτή την ξεχωριστή αναμέτρηση με έναν βετεράνο ποδοσφαιριστή. Και ή θα ''έτρωγε γκολ από τα αποδυτήρια'' ή θα θριάμβευε. Δεν συνέβη τίποτα από τα δύο. Γιατί απόλυτος νικητής ήταν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις. Δηλαδή η συνέντευξη. Που αυτός ήταν και ο μοναδικός στόχος. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε ένα ''ντέρμπι''...
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι ντέρμπι ή θα επικρατήσετε εύκολα?
Τα εύκολα ή τα δύσκολα παιχνίδια τα καθορίζουν οι πολίτες στις κάλπες, που αξιολογούν το έργο το οποίο έχει γίνει και είχαν δεσμευτεί οι αυτοδιοικητικοί που κατέβηκαν και κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους. Θεωρούμε ότι όχι μόνο έχουμε εκτελέσει στο 100% το έργο των υποσχεσεών μας, αλλά κι ένα παράλληλο, εξίσου σημαντικό πρόγραμμα. Γιατί μας δόθηκαν ευκαιρίες την εποχή της πανδημίας με κονδύλια από το Ταμείο ανάκαμψης. Με αποτέλεσμα να επιτελείται ένα τεράστιο έργο ενός 300 εκατομμυρίων σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση στον τόπο μας. Μας στέλνει μπροστά, μας δίνει τις Ευρωπαικές υποδομές που θέλουμε για να λειτουργήσει  η πόλη, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και ταυτοχρόνως να λειτουργήσει και το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Είστε παίκτης- προπονητής. Δηλαδή και δήμαρχος και εργάτης ''στο πεζοδρόμιο''. Πόσο δύσκολο είναι αυτό?
Αρκετά δύσκολο, θέλει πολύ χρόνο. Βέβαια επειδή το παιχνίδι είναι ομαδικό και όχι ατομικό, δεν είναι τένις, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία ομάδα, η οποία άλλοτε βγαίνει μπροστά για να βάλει γκολ, άλλοτε μαρκάρει για να πάρει τη μπάλα. Όμως και το μαρκάρισμα είναι εξίσου σημαντικό, γιατί έτσι βγαίνουν οι επιθέσεις που δημιουργούν το σκορ που θέλουμε για τους πολίτες.
Ποιό ήταν το ωραιότερο αυτοδιοικητικό γκολ που πετύχατε ως σήμερα?
Κάθε γκολ έχει τη δική του ομορφιά. Ακόμη κι αυτό που φαίνεται εύκολο. Το ωραιότερο γκολ είναι η αποχέτευση. Ένα γκολ που έμοιαζε δύσκολο αλλά αποδείχτηκε εύκολο είναι το Παραολυμπαικό Κέντρο. που θα δημοπρατηθεί μέσα σε αυτή τη Δημοτική θητεία. Βρήκα ευήκοα ώρα στον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη σε ένα έργο που είναι μοναδικό στα Βαλκάνια και τρίτο στην Ευρώπη. Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αγκάλιασε αυτή την πρόταση, εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια και είμαστε σε διαδικασία υλοποίησης με ορίζοντα παράδοσης το 2025. Τ0 50% του χρόνου λειτουργίας θα ανήκει στο μαζικό αθλητισμό της πόλης και το 100% της ιδιοκτησίας στο δήμο. Με πλήρη χρηματοδότηση σε δεύτερο στάδιο και της πλήρους λειτουργικοτητάς του.
Ο δήμος Ραφήνας Πικερμίου προκρίνεται στον τελικό του αυτοδιοικητικού τσάμπιονς λιγκ ή είναι οφσάιντ?
Την απάντηση θα τη δώσουν οι θεατές του παιχνιδιού και όχι οι συμμετέχοντες. Όμως αν ρωτήσει κάποιος πολίτης έναν αυτοδιοικητικό στην Ελλάδα ο δήμος μας θεωρείται ένας από τους δήμους που είναι απολύτως πετυχημένος σε κάθε τομέα και δράση έχει αναπτύξει είτε η ΚΕΔΕ, είτε το υπουργείο εσωτερικών, οποιοσδήποτε φορέας της κυβέρνησης. Για τα απορρίμματα προσφάτως η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεγάλα πέναλτι, Κάποιοι μας λοιδορούσαν για τις οικολογικές δράσεις μας σχετικά με την ανακύκλωση. Από το 2026 θα υπάρχουν τεράστια πέναλτι για τους πολίτες. Ο δήμος μας σήμερα ανακυκλώνει το 33% των απορριμμάτων και αυτό το θεωρώ ηρωική προσπάθεια. Είμαστε πρώτοι στα βιοαπόβλητα στην Ελλάδα, δεύτεροι στην ανακύκλωση στην Αττική. Όλοι οι άλλοι δήμοι θα κάνουν αύξηση δημοτικών τελών και ο δήμος Ραφήνας Πικερμίου τα επόμενα χρόνια ''παγώνει'' τις αυξήσεις. Βέβαια αν κάποιος πολίτης δεν ακολουθεί τις οδηγίες τότε θα υφίσταται το πέναλτι.
Εσείς υποπέσατε σε κάποιο πέναλτι αυτά τα τέσσερα χρόνια?
Προφανώς όταν δουλεύεις κάνεις και κάποια τάκλιν τα οποία ο διαιτητής τα βλέπει ως πέναλτι. Σημασία όμως έχει ότι σε κανένα απ αυτά δεν υπήρχε πρόθεση. Αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος εργάζεται και δεν κάνει λάθη.
Σε ποιόν θα δίνατε αυτοδιοικητική κόκκινη κάρτα?
Επειδή θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε μία δύσκολη ερώτηση, κόκκινη κάρτα δικαιούται ο κ. Βασιλόπουλος, γιατί έχει βάλει στην ατζέντα της μικροπολιτικής ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να περιβάλλεται από σεβασμό για  κάθε πολίτη. Έθεσε θέμα νομιμότητας του Κοιμητηρίου Ραφήνας. Ενός χώρου που 100 χρόνια από τη στιγμή που ήρθαν οι πρώτοι Τριγλιανοί πρόσφυγες, φιλοξενεί τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή και κανένας αυτοδιοικητικός, ποτέ δεν έβαλε τέτοιο θέμα. Καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή λες και αυτή δημιούργησε το Κοιμητήριο. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω αυτή την κίνηση. Γι αυτό και δεν του απαντώ πλέον σε ερωτήσεις του στις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου.
Το ρόστερ της παραταξής σας σας εν όψει των εκλογών εμπλουτίζεται με μετεγγραφές ελίτ. Πώς θα χωρέσουν όλοι αυτοί στη βασική ''εντεκάδα''?
Ο νέος νόμος επέβαλε στον επικεφαλής της παράταξης να κατεβάσει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων. Υπάρχει πληθώρα ανθρώπων οι οποίοι έχουν κάνει μεγάλη πορεία στην επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή. Αυτό θα λειτουργήσει με έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ τους. Άλλωστε την επόμενη ημέρα αν θέλουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες, πρέπει να παραμείνουμε παρόντες όλοι και όχι μόνο όσοι εξελέγησαν. Ένας δήμος για να λειτουργήσει δεν θέλει 25 δημοτικούς συμβούλους και τη στελέχωση των ΔΣ των Νομικών Προσώπων και των θυγατρικών εταιριών, αλλά συμμετοχή στην κοινωνία. Και αυτή τη συμμετοχή επιδιώκουμε να την κάνουμε πράξη.
Τι θα λέγατε στους ''φιλάθλους'' πολίτες που θα βρεθούν στο προεκλογικό γήπεδο?
Να δούνε τι γίνεται γύρω τους με νηφαλιότητα και να ψηφίσουν. Γιατί πολλές φορές προσπαθούν διάφοροι να διαστρέψουν την αλήθεια. Παίρνουν μια εικόνα και προσπαθούν να την κάνουν ήχο ή ένα ανάγνωσμα σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είναι διαστροφή της πραγματικότητας. Η αλήθεια είναι ότι πάμε μπροστά και αυτό αναγνωρίζεται από κάθε πολίτη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι εγκωμιαστικά σχόλια εισπράττουμε και προσωπικά και στα στελέχη μας από πολίτες που δεν ζούνε στη Ραφήνα και το Πικέρμι και θα ήθελαν να ζήσουν εδώ ή θα ήθελαν να είμαστε εμείς διοίκηση στην περιοχή τους.
Ποιό είναι το αγαπημένο σας ''σύστημα'' αυτοδιοικητικά. Όπως στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα επιθετικό 4-3-3 ή αμυντικό 5-4-1?
Υπάρχει ένα ποδοσφαιρικό ρητό που λέει ότι η επίθεση γεμίζει τα γήπεδα, αλλά η άμυνα κερδίζει τα παιχνίδια. Πρέπει να παίζουν όλοι, σε όλες τις θέσεις. Μπροστά, στο κέντρο και πίσω. Και όταν κουραζόμαστε καθόμαστε  λίγο στον πάγκο, μπαίνει κάποιος άλλος και συνεχίζουμε για να ξαναμπούμε. Το παιχνίδι αυτό είναι διαρκές, γιατί και οι ανάγκες των πολιτών είναι διαρκείς και βρίσκονται σε προτεραιότητα. 
Στο ποδόσφαιρο κάποιες φορές δεν κερδίζει ο καλύτερος και αυτή είναι η άγρια ομορφιά του. Μήπως συμβαίνει το ίδιο και στις δημοτικές εκλογές?
Επειδή στις δημοτικές εκλογές αποφασίζουν οι πολλοί, αποτελεί πραγματικά αποτυχία μιας δημοτικής Αρχής να μην περάσει το σωστό μήνυμα σε όλο το εκλογικό σώμα. Όταν έχεις κάνει ένα έργο και μπορέσουν οι αντιπαλοί σου να περάσουν ένα διαφορετικό μήνυμα στους πολίτες, τότε το λάθος το έχεις κάνει εσύ. Δεν έχει κάνει κάτι καλύτερο κάποιος άλλος. Οπότε γι αυτό είπα ότι η άμυνα κερδίζει τα παιχνίδια.
Εκτιμάτε πιο πολύ ως δήμαρχος - προπονητής έναν αθόρυβο παίκτη, ένα αμυντικό χαφ που κάνει τη σκληρή δουλειά ή ένα φαντεζί ''δεκάρι'' στιλ Μέσι?
Στους θεατές αρέσει ο Μέσι, στον προπονητή όμως ο αθόρυβος. Αλλά μια ομάδα είναι μία μίξη. Δεν μπορεί να έχει 11 Μέσι μέσα στην ομάδα γιατί τότε κανένας δεν θα ''κόβει'' τη μπάλα.
Η τοπική αυτοδιοίκηση μοιάζει με ένα ματς?
Ένα ματς που δεν διαρκεί 90 λεπτά. Έχει 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα με αγώνες και αγωνίες, απρόοπτα. ''Τραυματισμούς'' η παραταξή μας δεν είχε, οφείλω να ομολογήσω. Παραμείναμε συμπαγείς και προσηλωμένοι στο έργο μας. Δεν υπήρξε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, της παράταξης, η οποία βρήκε δυσκολία στο να περάσει στη συνείδηση των πολιτών, ότι αυτή ήταν η σωστή πρόταση, η σωστή απόφαση για να οδηγήσουμε μπροστά τον δήμο μας.
Αυτό που μου περιγράψατε ήταν το λεγόμενο ''κλίμα στα αποδυτήρια''. Ως παίκτης - προπονητής θα κάνατε ποτέ αλλαγή τον..εαυτό σας?
Πρέπει να έρθει η ώρα αλλαγής της παρουσίας μου, διασφαλίζοντας όμως τη συνέχεια του ονείρου. Είναι μία από τις μεγάλες αγωνίες μου τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Γιατί, ξέρετε, αυτή η ημέρα που θα πρέπει να αποχωρήσω δεν είναι πολύ μακριά. Πλησιάζει. Είμαι 58 ετών.  Εκλεγμένος από το 1994 στην τοπική αυτοδιοίκηση, μια ολόκληρη ζωή! Του χρόνου συμπληρώνονται 40 χρόνια παρουσίας. Συνεπώς πρέπει να κοιτάζω την επόμενη ημέρα, με τη σκέψη ότι αυτό το όραμα που έχουμε όλοι μας θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Τα όνειρα έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής από τον πολιτικό ή τον βιολογικό χρόνο των προσώπων.
Σας θυμίζω απλώς ότι ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς, έχει ''σπάσει τα κοντέρ''. Αγωνίζεται σε ηλικία 42 ετών σε επίπεδο ελίτ στη Μίλαν και την εθνική Σουηδίας, γιατί αντέχει και τον θέλουν οι προπονητές και οι φίλαθλοι...
Στη σκέψη μου είναι να δημιουργήσω τις προυποθέσεις, ώστε η παράταξη να έχει μια πολιτική συνέχεια.
Τελευταία ερώτηση. Ο Τύπος, οι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν ρόλο ''διαιτητή'' στις προεκλογικές περιόδους. Τι θα λέγατε στους ''διαιτητές'' των τοπικών ΜΜΕ?
Αυτό είναι το πιό δύσκολο ''μαρκάρισμα'' που μου κάνατε. Πραγματικά ο ηλεκτρονικός και έντυπος Τύπος, περνούν μηνύματα. Τα μηνύματα αυτά δεν είναι άδολα πολλές φορές. Έχουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις από πίσω. Οφείλω να πω ότι στο δήμο μας σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ, δεν αναφέρομαι σε αυτά τα οποία ελέγχονται με ιδιοκτησιακό καθεστώς από πολιτικούς αντιπάλους, περνάνε πλουραλιστικά όλες τις απόψεις. Άρα ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να κρίνει ποιό είναι το σωστό, το λάθος, ποιός τον πηγαίνει στο μέλλον και του εξασφαλίζει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Είστε παίκτης που αποφεύγει τις ''τρίπλες''?
Προσωπικά, φαίνεται και σήμερα, δεν έχω αποφύγει καμία ερώτηση, πάντα δίνω απάντηση ακόμη και όταν αυτές δεν είναι αρεστές, επιδιώκοντας να λέω πάντα την αλήθεια. Επιδιώκοντας να γαλουχήσουμε όλοι μαζί τους πολίτες σε μια κουλτούρα με οδηγό τις ανάγκες του τόπου, την ανάγκη της αλήθειας. Την ανάγκη ότι θα πρέπει όλοι να ταλαιπωρηθούμε λίγο, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το αύριο που πρέπει για τα παιδιά μας. Δεν ξεχνώ ότι από τα μεγάλα έργα που γίνονται στον τόπο μας υπάρχει μια προσωρινή όχληση. Υπάρχει μια προσωρινή αναστάτωση στην καθημερινότητα ή την επιχειρηματική δράση. Τα  έργα όμως θα είναι μόνιμα. Και θα αποφέρουν αύξηση του βιοτικού και οικονομικού επιπέδου. Θα αλλάξουν το οικονομικό μικροκλίμα της περιοχής μας. 
Το αεροπλάνο που περνάει μόλις τώρα πάνω από το κεφάλι μας με εκκωφαντικό θόρυβο, με αναγκάζει να πάω σε μια ερώτηση στην ''παράταση. Τι θα γίνει δήμαρχε με αυτή την κατάσταση?
Είμαστε δίπλα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με κάποια πράγματα που μας ενοχλούν. Πολλοί άνθρωποι ήρθαν να μείνουν εδώ επειδή ακριβώς βρισκόμαστε δίπλα σε αυτό το συγκοινωνιακό κέντρο. Ναι υπάρχουν παρεκκλίσεις από την ορθή λειτουργία, που προέρχονται από πιέσεις διαφόρων συλλόγων οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι μια περιοχή οχλείται περισσότερο από μία άλλη, Πρόθεση του δήμου Ραφήνας Πικερμίου είναι, όλοι οι κάτοικοι να υφιστάμεθα δίκαια το ίδιο κομμάτι όχλησης. Δεν θέλουμε κανένας πολίτης να υποστεί παραπάνω ταλαιπωρία. Δεν θα επωμιστούμε το βάρος άλλων. Αυτή είναι η επιδιωξή μας. Θέλουμε την ποιότητα ζωής που μας αρμόζει στον τόπο μας και γι αυτό θα αγωνιστούμε.
Ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα από στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Σας ευχαριστώ πολύ. 
Κι εγώ σας ευχαριστώ.