iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Πρότυπο λειτουργίας
ο ΕΦΚΑ αν. Αττικής
Ρεπορτάζ iselida.gr


Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr επεκτείνει το ρεπορτάζ της και στις δημόσιες υπηρεσίες του δήμου Ραφήνας Πικερμίου.

Ένας νευραλγικός τομέας, ο οποίος εξυπηρετεί καθημερινά δεκάδες πολίτες είναι ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), της Τοπικής Διεύθυνσης Γ΄ Ανατολικής Αττικής, με έδρα τη Ραφήνα. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τις ημέρες του ρεπορτάζ , εκφράστηκε με θετικά σχόλια. Οι ασφαλισμένοι σε ερώτησή μας αν έχει βελτιωθεί η εξυπηρέτησή τους, μετά την ενοποίηση όλων των προϋπαρχόντων φορέων κοινωνικής ασφάλισης (όπως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.ά.), αλλά και της ψηφιοποίησης πολλών υπηρεσιών, εκφράστηκαν με ικανοποίηση, λόγω του περιορισμού της άσκοπης μετακίνησης και ταλαιπωρίας τους, καθώς και του περιορισμού της γραφειοκρατίας.

Σε συζήτηση με την Διευθύντρια Ευαγγελία Δράκου διαπιστώσαμε και την εύρυθμη λειτουργία από τα πλέον επίσημα χείλη. Η κ. Δράκου ανταποκρινόμενη αμέσως με ευγένεια στο δημοσιογραφικό αιτημά μας - κάτι που την τιμά - μας εξήγησε ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού του ίδιου του ΕΦΚΑ, αλλά και της οργανωτικής δομής που επέβαλε η ίδια (για παράδειγμα μοιράζοντας δίκαια και ισόποσα τα αντικείμενα μεταξύ των υπαλλήλων και σύμφωνα με τις ικανότητές τους), επιτυγχάνοντας τη συλλογική συνεργασία των υπαλλήλων, αλλά και επιταχύνοντας έτσι τον ρυθμό εξυπηρέτησης των πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του ρεπορτάζ που παραμείναμε στο χώρο, η ίδια η Διευθύντρια εξυπηρετούσε πρόθυμα και κατατόπιζε τους ασφαλισμένους, όπως με την ίδια ευγένεια εξυπηρετούσαν το κοινό και όλοι οι υπάλληλοι της Τοπικής Διεύθυνσης. Ένα πρόσωπο του δημοσίου τομέα που όλοι αναζητούμε και φυσικά αποτελεί πρότυπο εύρυθμης λειτουργίας.

Όπως μας εξήγησε μάλιστα η κ. Δράκου, η αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών (σύγχρονοι υπολογιστές, εκτυπωτές), που αναμένεται σύντομα να υλοποιηθεί σε όλες τις Τοπικές Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ, η ανεπάρκεια των οποίων μέχρι σήμερα έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα τους υπαλλήλους, θα συμβάλλει περαιτέρω τα βέλτιστα, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών, όσο και στον συνολικό εκσυγχρονισμό του Φορέα. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται και η στοχοθεσία που έχει οριστεί να υλοποιηθεί εντός του 2023, η οποία θα καθορίσει τα bonus και την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Το ρεπορτάζ της iselida.gr κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι στη Ραφήνα η Τοπική Διεύθυνση Γ΄ Ανατολικής Αττικής του e-ΕΦΚΑ, με τους έμπειρους υπαλλήλους της, εξυπηρετεί το σύνολο των περιοχών χωρικής της αρμοδιότητας (Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Ραφήνα, Πικέρμι, Αρτέμιδα, Σπάτα, Παλλήνη, Γέρακα, Ανθούσα και Άνδρο), με υποδειγματικό τρόπο που προσιδιάζει σε Ευρωπαικά μοντέλα. 

Σημαντικό είναι ότι η κ. Δράκου μας διευκρίνισε ότι στην επίτευξη της συνολικής και αποτελεσματικής προσπάθειας, καταλυτικό ρόλο έχουν και όλοι οι υπάλληλοι του Αποκεντρωμένου Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης Σπάτων, καθώς και του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης Άνδρου.

Η δημοσιογραφική μας παρατήρηση ως επίλογος του ρεπορτάζ, είναι πως η περαιτέρω υλοποίηση των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου και πριν το 2002, όλων των πολιτών (μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, εργοδοτών κ.λπ.), θα συντελέσει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων.