iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Ιωάννης Ξουρίκης
Οι θέσεις του ''Ενώνω''
για την ανεργία


Οι θέσεις του κόμματος ''Ενώνω'' για την καταπολέμηση της ανεργίας.

-ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ εθνική πλατφόρμα εργασίας.

Τι εννοούμε:

Ότι ο κάθε εργαζόμενος και νέος επιστήμων, θα μπορεί να υποβάλλει τα στοιχεία του προς τον επιχειρηματικό κόσμο, και την επιθυμία του να εργαστεί βάσει των προσόντων του. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εισάγουν στοιχεία για τις θέσεις που αναζητούν. Θα μπορούνε αμφότεροι, σε πραγματικό χρόνο να ελέγχουν τα στοιχεία. Προσφορά και ζήτηση. Δεν μιλούμε για κατάργηση του ΟΑΕΔ, απλά να μειωθεί η όποια διαφθορά, επιλογής «ημετέρων» για εργασία κλπ. Να μην εξαρτάται δηλαδή η ανάρτηση από τον ΟΑΕΔ στην ταυτότητα εργασίας, της ζήτησης ή της προσφοράς.

Πρέπει μέσω των προγραμμάτων, να ενισχύονται τόσο οι νέοι που ψάχνουν εργασία, αλλά και η μέση ηλικία που πάνε να φτιάξουν οικογένεια και δεν μπορούν λόγω ανεργίας να την φτιάξουν.

-ΣΥΝΔΕΟΥΜΕ την Μέση και Ανώτατη Εκπαίδευση με τους Παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Τι εννοούμε:

Ότι υπάρχουν εκπληκτικές δεξιότητες που δεν τυγχάνουν της πρόνοιας του κράτους. Δηλαδή π.χ., δεν υπήρξε ποτέ η περίπτωση στην δεξιότητα «τεχνίτης γης». Είναι ο εξειδικευμένος αγροεργάτης, που στην χειρότερη περίπτωση σήμερα ο μισθός του θα είναι 1200 ευρώ. Είναι αυτός που γνωρίζει π.χ. τις μονοετείς καλλιέργειες, πως να κάνει την λίπανση, μείγματα φαρμάκων κ.α. Όχι ο γεωπόνος, αλλά σε μία σχολή μέσης εκπαίδευσης, να μπορεί να λάβει αυτήν την εξειδίκευση. Η σχολή, θα συνδέεται με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, σε όποια περιφέρεια ή νόμο θα υπάρχει η αντίστοιχη ανάγκη. Δεν μπορείς να κάνεις παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς τεχνίτες γης. Άλλο παράδειγμα είναι οι τεχνίτες κατασκευής σκαφών αναψυχής ή σκαφών γενικότερα. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σκάφη, αλιευτικά, πλαστικά τουριστικά, επιστημονικά κ.α. Σαν λαός της θάλασσας οι Έλληνες, είναι απαράδεκτο να μην έχουμε τεχνίτες κατασκευής σκαφών. Ακόμη τεχνίτες ανοξείδωτων.

-ΕΝΤΑΣΣΟΥΜΕ στον ΟΑΕΔ τους Ελεύθερους επαγγελματίες, με αντίστοιχες προϋποθέσεις κατ’ έτος εργασίας που ισχύουν και για τους λοιπούς εργαζομένους.

Τι εννοούμε: Ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας που μείνει άνεργος π.χ. για οκτώ μήνες αλλά έχει εργαστεί τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπάρχει σήμερα φορέας να τον βοηθήσει, Αντίθετα, υπάρχει δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού, ότι θα αυξήσει τις εισφορές του κατά 10% από 01/01/2023. Στην κατώτερη κατηγορία πλήρωναν ασφάλεια 163 ευρώ, πληρώνουν σήμερα 262 και θα πάει 290. Απόρροια αυτών είναι η αύξηση στον ΕΦΚΑ με 1,5 δις έλλειμα κατ’ έτος. Μόνο το πρώτο 7μηνο του 2022 είναι αυξημένες οι οφειλές κατά 5 δις. Συνεπώς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να ενταχθούν στον ΟΑΕΔ, και να έχουν οικονομική στήριξη με τις προϋποθέσεις που έχουν οι εργαζόμενοι εξαρτημένης εργασίας.

Ιωάννης Ξουρίκης του Στέργιου - Υποψήφιος Βουλευτής Ανατολικής Αττικής

Πρώτα η Ελλάδα – Πρώτα ο άνθρωπος

''Ενώνω'' με πρόεδρο τον Νίκο Μαυραγάνη